in

Καταπληκτική η “Σολομώντεια λύση”

CEA0CE91CEA0CEA0CE9FCEA5CEA3-CE95CE93CE93CE9FCE9DCE99CE91-MCE99CE9A.A.

Καταπληκτική η Σολομώντεια Λύση

Το θέατρο κάτω από τη γέφυρα αποτελεί σταθμός στο ποιοτικό θέατρο και φέτος ,εκτός των άλλων, παρουσιάζει στη παιδική σκηνή τη παράσταση Η ΣΟΛΟΜΩΝΤΕΙΑ ΛΥΣΗ.  Φυσικά, το elamazi τη παρακολούθησε και οι εντυπώσεις μας είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικές!

Η «Σολομώντεια λύση» του Γ. Καλατζόπουλου είναι βασισμένη στο κινέζικο παραμύθι «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το οποίο εμπνεύστηκε το αριστούργημά του ο Μπέρτολντ Μπρεχτ «Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία».

CEA4CE96CE91CEA6-CEA3CE91CEA1CE91CE9DCEA42-edited

Η φράση σολομώντεια λύση προέρχεται από το όνομα του γνωστού βασιλιά Σολομώντα, ο οποίος ήθελε να δίνει δίκαιες λύσεις , ξεγελώντας τις διαδίκους, ώστε να αποκαλύψουν τις αληθινές τους σκέψεις και συναισθήματα . Σημαίνει η λύση σε κάποιο δύσκολο πρόβλημα ή δίλημμα, που θεωρείται σοφή, δίκαιη αλλά και ενδεχομένως σκληρή.

Η αφορμή για την αναδίπλωση της ιστορίας στέκεται ο τσακωμός δύο παιδιών γύρω από την κυριότητα μίας κούκλας. Για το λόγο αυτό, ο παππούς τους, ως σοφός και πράος άνθρωπος, τους αφηγείται ένα όνειρο, με σκοπό να απαντήσει στις ανησυχίες τους  με τρόπο δίκαιο και διδακτικό.

Αναμφισβήτητα, το έργο έχει ατού σε πολλά επίπεδα.

  • Από σκηνοθετικής άποψης είναι άρτιο. Οι ευρηματικές εναλλαγές των σκηνών μεταφέρουν το θεατή σε διαφορετικό χρόνο κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες του σεναρίου ,χωρίς να μπερδεύουν. Το στήσιμο και η θέση των ηθοποιών πάνω στη σκηνή είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια. Όλος ο χώρος του θεάτρου, από τα καθίσματα μέχρι τη σκηνή, χρησιμοποιείται ως χώρος δράσης!
  • Οι διάλογοι είναι σαφείς με καθαρά νοήματα που διδάσκουν, χαρίζουν γέλιο, συγκινούν.
  • Η μουσική ένδυση είναι υπέροχη, αφού ακούγονται διάσπαρτα τραγούδια που ξεσηκώνουν τους θεατές και παράλληλα διδάσκουν, επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένα στοιχεία της υπόθεσης που βοηθούν στην εξέλιξη της ιστορίας.
  • Εξαιρετικοί όλοι οι ηθοποιοί, με πηγαίο ταλέντο και άριστη ικανότητα να κρατούν τους θεατές προσηλωμένους στο έργο. Κάθε ηθοποιός υποδύεται πολλούς ρόλους, αλλά πάντα με το ίδιο σθένος.
  • Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι επιμελημένα με μεράκι και αποδίδουν το κλίμα της υπόθεσης.
  • Πρωταγωνιστές της παράστασης γίνονται και τα παιδιά, που σε ρόλο δίκαιου κριτή, δικάζουν και βγάζουν ετυμηγορία στην υπόθεση της δίκης .

IMG_3095-edited

Και επειδή τελικοί κριτές είναι τα παιδιά, φεύγοντας από το θέατρο γελούσαν στη διαδρομή και ανακαλούσαν στη μνήμη τους ατάκες από το έργο.

Προσωπικά, είναι από τις παραστάσεις που θα ξαναέβλεπα με χαρά.

Το Θέατρο Κάτω Από τη Γέφυρα είναι ένας κρυμμένος θησαυρός , μια ανάσα από τη στάση Φάληρο του Ηλεκτρικού.

Λεπτομέρειες για την παράσταση εδώ.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ PERPERINO

Παρακολουθησαμε την πρεμιερα ΄Χαναζοο Καρυατιδα’