in

Στις πηγές και το φαράγγι του Αγγίτη

Ευρισκόμενοι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τις Σέρρες, για τις εορτές, είπαμε να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό και να επισκεφτούμε ένα από τα πιο ιδιαίτερα σπήλαια της χώρας μας, το Σπήλαιο του Αγγίτη. Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στο Δήμο Προσοτσάνης του Νομού Δράμας (25 περίπου χιλιόμετρα από τη Δράμα) και θεωρείται το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου. Η βασική του ιδιαιτερότητα είναι ότι κατά μήκος του ρέει ο Αγγίτης, ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Στρυμόνα. Τι σπήλαιο είναι επισκέψιμο για περίπου 500 μέτρα μέσω μιας γέφυρας που έχει κτιστεί πάνω από τον ποταμό, κατά μήκος της ροής του.


Η περιοχή γύρω από το σπήλαιο θυμίζει παραδεισένιο τοπίο, με μονοπάτια και γεφυράκια κατά μήκος και πάνω από τα ορμητικά και πεντακάθαρα νερά του ποταμού (η περιοχή είναι μία από τις βασικές πηγές του Αγγίτη που βγαίνει ορμητικός κατά κυριολεξία μέσα από μια μεγάλη τρύπα στο βουνό). Υπάρχει και μία θαυμάσια καφετέρια-ταβέρνα δίπλα ακριβώς στο ποτάμι, με άφθονο χώρο για παιχνίδι υπό την σκιά των πλατάνων.
Δυστυχώς, κατά την ημέρα της επίσκεψης ενημερωθήκαμε προς μεγάλη μας απογοήτευση ότι το κύριο τμήμα του σπηλαίου ήταν κλειστό λόγω του μεγάλου όγκου των νερών του ποταμού κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Μπορέσαμε ωστόσο να επισκεφτούμε έναντι συμβολικού τιμήματος την είσοδο του σπηλαίου (την ονομαζόμενη και αίθουσα του τροχού), στην οποία δεσπόζει ένας τεράστιος υδραυλικός τροχός που χρησιμοποιούταν παλαιότερα για τις αρδευτικές ανάγκες τις περιοχής. Εκεί είδαμε και το μεγάλο άνοιγμα στην οροφή του σπηλαίου από το οποίο γινόταν αρχικά η είσοδος στον χώρο, πριν καταστεί τουριστικά επισκέψιμος (για περισσότερες πληροφορίες για το σπήλαιο και την ιστορία του μπορείτε να επισκεφτείτε τον ηλεκτρονικό του ιστότοπο http://www.caveaggitis.gr).


Αφού περιηγηθήκαμε στις πηγές του ποταμού και ήπιαμε τον καφέ μας δίπλα στην κοίτη του, ξεκινήσαμε για να επισκεφτούμε το φαράγγι του Αγγίτη. Σε αντίθεση με τις πηγές του, το φαράγγι του Αγγίτη βρίσκεται στον Νομό Σερρών δίπλα ακριβώς στο περίφημο Σπήλαιο της Αλιστράτης. Ο επισκέπτης του θα το συνδυάσει προφανώς με μια επίσκεψη στο τελευταίο αυτό σπήλαιο, που είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα και μεγαλύτερα της χώρας μας. Καθώς εμείς το έχουμε επισκεφτεί επανειλημμένως, περιοριστήκαμε αυτή τη φορά στην εξερεύνηση του φαραγγιού του Αγγίτη.
Αν και σχετικά μικρό σε μήκος, το φαράγγι είναι εντυπωσιακό και σχετικά εύκολα προσβάσιμο. Υποτίθεται ότι υπάρχει και ένα τουριστικό τρένο που κάνει τον γύρο του, ωστόσο μάλλον δεν λειτουργεί πλέον καθώς δεν είδαμε καμία σχετική ένδειξη. Οι πιο τολμηροί και περιπετειώδεις θα κάνουν τη συνολική διαδρομή κατά μήκος του φαραγγιού, εμείς περιοριστήκαμε να κατέβουμε μέχρι το χαμηλότερο τμήμα του και να περάσουμε τη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του πάνω από τον ποταμό Αγγίτη, μια διαδρομή περίπου μισής ώρας.
Για όποιους βρεθούν στην περιοχή, πιστεύω ότι μια συνδυαστική επίσκεψη στα παραπάνω μέρη θα τους αποζημιώσει απόλυτα. Χρόνια πολλά σε όλους, καλή επιστροφή στην καθημερινότητα!

10 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Πάσχα στην Ιθάκη

Η Γέννηση του Κόσμου…