in , ,

Σεμινάριο για τη Διδακτική του Παιδικού Βιβλίου από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος & το Μουσείο Ηρακλειδών

Σεμινάριο Εργαστηριακής Μορφής
για τη Διδακτική του Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Λογοτεχνία για παιδιά και για εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος» στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου δήμου Αθηναίων

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, στο Μουσείο Ηρακλειδών
(Ηρακλειδών 16, Αθήνα – Πλησίον σταθμού Θησείου)

Διοργάνωση: Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Mουσείο Ηρακλειδών

Πρόγραμμα:

09.00 – 09.30: Εγγραφές
09.30 – 09.50: Παρουσίαση βιβλίου: Γιάννης Σ. Παπαδάτος, αναπλ. καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου και Φώτης Μπουγάς, διευθυντής Εκπαιδευτηρίων Μπουγά (Καλαμάτα)
09.50-10.30: Συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού για τη διδακτική του παιδικού βιβλίου με συγγραφείς του βιβλίου: Α. Κατσίκη-Γκίβαλου, ομότ. Καθηγ. Παν/μίου Αθηνών, Δ. Αναγνωστοπούλου, καθηγ. Παν/μίου Αιγαίου, Α. Γιαννικοπούλου, καθηγ. Παν/μίου Αθηνών, Δ. Πολίτης, αναπλ. καθηγ. Παν/μίου Πατρών, Γ. Σ. Παπαδάτος, αναπλ. καθηγ. Παν/μίου Αιγαίου
10.30 – 11.00: Διάλειμμα
11.00 – 13.00: Βιωματικά εργαστήρια
1. «Από τη λογοτεχνία στη θεατρική πράξη» Χριστίνα Δίμιζα, εκπαιδευτικός, ηθοποιός
2. «Ποιητικές διαδρομές και δημιουργική γραφή» Γιάννης Σ. Παπαδάτος, αναπλ. καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου
3. «Προσέγγιση στη δημιουργική γραφή» Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας
4. «Διαβάζω και δημιουργώ με την Ιστορία οδηγό: έμπνευση και παιχνίδια με το Βιβλίο Γνώσεων» Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, νηπιαγωγός-συγγραφέας

Συμμετοχή Δωρεάν με απλή αίτηση που θα σταλεί στη διεύθυνση: (Πληροφορίες: Ειρήνη Δερμιτζάκη, 210 2816134, εσωτ. 817)

Περισσότερες πληροφορίες για το σύγγραμμα παρακάτω.

ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

(επιμέλεια)

 

Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος

Ερμηνευτικές προσεγγίσεις

 

Εικόνα εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή

Σελίδες: 192 · Σχήμα: 14,5Χ20,5

ΙSBN: 978-960-569-790-7 · Τιμή: 12,99 €

 

Λογοτεχνικά κείμενα όλων των ειδών, απευθυνόμενα σε παιδιά και εφήβους, τα οποία δεν έχουν ευτυχισμένο τέλος (happy end) συναντώνται τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνά στη σύγχρονη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Ο τόμος αυτός περιέχει μελέτες σχετικές με το εν λόγω θέμα, οι οποίες κατατάσσονται σε τρεις ενότητες.

 

Στην πρώτη, οι μελέτες εστιάζουν, μέσω θεωρητικών δεδομένων, σε συγγραφείς και κείμενα ποικίλων θεματικών της σύγχρονης ελληνικής αλλά και ξένης μεταφρασμένης λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους. Στη δεύτερη, οι εργασίες εξετάζουν κείμενα τα οποία αποτυπώνουν ειδικές θεματικές κατηγορίες της ελληνικής και της μεταφρασμένης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Τέλος, στην τρίτη ενότητα περιέχονται μελέτες βιωματικού περιεχομένου, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα, με κείμενα της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που αποτυπώνουν μη αίσιο τέλος.

 

Οι συγγραφείς των μελετών είναι πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ερευνητές/ερευνήτριες, σε εκπαιδευτικούς και σε φοιτητές/φοιτήτριες.

 

Ο επιμελητής της έκδοσης

 

Ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος κατάγεται από την Κεφαλονιά. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες. Έχει υπηρετήσει ως δάσκαλος και σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη θεωρία και την κριτική της λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, τη «διδακτική» προσέγγιση της ποίησης και τη φιλαναγνωσία. Έχει διδάξει στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης μαθήματα σχετικά με το παιδικό βιβλίο, καθώς και δημιουργική γραφή και δραστηριότητες φιλαναγνωσίας. Επίσης, έχει διδάξει σε φροντιστηριακούς κύκλους του μαθήματος Παιδική Λογοτεχνία στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα ΠΕΚ και στην εξομοίωση των πτυχίων των δασκάλων στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Αθηνών αντικείμενα σχετικά με το παιδικό βιβλίο και την παιδική λογοτεχνία και σε εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου μαθήματα σχετικά με το παιδικό βιβλίο, τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική γραφή στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης» και «Καινοτόμες δράσεις Φιλαναγνωσίας».

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια ελληνικά και διεθνή. Έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών στα τριμηνιαία περιοδικά «Λέσχη των Εκπαιδευτικών» και «UNICEF και Κόσμος» και ήταν συνεργάτης για θέματα παιδικού βιβλίου του μηνιαίου περιοδικού «Διαβάζω». Επίσης ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής του ετήσιου περιοδικού «Επιθεώρηση Παιδικής Λογοτεχνίας».

Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολλά έντυπα. Επίσης έχει συμμετάσχει σε ομάδες συγγραφής των σχολικών Ανθολογίων του Δημοτικού. Άλλα βιβλία και φυλλάδια: Διδακτικό Υλικό Γλώσσας, τόμοι Α΄ και Β΄. Αθήνα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2000, Προτάσεις βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας με διαπολιτισμικό περιεχόμενο (έκδοση του ΕΚΕΒΙ), Ενημερωτικό φυλλάδιο Σκυταλοδρομίας Ανάγνωσης. Αθήνα, ΟΕΔΒ/ΕΚΕΒΙ, 2002-2003 και 2003-2004 (συλλογικό), Βιβλιογραφικός Οδηγός Σκυταλοδρομίας Ανάγνωσης. Αθήνα, ΟΕΔΒ/ΕΚΕΒΙ, 2002-2003 και 2003-2004 (συλλογικό), Παιδικό βιβλίο και φιλαναγνωσία. Θεωρητικές αναφορές και προσεγγίσεις-Δραστηριότητες. Αθήνα, Πατάκης, 2009.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

4 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΑΜΕ τον Θείο Βάνια σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το αριστούργημα του Όσκαρ Ουάιλντ «Ο Νεαρός Βασιλιάς» έρχεται στο KREMLINO από τις 2 Φεβρουαρίου