in

Συγκινητική η παράσταση “Σμύρνη μου, Αγαπημένη” στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου!

 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιτελεί ένα σημαντικό και ακατάπαυστο ρόλο στην προαγωγή του ελληνικού πνεύματος και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την παραγωγή που παρουσιάζεται για Τρίτη συνεχόμενη φορά, «Σμύρνη μου Αγαπημένη» σε σκηνοθεσία και κείμενο της Μιμής Ντενίση.

Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος της, αναφέρεται στην καταστροφή της Σμύρνης μέσα από την πλασματική ιστορία της εύπορης οικογένειας Μπαλτατζή, η οποία διαμένει σε αυτή τη Πόλη της Ανεκτικότητας, με μοναδική τη συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ανατολή.

Η ιστορία της οικογένειας έχει τη κυρά του, Φιλιώ Μπαλτατζή, που αποδίδεται από την υπέροχη Μιμή Ντενίση, η οποία σημειωτέον κρατά και τα «σκήπτρα» της αφήγησης. Σύζυγός της ο εργατικός Δημήτρης Μπαλτατζής, γνωστός επιχειρηματίας της εποχής και τέκνα τους ο Βασίλης και η Λευκοθέα. Αυτοί συνυπάρχουν αρμονικά με Τούρκους που έχουν στο προσωπικό τους, όπως ο Οσμάν και ο γιος του, Χαλίλ. Στο προσωπικό τους βρίσκονται, επίσης, η Ευταλία και η Ζαχαρούλα, ενώ η οικογένεια διατηρεί επαφές και με Αρμεναίους, όπως η Τακουή η ράφτρα, και με Λεβαντίνους, όπως ο Έντυ Γκουίνταλ, μελλοντικός μνηστήρας της Λευκοθέας.

img_20161104_235911

Η αρχοντική φωνή της Μιμή Ντενίση στο ρόλο της αφηγήτριας, με πραότητα και σοβαρότητα, ταξιδεύει το θεατή στην εποχή της ακμής και της πτώσης της Σμύρνης, υπογραμμίζει τα ιστορικά σημεία του γεγονότος και αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας που δεν είναι ευρέως γνωστά στο κοινό.

Ολόκληρη η παράσταση αναδίδει μυρωδιές από τη Σμύρνη… Τα κοστούμια και τα σκηνικά είναι επιμελημένα με τόσο μεράκι από τον Γιώργο Πάτσα, ενώ έχει δοθεί μεγάλη λεπτομέρεια και στη μουσική της παράστασης από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Φυσικά, η ζωντανή μουσική από τα μαγικά χέρια της Εστουδιαντίνας μας μετέφερε στα γλυκά ακούσματα της Σμύρνης υπό τους ήχους του σαντουριού, του βιολιού, του μπουζουκιού, του ακορντεόν και πολλών άλλων μουσικών οργάνων.

img_20161104_235856

Το έργο απαντά ξεκάθαρα και με ιστορικές αναφορές στο ερώτημα «ποιος έκαψε τη Σμύρνη;», αλλά σίγουρα «δεν παίζει το ρόλο ιστορικού αναλυτή». Σκιαγραφεί, με σαφείς ιστορικές αναφορές, τη ζωή, τα γεγονότα και τα αίτια της πρωτόγνωρης καταστροφής της πόλης αυτής που αλλιώς ονομάστηκε « το Μαργαριτάρι της Ανατολής».

Το ίδιο ξεκάθαροι είναι και οι υπαινιγμοί «περί συνωστισμού» στο λιμάνι της Σμύρνης, σύμφωνα με τα σχολικά βιβλία!

Η παράσταση πέτυχε τη σύνδεση της Σμύρνης του «Χθες» με την Ελλάδα του «Σήμερα» , ενώ έστειλε το δικό της μήνυμα : Σα δε θέλεις να πεθάνεις, να θυμάσαι, μην ξεχνάς!

Οι παραστάσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό προλάβετε μια θέση στο Θέατρον!

Πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ.

 

 

 

 

 

Δεν σου άρεσε; Ενημέρωσε μας!

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση