in

ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Πηγαίνοντας για μια ολιγοήμερη απόδραση στην περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας, είπαμε να επισκεφτούμε για πρώτη φορά με τα παιδιά τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Φροντίσαμε να βρισκόμαστε εκεί όσο το δυνατόν νωρίτερα (ο χώρος είναι επισκέψιμος ήδη από της 8 το πρωί) ώστε να αποφύγουμε την φοβερή ζέστη που ως γνωστόν κάνει στην περιοχή αλλά και τα αμέτρητα γκρουπ των τουριστών που καταφθάνουν μετά τις 11 και ξεκινήσαμε την περιήγηση από τον αρχαιολογικό χώρο.

Είναι αδύνατον να περιγράψουμε τα συναισθήματα και το δέος που αισθανθήκαμε με το που εισήλθαμε στον αρχαιολογικό χώρο και επισκεφτήκαμε όλα εκείνα τα μέρη στα οποία οι αθλητές της αρχαιότητας εξασκούνταν και αγωνίζονταν στους σημαντικότερους και συμβολικότερους αθλητικούς αγώνες της ιστορίας. Παρά το πέρασμα των αιώνων, τα απομεινάρια των μνημείων σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο και σε κάνουν να αναλογιστείς για ποια ιδανικά και με ποιους στόχους αγωνίζονταν για την κατάκτηση του κότινου οι πρωταθλητές των αρχαίων κρατών μελών. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν εισέρχεται κανείς στον χώρο του Σταδίου, μπορεί τρέξει ο ίδιος στην ίδια πίστα που αγωνίζονταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και να φανταστεί πώς τους παρακολουθούσε το κοινό από τους παρακείμενους χώρους.

Απαραίτητη φυσικά είναι η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, καθώς μια στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταξύ των πολυάριθμων εκθεμάτων τους δεσπόζει φυσικά ο Ερμής του Πραξιτέλη, αλλά ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει πολλά ακόμα εξαιρετικά γλυπτά που υπήρχαν στον χώρο, να δει τις περίτεχνες μαρμάρινες παραστάσεις που κοσμούσαν τα κτίρια και να πληροφορηθεί για τα αρχαία αγωνίσματα και τους μύθους σχετικά με τη θεμελίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ενιαίο εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας είναι κατά τις περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας στα 12 ευρώ για τους ενήλικες (μειώνεται στο μισό από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο), ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για τα παιδιά και για ειδικές κατηγορίες πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2358.

Εννοείται ότι πρόκειται για μια συγκλονιστική εμπειρία που οφείλουμε όλοι να προσφέρουμε στον εαυτό μας και τα παιδιά μας, ιδίως αν σκεφτούμε τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη της γης για να θαυμάσουν αυτό το ανεκτίμητο κομμάτι της ιστορίας μας. Μια φιλική συμβουλή μόνο, ελάτε όσο το δυνατόν νωρίτερα το πρωί ή αργά το απόγευμα γιατί η ζέστη είναι ανυπόφορη. Επίσης προμηθευτείτε νερό, υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι «επιχειρηματίες» στις παρακείμενες καφετέριες που προσπαθούν να το πωλήσουν 1.5€ το μπουκαλάκι!

13 Comments

Leave a Reply
  1. Τόσα σημαντικά μέρη που, ακριβώς επειδή τα έχουμε κοντά μας, όλο αναβάλουμε την επίσκεψή μας σε αυτά. Καλή οργάνωση και προγραμματισμός χρειάζεται (και ένα σακίδιο με τα απαραίτητα για τον καθένα μας, ώστε να μην πληρώνουμε το νερό “χρυσάφι” 😉 ) και αυτά που θα δούμε πάντα μας αποζημιώνουν και με το παραπάνω!

Αφήστε μια απάντηση

Οι ΧΑΪΝΗΔΕΣ τραγουδούν ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ σε επιλεγμένα σημεία της Ελλάδας

Ενθουσιαστήκαμε με την Έκθεση “Αρχαία Κινεζική Τέχνη και Επιστήμη”!