in

Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα Tettix & το Δημήτρη Δεγαΐτη για την παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκηπας»

IMG_20160409_161042

Ένα έργο σταθμός στη παιδική λογοτεχνία από τον Αντουάνντε Σαιντ-Εξυπερύ παρουσιάζει η μουσική ομάδα Tettix στο θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου με τη σκηνοθετική πινελιά του Δημήτρη Δεγαΐτη. «Ο Μικρός Πρίγκηπας» , η ιστορία που όλοι αγαπήσαμε από τα παιδικά μας χρόνια, ξεδιπλώνεται με μοναδικό τρόπο από τους σπουδαστές της ομάδας Tettix.

Το ταλέντο και η αγνότητα των παιδιών είναι έκδηλα με τη πρώτη ματιά κατά τη διάρκεια της μιας ώρας παράστασης. Οι ηθοποιοί, όπως ορίζει το είδος της όπερας, υποδύονται θεατρικά τους ήρωες και τραγουδούν στους ρυθμούς της ζωντανής μουσικής. Εύστοχα δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να διαβάζουν τα λόγια των ηθοποιών στο πάνω μέρος της σκηνής στα πλαίσια της όπερας!
Βέβαια, όπως τα σωστά υλικά χρειάζονται το κατάλληλο ζαχαροπλάστη, έτσι και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δεγαΐτης , δίνοντας έξυπνες σκηνοθετικές οδηγίες, καθοδηγεί τους σπουδαστές στα χνάρια του αυτοσχεδιασμού, ώστε να εξωτερικεύσουν αποτελεσματικά τις ιδέες και τα μηνύματα του κειμένου, δίχως τη χρήση πλούσιων σκηνικών.

IMG_20160409_161837
Τα παιδιά ντυμένα στα λευκά γίνονται ένα σώμα, μια ψυχή, και πιστά στο στόχο τους ενώνονται και μεταμορφώνονται… στο αεροπλάνο που πετά ο αφηγητής, σε ένα θεόρατο βιβλίο που τα φύλλα του ανεμίζονται απαλά, στη έρημο που περιφέρεται ο Μικρός Πρίγκηπας, σε ταμειακή μηχανή, σε λιβάδι από τριαντάφυλλα.
Πρόκειται για μια «δουλεμένη» και ιδιαίτερα προσεγμένη παράσταση, που έχει δώσει και την ανάλογη σημασία στη μουσική, όπως επιτάσσει και η όπερα. Τα τραγούδια θα σας ταξιδέψουν και οι ήχοι των μουσικών οργάνων θα σας μαγέψουν! Λυρισμός στους διαλόγους που αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού και απλότητα στα απλά διαλογικά μέρη!

IMG_20160409_160810
Όσο για τα μηνύματα, πλούσια και ζουμερά: η αθωότητα του παιδιού και η βαρβαρότητα των μεγάλων, η αξία της φιλίας, η μοναδικότητα του κάθε φίλου, η εμπιστοσύνη στη «καρδιά» και όχι τη λογική…
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η ομάδα Tettix, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ζω τη μουσική, φτιάχνω τη δική μου όπερα!», που διδάσκει η μουσικοπαιδαγωγός Τέτη Αϊβατζίδου, δημιούργησε την όπερα «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ» . Έπειτα, αυτή επιλέχθηκε ανάμεσα σε 1.400 έργα από ολόκληρο τον κόσμο, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 32ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσικής Εκπαίδευσης, της I.S.M.E., στη Σκωτία.

IMG_20160409_162121
Είναι άξιο απορίας πώς αυτά τα παιδιά κατόρθωσαν, μέσα σε 2 χρόνια κυριολεκτικά από το μηδέν, να δημιουργήσουν μια παράσταση «με τα χεράκια τους» καταπιασμένα με ένα δύσκολο έργο του Εξυπερύ και μάλιστα σε ένα τόσο απαιτητικό μουσικό είδος, όπως η όπερα!Το είδος της όπερας, ένα μουσικό είδος με μεγάλη δυσκολία και ειδικές απαιτήσεις, επιλέχθηκε ακριβώς γιατί προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους σπουδαστές.

IMG_20160409_160354
Τα παιδιά εργάστηκαν πάνω στο έργο για δύο χρόνια. Τον πρώτο χρόνο συνέθεσαν τις μελωδίες, έγραψαν τους στίχους (λιμπρέτο), έμαθαν να το τραγουδούν (χορωδία, άριες & ρετσιτατίβο). Δημιούργησαν το μουσικό σύνολο, που αποτελείται από «χορδές» – βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο, κανονάκι και φλάουτο. Την ενορχήστρωση για το οργανικό σύνολο και την εναρμόνιση για την χορωδία, ανέλαβε μαθητής του Τμήματος Ανώτερων Θεωρητικών του Ωδείου, ο Γιώργος Συνοδινός. Τη δεύτερη χρονιά, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δεγαΐτης ανέλαβε τη σκηνική διδασκαλία και τη σκηνοθεσία της παράστασης και εργάστηκε κοντά στα παιδιά για να σχεδιάσουν το πώς θα παρουσιάζουν το έργο τους στη σκηνή ως μουσικοί και εκτελεστές!

IMG_20160409_162940
«Ο Μικρός Πρίγκηπας» είναι η τρίτη κατά σειρά παραγωγή όπερας από το μουσικό σύνολο Tettix, μετά τα «Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα» (2008) και «Πετρόσουπα» (2012).
Για λίγες ακόμα παραστάσεις θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης. Απολαύστε τους, λοιπόν, και ενισχύστε τον αγώνα τους προς τη δημιουργικότητα!

Πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδω.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

«Η Τσίου Τσίου ψάχνει τον Λαγό του Πάσχα!» από τις εκδόσεις Ίκαρος

Το φετινό Athens Science Festival ξεπέρασε τον εαυτό του σε ενδιαφέρον, γνώσεις και διαδραστικότητα!