- Η επιστήμη στην οποία εξειδικεύεσαι είναι η Φυσική Αγωγή με αξιοσέβαστη πορεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Πόσο έχει καθορίσει η επιστήμη σου και τη θεματική των παραμυθιών σου, δεδομένου ότι τρία βιβλία σου, «Η αλεπού γυμνάζεται», «Το διαιτολογικό ιατρείο» και «Το γαμήλιο πάρτι και το δράμα μιας βιταμίνης» σχετίζονται με τον αθλητισμό και το σωστό τρόπο διατροφής?
Η επιστήμη μου ήταν πηγή έμπνευσης στα πρώτα μου βιβλία. Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόλησή μου με τον αγωνιστικό αθλητισμό με βοήθησε στο να κατανοώ την προσπάθεια και τον κόπο, την πειθαρχία, τη νίκη και την ήττα – στον αγωνιστικό αθλητισμό η αποτυχία είναι μέσα στον αθλητισμό. Αυτές οι εμπειρίες επηρέασαν τη ζωή μου και εκφράστηκαν με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Από μικρή έγραφα, κυρίως ποιήματα. Λάτρευα τη λογοτεχνία, όμως ασχολήθηκα επαγγελματικά με την προπονητική του τένις, από φοιτήτρια ακόμα δούλευα στην Κομοτηνή και άφησα τη συγγραφή σιωπηλά να κοιμάται. Μέχρι που ένα βράδυ, στο Παρίσι, μου ήρθε ο σπόρος της συγγραφής. Τα πρώτα μου βιβλία είναι εμπνευσμένα από την αθλητική ζωή.
- Το τελευταίο σου απόκτημα, «Το χαμένο σωσίβιο», εκδόθηκε πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Καλέντη. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό.
Το «Χαμένο σωσίβιο» είναι ένα τρυφερό βιβλίο, για τους φόβους, την αποτυχία και την προσπάθεια. Είναι ένα ευχαριστώ για τη ζωή, είναι ο ύμνος της προσπάθειας, είναι το δάκρυ πριν το μεγάλο άθλο, όλα αυτά τα πέρασα σε μια μικρή σύντομη ιστορία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας που έχουν μικρούς ή μεγάλους φόβους – σχετικά με το σχολείο ή με τις πρώτες τους κατακτήσεις. Οι εκδόσεις Καλέντη αγκάλιασαν το βιβλίο από την πρώτη στιγμή και είχαμε μια άψογη συνεργασία. Γνωρίζουν καλά το παιδικό βιβλίο και έχουν υποδειγματικές εκδοτικές δουλειές με σεβασμό στην παιδική αισθητική. Θα ’θελα να ευχαριστήσω τους εκδότες μου, τον κύριο Αλέξανδρο Καλέντη και την κυρία Κέλλυ Ιωαννίδου, και την υπεύθυνη του εκδοτικού τμήματος, τη Βασιλική Τζόκα, για την άψογη συνεργασία.
- Τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να κολυμπήσουμε στα «βαθιά» χωρίς σωσίβιο;
Το να κολυμπάς στα βαθιά είναι μια δύσκολη αρχή, πρέπει να έχεις ξεπεράσει τους φόβους σου και τις ανασφάλειες, να έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου και να έχεις πετάξει όλα τα βοηθήματα (σωσίβια και βοηθήματα που μας ξεκουράζουν αλλά μας κρατάνε πίσω), θέλει ισχυρή θέληση που δουλεύεται από μικρή ηλικία. Μαθαίνουμε στα παιδιά να αντιδρούν σωστά στις αλλαγές και τις μεταστροφές της ζωής, με θετική ενίσχυση και υπεύθυνη εξουσία.
- Τι είναι για σένα η συγγραφή παιδικών βιβλίων, εσωτερική ανάγκη, δυνατότητα επικοινωνίας με διευρυμένο-μεγαλύτερο κοινό, προσπάθεια διδακτισμού;
Η συγγραφή βιβλίων είναι ένα ταξίδι στην αιώνια παιδική μου ηλικία, είναι μια έκφραση αγάπης σε όλα τα παιδιά του κόσμου, είναι μια φωνή σε μια σιωπή…
- Ποια μπορεί να είναι η πηγή έμπνευσης ενός συγγραφέα;
Και τι δεν μπορεί να είναι… από το χαμόγελο ενός παιδιού μέχρι ένα ζευγάρι παπούτσια, από τον ήχο της θάλασσας μέχρι τα νέα που μας έρχονται από τον Άρη από ένα πείραμα, μέχρι τη χαρτοπετσέτα που έγινε μπλε (από τον θυμό της), από τη ζωή στην Κίνα μέχρι τη ζωή του Σωκράτη – να σου πω κι άλλα;
- Ποια είναι η δική σου πηγή;
Τα θέματα που μου εμπνέουν περισσότερο είναι εκείνα που έχουν σχέση με την ψυχή του παιδιού, τη μάθησή του, την επικοινωνία με τη φύση και το περιβάλλον, την ελεύθερη σκέψη και τη δημιουργία. Θέλω να τα μιλώ συνέχεια. Γράφοντας ιστοριούλες, που θα τα δυναμώνουν πνευματικά και να κατανοούν ότι … είτε με ήλιο, είτε με συννεφιά, όλα θα πάνε καλά!!!
- Τι είναι η προσφυγιά;
Το ξερίζωμα, η αρχή, η αλλαγή, η ντροπή, το δάκρυ, η απώλεια, η μεταστροφή, η άλλη η γη, η λάσπη, το χώμα, η βρομιά, το κρύο, ο θάνατος … και πόσα άλλα.
- Το σχολείο είναι ικανό να αποκλείσει φαινόμενα παραβατικά, όπως το bullying; Με ποιο τρόπο;
Ο τρόπος είναι απλός να βάζουμε τα μεγαλύτερα παιδιά στο παιγνίδι της επίβλεψης και της διαμεσολάβησης, να παρακολουθούν τις συμπεριφορές των παραβατικών παιδιών, να επεμβαίνουν ενωτικά και να προσπαθούν να συμφιλιώσουν τις δυο πλευρές. Θέση έχει και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός και η εργασία που γίνεται στην τάξη με κίνητρα «καλής συμπεριφοράς», αντικίνητρα στην παραβατική συμπεριφορά όπως η έκθεση αυτής, στο πρωινό της μέρας (το εφαρμόζουν οι Σκανδιναβοί) .
- Είσαι άτομο δραστήριο, αφού επεκτείνεις τις σπουδές σου σε νέους δρόμους επιστημονικούς, όπως η Αρχαιολογία. Ποια ανάγκη σε οδήγησε να ακολουθήσεις κάτι εντελώς καινούριο σε σχέση με τις προηγούμενες σπουδές σου;
Με την αρχαιολογία είχα στενή σχέση, ο πατέρας μου ήταν στις ανασκαφές του Θεοχάρη στο Σέσκλο Μαγνησίας και μου έλεγε πολλά για την πρώτη οργανωμένη ζωή του νεολιθικού ανθρώπου. Με πήγαινε συνέχεια σε μουσεία, λάτρευε τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Φίλιππο, ο σπόρος είχε πέσει από νωρίς, μόνο που άργησε να φυτρώσει… το πήρα απόφαση, έδωσα κατατακτήριες και τώρα φοιτώ στο τρίτο έτος.
- Εκτός από συγγραφέας, είσαι και μητέρα. Πώς καταφέρνεις και διαχειρίζεσαι τον χρόνο που απαιτείται και για τις δύο αυτές ιδιότητες;
Έχουμε βάλει τους κανόνες μας, όλοι μαζί μπορούμε! Ο ένας βοηθάει τον άλλο, αν κάποιος είναι κουρασμένος κατανοούμε και βοηθάνε οι υπόλοιποι. Αν η μαμά έχει εξεταστική, διαβάζουν όλοι με τη μαμά… λίγη ανεκτικότητα στις ιδιοτροπίες, λίγη υπομονή και κάπως έτσι, δύσκολα και εύκολα, τα ταιριάζουμε. Αυτά όσο αφορά τη συμβίωση, γιατί για τη συγγραφή, ακροατές πρώτα είναι τα παιδιά μου. Αν πουν το ναι, τότε προχωράω, αν πουν όχι, η ιστορία πάει στο συρτάρι και παραμένει εκεί.
- Αν ήθελες να προσφέρεις κάτι στον κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό;
Μια αγκαλιά μεγάλη να χωρέσουν όλοι και ένα γράμμα στον ουρανό που γράφει ΚΑΤΑΝΟΩ.
- Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο ατού των παιδιών;
Η ειλικρίνεια, η ευθύτητα, η εμπιστοσύνη… Στα παιδιά συναντάς την αληθινή αγάπη, που ποτέ δεν λιγοστεύει από το προσωπικό τους συμφέρον. Τη νιώθεις συνέχεια από το χαμόγελο που σου προσφέρουν, μέχρι τη ζωγραφιά που σου δίνουν, από τα λογάκια τους, μέχρι τις σκανταλιές τους – και αυτές αγάπη κρύβουν.