in

Συγκινηθήκαμε από το “Καπλάνι Της Βιτρίνας” στο Θέατρο Βρετάνια

Στο θέατρο Βρετάνια, μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται η παιδική παράσταση ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ , η πρώτη και επιτυχημένη, κατά τη γνώμη μας, μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της Άλκης Ζέη. Βρεθήκαμε, λοιπόν, εκεί για να τη γευτούμε!

Όλη η υπόθεση πλέκεται γύρω από το καπλάνι της βιτρίνας, μια βαλσαμωμένη τίγρης που στέκεται η αφορμή να πλάσσουν τα δύο κορίτσια, η Μυρτώ και η Μέλια, ιστορίες φανταστικές με τη βοήθεια του ξαδέρφου τους, Νίκου. Σίγουρα, πάντως, το καπλάνι παραμένει ζωντανό, μέσα από τα μάτια τους.

Τι σημαίνει το καπλάνι για τα παιδιά στην αρχή της ιστορίας και τι στη συνέχεια; Πως μετατίθεται η έννοιά του σε συνδυασμό με το καθεστώς και μετατρέπεται σε σημείο κρυφών μηνυμάτων; Πως μια βαλσαμωμένη τίγρης γίνεται η σημαία της ελευθερίας και το έναυσμα για να ωριμάσουν τα δύο κορίτσια;

IMG_20160117_170454
Έννοιες, όπως δικτατορία, δημοκρατία, φασισμός και επαναστάτης, που ακουστικά φαντάζουν δυσνόητες για το παιδικό νου, αρθρώνονται με τέτοιο τρόπο στη σκηνή, ώστε γίνονται κατανοητές με σαφήνεια και καθαρότητα.

Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα απαιτητικό εγχείρημα και για ένα άλλο λόγο. Το να προσπαθήσεις να μεταφέρεις στην θεατρική σκηνή το βιβλίο της κυρίας Ζέη, όπου απαιτεί συνεχής αλλαγή χώρου θα ήταν αδύνατο χωρίς τη χρήση προβολών 3D και Video art, τα οποία θεωρώ ότι εναλλάσσονται επιτυχώς για να δηλώσουν την αλλαγή χώρου.

Η σκηνοθετική υπογραφή της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατρολόγου είναι εκπληκτική. Όλα στημένα στη λεπτομέρεια… οι χώροι του σπιτιού της οικογένειας των κοριτσιών, με τα κρεβάτια, τη τραπεζαρία, το παράθυρο που προβάλλει τη θάλασσα.

Ένα ακόμα προτέρημα του έργου είναι ότι οριοθετεί συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, το καλοκαίρι του 1936 στο Μαλαγάρι της Σάμου, και δεν αφήνει περιθώρια ασαφούς και απλοϊκού τρόπου ανάγνωσης του κειμένου. Τα παιδιά άνω των 8 ετών θα κατανοήσουν το έργο και θα φύγουν «γεμάτα», σε αντίθεση με τα μικρότερα που θα συναντήσουν κάποια δυσκολία. Το σημαντικότερο είναι ότι θα αποτελέσει καλή αφορμή για συζήτηση και αναζήτηση πληροφοριών για την δικτατορία.

Επίσης, οι έντεκα ηθοποιοί, οι περισσότεροι καταξιωμένοι και ταλαντούχοι, δίνουν το καλύτερό τους εαυτό και καταφέρουν να μεταφέρουν το πλούτο νοημάτων και συναισθημάτων του βιβλίου. Μαγευτήκαμε από τις ηθοποιούς Αγγελική Πασπαλιάρη και Αρετή Τίλη, Γιάννη Καρατζογιάννη, Αλέξανδρο Βάρθη στους ρόλους των κοριτσιών, του παππού και του Νίκου αντίστοιχα.

Στο πρώτο μέρος το ενήλικο κοινό πιθανόν να ταυτιστεί με τους προστατευτικούς γονείς των κοριτσιών ή τον σοφό παππού, ο οποίος δεν παραλείπει να διδάσκει αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με έμφαση στη γένεση της δημοκρατίας από τον Περικλή. Από την άλλη, οι μικροί θεατές θα νιώσουν την ανεμελιά των κοριτσιών και τα καλοκαίρια της σχόλης.

Στο δεύτερο μέρος τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι εντονότερα… θυμός για την εκμετάλλευση των παιδιών προς όφελος της δικτατορίας, λύπη για τα κατορθώματα των εκφραστών του νέου καθεστώτος, συγκίνηση για τα κλάματα μεταμέλειας της Μυρτώς, άγχος για την τύχη των ηρώων…

…και μπορεί να διατυπώνει ο παππούς στη Μέλια ότι δεν ξέρει τη συνέχεια της ιστορίας, αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι η συγγραφέας δεν θα μπορούσε να αφήσει παραπονεμένες τις παιδικές ψυχές στο έλεος του κακού. Με τον ίδιο τρόπο, η παράσταση κλείνει με αίσιο τέλος και με μια βαλίτσα στο χέρι του Νίκου, για να δώσει ελπίδα και χαρά στα παιδικά μάτια.

IMG_20160117_164928_1

Αυτή η παράσταση, είτε ο θεατής έχει διαβάσει το ομότιτλο βιβλίο είτε όχι, γεννά την αγάπη για το παιδικό θέατρο, αγάπη για την ποιότητα στη ψυχαγωγία, αγάπη για την Άλκη Ζέη και τα βιβλία της. Σε καμία περίπτωση δεν κουράζει το θεατή, μικρό ή μεγάλο.

Εκπληκτική παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου και Πολιτισμού «ΜΕΘΕΞΙΣ 2010» που χαίρει εκτίμησης του κόσμου! Από τις παραστάσεις που σίγουρα θα ξαναβλέπαμε!

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

«Η Ιστορία ενός Αιχμαλώτου» στο Χώρο Τέχνης «Ιδιόμελο» (από 23/1 έως 27/3)

Εντυπώσεις από τη” Σερενάτα για το Κανταδοχώρι”