in ,

Παρακολουθήσαμε το σεμινάριο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με τίτλο: Προστάτεψε το παιδί σου από το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε στο αμφιθέατρο της Ραλλείου Σχολής στον Πειραιά το σεμινάριο που αφορά στην προστασία των παιδιών μας από το ηλεκτρονικό έγκλημα με κύριο ομιλητή τον αντιστράτηγο ε.α. Μ. Σφακιανάκη ..
Γνωστός για τις επιτυχίες του στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ο κύριος Σφακιανάκης δεν αρκέστηκε στο να μας δώσει τυποποιημένα παραδείγματα αλλά μίλησε σε απλή και κατανοητή γλώσσα και έδωσε παραδείγματα από υποθέσεις που χειρίστηκε ο ίδιος στο παρελθόν.

Μίλησε για τους μύθους και τις αλήθειες που αφορούν στο διαδίκτυο ,για την πορνογραφία ανηλίκων ,το grooming (αποπλάνηση) και το sexting (ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου μέσω κινητού). Αναφέρθηκε στα φαινόμενα της εποχής μας: το cyberbulling τα social media και τους κινδύνους εθισμού αλλά και στις απάτες μέσω sms και email. Είμαστε άραγε ανώνυμοι στο διαδίκτυο; Ότι δημοσιεύουμε διαγράφεται ή παραμένει για πάντα σε βάσεις δεδομένων; Αν χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία είμαστε απόλυτα προστατευμένοι;

Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι σε όλα τα παραπάνω!!!

Φυσικά δεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης από τα παιδιά καθώς το internet έχει σε ένα ποσοστό 98 % καλά να μας προσφέρει και μόνο ένα 2% αντιπροσωπεύει τους κινδύνους που διατρέχουμε.

Το κλειδί για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας είναι η επικοινωνία. Ένα παιδί που μπορεί να μιλάει στους γονείς του μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα!!

Όσο για την χρήση του κινητού ; Η απάντηση του δυσαρέστησε τα παιδιά που βρίσκονταν στην αίθουσα … Το κινητό είναι ένα εργαλείο για να ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά μας όταν εκείνα μετά την ηλικία των 9,10 ετών ξεκινούν να μετακινούνται σιγά – σιγά μόνα. Έτσι όπως είπε χαρακτηριστικά η δουλεία μας γίνεται με ένα κινητό των οκτώ ευρώ και αν επιθυμούμε τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια αφού τελειώσουν το διάβασμα!

Μετά το τέλος της ομιλίας δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να θέσει ερωτήματα οπότε και καλύφθηκαν τα όποια κενά..
Για περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη δράση η οποία και συνεχίζεται μπορείτε να μπείτε στο https://prostatepse.gr/.

17 Comments

Leave a Reply
 1. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το συγκεκριμένο σεμινάριο και το ελπιδοφορο ήταν ότι η αίθουσα ήταν γεμάτη νέα παιδιά τα οποία συμμετείχαν ενεργά κάνοντας ερωτήσεις.. Για τον Κύριο Σφακιανάκη έχω να πω ότι όσες φορές τον έχω παρακολουθήσει με έχει εντυπωσιάσει με την απλότητα και την αμεσότητα του.

 2. Ο κος Σφακιανάκης , δίχως να μπεί σε τεχνικά θέματα πληροφορικής, παρουσίασε με απλή και κατανοητή γλώσσα τους κινδύνους από την χρήση του διαδικτύου για τα παιδιά μας , αλλά και για εμάς τους μεγάλους . Ιδιαίτερα στοχευμένες ήταν και οι σύντομες εισηγήσεις από τις κυρίες Βουλγαράκη και Αθανασίου . Επίσης χρήσιμα ήταν και τα videos που παρουσιάστηκαν . Ευχής έργον είναι οι δράσεις αυτές να επεκταθούν σε όλη την Ελληνική επικράτεια . Πολύ ενθαρρυντικό ήταν επίσης και το γεγονός ότι το αμφιθέατρο της Ραλλείου ήταν κατάμεστο .

 3. Είναι πράγματι ενα θέμα που πρέπει να απασχολεί όλους μας και το κλειδι είναι πάντα η σχέση γονιού-παιδιού. Να μιλούμε με τα παιδιά μας και να αισθάνονται ότι μπορούν να μας πουν τα πάντα, κι οτι ακόμα κι αν δε μας αρεσουν δε θα τους κρίνουμε αλλά θα είμαστε δίπλα τους.
  Είχα μια εμπειρία παλαιότερα με ενα σμσ που έστειλαν στην 13χρονη τότε κόρη μου, η οποία ευτυχώς μου το εδειξε αμέσως. Επίσης, μια φορά που την είχα συνοδεψει με τις φίλες της σε ένα καταστημα ηλεκτρονικών ένα από τα κορίτσια μπήκε στο φαισμπουκ από εναν υπολογιστή ΧΩΡΙΣ να ασχοληθει καν να κάνει αποσύνδεση μετα….Φυσικά εξηγησα σε όλες τον κίνδυνο που διέτρεχαν από αυτό

 4. Ευχαριστούμε για την αναλυτική παρουσίαση του θέματος. Όλοι μας πρέπει να παρακολουθούμε τέτοια σεμινάρια. Πραγματικά το κλειδί βρίσκεται στην επικοινωνία με τα παιδιά μας!!!

  • Καλησπέρα, η διάρκεια του σεμιναρίου είναι μια ώρα περίπου και μετά από ένα μικρό διάλειμμα δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να θέσει ερωτήσεις για μια ακόμη ώρα. Η επόμενη δράση που μπορείτε να παρακολουθήσετε είναι στις 26-2-18 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων /Αμφιθέατρο Τριτση. Η ώρα έναρξης είναι 18:30 και απαιτείται εγγραφή στο σεμινάριο μέσω της ιστοσελίδας prostatepse. gr.
   Ήδη ετοιμάζει μια νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για γονείς αλλά θα σας ενημερώσω εκ νέου όταν μας δώσει τις πληροφορίες ο σύλλογος γονέων..

Αφήστε μια απάντηση

Καταπληκτικοί… ο Μίλα και η Σουτ

Ο Ματίας ο Α΄ ήταν πραγματικά υπέροχος