H Σοφία Δημοπούλου, γέννημα θρέμμα Αθηναία, έχει καταγωγή από τα Λουσικά, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα. Διαθέτει πλούσιες σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, ενώ εργασιακά διετέλεσε μηχανικός στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Συγγραφικά, έχει γράψει τα μυθιστορήματα: Lapis lazuli, η πέτρα που λείπει (2012), Άλμα θα πει ψυχή (2013) και Σε σωστή ώρα νυχτώνει (2014) και πριν λίγο καιρό εξέδωσε το νέο της μυθιστόρημα “Η ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ” από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Το elamazi τη συνάντησε με σκοπό να ανιχνεύσει περισσότερα για το νέο της βιβλίο και για την ίδια στην συνέντευξη που ακολουθεί.
Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται στην περίοδο του ’70 στην Ελλάδα, με όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη δεκαετία. Πόση έρευνα χρειάστηκε για να αποτυπώσετε με τόση ακρίβεια την εποχή;
Η συγκεκριμένη εποχή συμπίπτει με την παιδική μου ηλικία, επομένως έχω η ίδια αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο. Ασφαλώς χρειάστηκε να αναζητήσω αρκετά στοιχεία για να επαληθεύσω τις μνήμες μου και η έρευνα αυτή δεν ήταν μόνο σε ιστορικά αρχεία και έντυπα, αλλά και σε εφημερίδες, περιοδικά, παλιές φωτογραφίες, προκειμένου να ανασυνθέσω την ατμόσφαιρα, όχι μόνο το ιστορικό πλαίσιο. Η έρευνα αυτή προηγήθηκε της συγγραφής και κράτησε αρκετούς μήνες.
Θέλετε να μας πείτε ποιο ήταν το ερέθισμα για να σχηματιστεί η υπόθεση της ιστορίας στον νου σας;
Κάποια κομμάτια της ιστορίας είναι πραγματικά και συνέβησαν τότε. Ήξερα εκείνα τα γεγονότα από διηγήσεις και είχα πάντα στο μυαλό μου την ιδέα να γράψω κάτι γι’ αυτά. Η αφορμή στάθηκε ο θάνατος μιας από τις πρωταγωνίστριες της πραγματικής ιστορίας, που με κέντρισε να ξαναθυμηθώ εκείνη την εποχή και μαζί να ζωντανέψω και πάλι κομμάτια από την δική μου παιδική ηλικία. Όλα βέβαια μπλεγμένα με επινοημένους χαρακτήρες και γεγονότα.
Μέσα από τα βιβλία σας μεταφέρετε μηνύματα στους αναγνώστες ή θεωρείτε πως δεν είναι αυτή η «αποστολή» του βιβλίου;
Δεν μου αρέσει να γίνομαι διδακτική στους αναγνώστες. Θέλω να παραθέτω τα γεγονότα μέσα στο βιβλίο μου, πραγματικά και φανταστικά, ώστε να βγάλει κανείς τα δικά του συμπεράσματα ανάλογα με τα βιώματά του και την ψυχοσύνθεσή του. Παρ’ όλ’ αυτά μ’ αρέσει να κεντρίζω τον αναγνώστη φωτίζοντας την ανθρώπινη ιστορία με το δικό μου φακό, ώστε να μπορέσει καθένας να δει την εικόνα με τη δική του ματιά και από τη δική του οπτική γωνία.
Οι ήρωές σας είναι καθημερινοί άνθρωποι που έχουμε όλοι μας συναντήσει. Έχετε σκεφτεί κάθε λεπτομέρεια του χαρακτήρα τους εκ των προτέρων ή διαμορφώνονται σιγά-σιγά όπως προχωράτε τη συγγραφή;
Συνήθως κάνω από την αρχή ένα λεπτομερές προφίλ για τους βασικούς χαρακτήρες, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν την πλοκή που έχω σκεφτεί. Προδιαγράφω τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και τα στοιχεία του χαρακτήρα τους, ώστε να πάρουν τη θέση τους μέσα στην ιστορία μου. Υπάρχουν όμως φορές που έχω τροποποιήσει εντελώς το χαρακτήρα ενός ήρωα, γιατί ακριβώς έχει προκύψει αλλαγή στην πλοκή. Όσο γράφω, αναδύονται καινούριες ιδέες κι έτσι αναγκάζομαι να προσαρμόζω και τους χαρακτήρες.
Ποιο είναι το μότο της ζωής σας;
« Κανείς δεν ανεβαίνει στην πλάτη σου αν δεν σκύψεις». Έχω πολλές φορές δυσκολία να βάζω όρια και γι’ αυτό το λέω πολλές φορές ώστε να το εμπεδώσω και η ίδια.
Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;
Μέσω της ιστοσελίδας μου: www.sophiadimopoulou.gr, του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου: και βέβαια, μέσω Facebook, τόσο στον προσωπικό μου λογαριασμό, όσο και στις σελίδες των βιβλίων μου « Lapis lazuli, η πέτρα που λείπει», «Άλμα θα πει ψυχή», « Σε σωστή ώρα νυχτώνει» και « Η ζωή απέναντι».
πληροφορίες για το νέο της βιβλίο “Η ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ”
Στο καινούριο της μυθιστόρημα η Σοφία Δημοπούλου παίζει με τη λέξη «ζωή». Υπάρχει η Ζωή, η απέναντι γειτόνισσα, που παρατηρεί τους κεντρικούς ήρωες από μακριά αλλά επεμβαίνει καθοριστικά κι αθόρυβα στην εξέλιξη της ιστορίας. Και έπειτα, υπάρχει και η ζωή ως έννοια, ως βίωμα. Αλλιώς τη ζούνε οι ήρωές μας τη ζωή τους και διαφορετικά τη βιώνουνε μέσα τους. Είναι σαν να νιώθουν ότι κάτι τους ξεφεύγει, πως κοιτάνε τη ζωή τους από απέναντι.
Έτσι την κοιτούν τα πρόσωπα της ιστορίας του βιβλίου Η Ζωή Απέναντι. Κάποια από αυτά προσπαθούν να αντιδράσουν, άλλα συμβιβάζονται κι αναμένουν…
Τίτλος: Η Ζωή Απέναντι
Συγγραφέας: Σοφία Δημοπούλου
Είδος: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελίδες: 432
Τιμή: € 17,70
Πλοκή
Η Δάφνη ζει στη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο της χούντας, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας. Είναι η μοναχοκόρη ενός συντηρητικού δασκάλου και μιας συμβιβασμένης νοικοκυράς και μεγαλώνει μέσα σ’ ένα προστατευμένο περιβάλλον, απαλλαγμένο από τις επιδράσεις του καθεστώτος και της σκληρής πραγματικότητας…
…Μέχρι που στο υπόγειο διαμέρισμα από κάτω τους έρχεται μια άλλη, πολύ διαφορετική οικογένεια από τη δική της, με μια άλλη μοναχοκόρη, την Άννα. Και τότε όλα αλλάζουν. Το προστατευτικό κουκούλι, στο οποίο ήταν κλεισμένη η Δάφνη σκίζεται και τότε όλα όσα θεωρούσε η ίδια ως δεδομένα και σταθερά, μεταβάλλονται: οι οικογενειακές σχέσεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, τα πρότυπα, το παρόν αλλά και το μέλλον.
Οικογενειακά μυστικά έρχονται στο φως, πολιτικά απόρρητα αποκαλύπτονται και ένας υπόγειος κόσμος υφαίνεται παράλληλα με τον ορατό.
Μέσα σε μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και φόβου, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αγωνίζονται, ερωτεύονται, ονειρεύονται, ελπίζουν, ενηλικιώνονται και ωριμάζουν.
Την ίδια στιγμή, στο απέναντι σπίτι, η γειτόνισσα η Ζωή παρακολουθεί σιωπηλή τα πρόσωπα και επεμβαίνει ως καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας. Έτσι κι αλλιώς η «ζωή» έχει την τελευταία λέξη…