in

Προβληματισμοί για την παράσταση “Στην κιβωτό στις οκτώ”

karellas

Την Κυριακή βρεθήκαμε στο θέατρο Κάππα στο ετήσιο ραντεβού μας με το θίασο του Ηλία Καρελλά. Φέτος παρουσιάζει το έργο του Γερμανού συγγραφέα Ούρλιχ Ουμπ «Στην Κιβωτό στις οκτώ».

Υπόθεση: ο Θεός για να τιμωρήσει τα πλάσματα της γης στέλνει κατακλυσμό. Στην κιβωτό του Νώε μπορεί να ανέβει μόνο ένα ζευγάρι από κάθε είδος. Τρεις πιγκουίνοι όμως δεν μπορούν να χωρίσουν και γι’ αυτό βάζουν λαθραία τον τρίτο πιγκουίνο στην κιβωτό μέσα σε μια βαλίτσα. Από εκεί και πέρα αρχίζουν αστείες περιπέτειες.

Η παράσταση όπως κάθε παράσταση του Καρελλά είναι υψηλού επιπέδου. Πολύ ωραία σκηνικά, άριστες ερμηνείες, εντυπωσιακά κοστούμια. Φέτος η χρήση σκιών και κουκλών είναι περιορισμένη. Το μεγάλο ατού της παράστασης είναι η παρουσία των Burger Project επί σκηνής όπου τραγουδούν δικά τους πρωτότυπα τραγούδια. Ταλαντούχοι, δυναμικοί, κεφάτοι. Χωρίς αυτούς η παράσταση θα ήταν πολύ κατώτερη.

Από εδώ και πέρα όμως αρχίζουν κάποιοι ενδοιασμοί μου σχετικά με τα θέματα που θίγει το έργο. Ενώ η κεντρική ιδέα του έργου είναι η φιλία και η αλληλοβοήθεια παράλληλα τίθενται και άλλα ζητήματα φιλοσοφικού, ηθικού και θεολογικού περιεχομένου. Ζητήματα που πιθανόν να μην μπορούν να φιλτράρουν τα μικρά παιδιά. Για παράδειγμα σε δύο σκηνές οι πιγκουίνοι σε διάλογό τους διχογνωμούν για το θέμα ύπαρξης ή μη του Θεού με επιχειρήματα του τύπου « αφού δεν μπορούμε να δούμε το Θεό άρα δεν υπάρχει». Επίσης, επανειλημμένα οι πιγκουίνοι τρομοκρατημένοι περιμένουν την τιμωρία τους από το Θεό γιατί πιστεύουν ότι έκαναν κάτι κακό. Τέλος, σε στιγμές που κάποιος λέει κάτι που δεν είναι σωστό κάποιος άλλος του δίνει μια χαριτωμένη μεν αλλά καρπαζιά.

Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω σκέψεις είναι υποκειμενικές. Δεν αποτρέπω κάποιον από το να την δει. Θεωρώ, όμως, ότι οι γονείς, και ιδιαίτερα οι ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές απορίες των παιδιών. Η παράσταση δίνει μια άλλη διάσταση σε αυτά τα ζητήματα. Είναι υπόθεση του καθενός αν τη διάσταση αυτή θα τη δεχθεί ή αν θα την απορρίψει.

Σχόλια

Leave a Reply
 1. Η άποψη μου είναι ότι όποιος έχει βαθιά πίστη μέσα του δεν κλονίζεται όσα βιβλία κι αν διαβάσει, απ όποιον αλλόθρησκο (σεβαστό) κι αν συναναστρέφεται και γενικότερα από οποιαδήποτε επιρροή κι αν δέχεται…πόσο μάλλον από μια παράσταση. Άλλωστε μας έχει δοθεί απλόχερα ελεύθερη βούληση, οπότε εμείς αποφασίζουμε για το τι θα κρατήσουμε και τι θα απορρίψουμε. Δεν βρίσκω τον λόγο να χάνουμε εμπειρίες, στρουθοκαμηλίζοντας.
  Πάντως τα χειρότερα να άκουγα για τον Καρελλά (όχι πως έγινε τώρα), δεν θα τον έχανα με τίποτα…Έχει να δίνει πάντα τόσες εικόνες, τόσα μηνύματα και τόσες στιγμές διασκέδασης που θα ανυπομονούσα ακόμα και να γευθώ μια μετριότητα. Καλοδεχούμενα τα όποια σχόλια, προσωπικά όμως δεν τα περιμένω για να αποφασίσω αν θα παρευρεθώ σε παράστασή του…Πάμε τρέχοντας !!!

 2. Πιστεύω ότι αυτές τις απορίες το παιδί θα τις εκφράσει κάποια στιγμή ούτως ή άλλως,
  συνεπώς θα πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε και να τις
  απαντήσουμε. Μπορεί να τις προκαλέσει οποιοδήποτε καθημερινό γεγονός.

 3. Σίγουρα τα παιδιά είναι οι καλύτεροι κριτές και έχουν άποψη για τα πάντα. Η ωριμότητα σε διάφορα θέματα κρίνεται από την εμπειρία που αποκτάμε μέσω διαφόρων καταστάσεων και δεν είναι απαραίτητο οτι τα παιδιά πρέπει να ασπάζονται τη γνώμη των γονιών τους αφού ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή προσωπικότητα άσχετα από την ηλικία του. Θα δούμε την παράσταση οπωσδήποτε και μετά ο δόκτωρ Google, εμείς και οι δάσκαλοι θα απαντήσουμε στις απορίες των παιδιών. Καλή μας διασκέδαση. Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση

 4. Ηλίας Καρελλάς … Σου απογειώνει την φαντασία και κεντρίζει το ενδιαφέρον σου, ακόμα και απ την αφίσα του έργου του, πριν καλά καλά ανέβει στη σκηνή για την πρεμιέρα.
  Είναι Θεός !!! Δες … Αναδύεται μέσα από ένα λευκό (αγνότητα) μονοπάτι (ταξίδι), ενώ πίσω του, το θολό φόντο δηλώνει μυστήριο.
  Με αυτό το, αινιγματικό και όλο πρόκληση, ύφος του είναι σαν να με ρωτάει – εσύ τι λες; έχεις απορίες; είσαι έτοιμος να προβληματιστείς; έχεις το θάρρος να ανακαλύψεις; έστω κι αν μείνεις με αναπάντητα ερωτήματα …
  Μα μου προσφέρει το εισιτήριο για το άγνωστο…, να!!! το δείχνει κιόλας στην φωτό, μου έχει ετοιμάσει και βαλίτσα, πως μπορώ να αρνηθώ;
  Και για πιο λόγο, μέσα απ όλα τα όντα της πλάσης, επέλεξε τους πιγκουίνους;
  Πάντως είναι ίσως η πρώτη παράσταση για την οποία σχολιάζουμε τόσο έντονα πριν ακόμα την παρακολουθήσουμε … άρα … βλέπω φως στο τούνελ !!! Φυσικά και θα επιβιβαστώ στην κιβωτό του.

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0