Γράφει η Δήμητρα Τσιαούση
Για την πλειονότητα του κόσμου, η λέξη “εμβόλιο” παραπέμπει σε κάτι απεχθές και αποκρουστικό, που ανασύρει από τις παιδικές αναμνήσεις μας το φόβο και το δέος είτε του ίδιου του εμβολίου, είτε του ιατρικού κόσμου. Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία έρχεται ένα βιβλίο για το εμβόλιο, ένα παραμύθι που εξηγεί στα παιδιά με τρόπο αλληγορικό τα οφέλη του εμβολίου. Συναντήσαμε τον γνωστό παιδίατρο Δρ Σπύρο Μαζάνη, o oποίος μαζί με την δημοσιογράφο υγείας Φλώρα Κασσαβέτη συνέγραψαν το παραμύθι με τίτλο ΒΟΛΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟΣ, ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ από τις εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ για να ανακαλύψουμε περισσότερα για την ιστορία του βιβλίου αυτού.
elamazi – Για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία εμφανίζεται ένα παραμύθι για τον διαχρονικό φόβο προς τα εμβόλια. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Δρ. Σπύρος Μαζάνης – Η ιδέα προέκυψε μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας με την δημοσιογράφο υγείας Φλώρα Κασσαβέτη σε διάφορα περιοδικά και site, όπου προσπαθούσαμε ο καθένας από την πλευρά του να μεταδώσουμε στις μητέρες επιστημονικές γνώσεις με απλό και κατανοητό τρόπο, ώστε με την σειρά τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
Τα εμβόλια είναι ένα διαχρονικό θέμα που πάντα είχε τις δυσκολίες του να γίνει κατανοητό από τους γονείς, αλλά ακόμη και από τους δημοσιογράφους. Σκεφθήκαμε, λοιπόν, ότι έφτασε η ώρα να απευθυνθούμε στα ίδια τα παιδιά που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό παρά μέσα από ένα παραμύθι. Το παραμύθι συγκινεί και επηρεάζει την παιδική ψυχή και περνάει στο υποσυνείδητο ό,τι μήνυμα θέλεις να περάσεις.
Από αρχαιοτάτων χρόνων οι μαμάδες κοίμιζαν τα μωρά τους με παραμύθια, η μυθολογία και οι μύθοι του Αίσωπου δίδασκαν με παραδείγματα και ιστορίες, ενώ και στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν οι σύγχρονοι ήρωες ( Σούπερμαν κ.ά.) που κυνηγάνε τους κακούς.
Κάπως έτσι σκεφτήκαμε ότι μέσα από ένα παραμύθι με ήρωες θα μπορούσαμε να διδάξουμε με τρόπο διασκεδαστικό τα παιδιά για την ωφελιμότητα των εμβολίων και με την εξοικείωση να μην φοβούνται την βελόνα.
elamazi – Όντας παιδίατρος με μεγάλη εμπειρία πώς χειρίζεστε καταστάσεις έντονου στρες ενός παιδιού για την χορήγηση εμβολίου κατά την διάρκεια της εξέτασης;
Σ.Μ. – Η σύγχρονη ψυχολογία της μάζας λέει ότι μπορείς να παραδέχεσαι την πραγματικότητα όταν την γνωρίζεις και την απομυθοποιείς εκ των προτέρων. Επομένως, μπορείς να λες στο παιδί την αλήθεια για τα εμβόλια για να μην δαιμονοποιεί μόνο του τη βελόνα. Ένας τρόπος είναι να του λες από το σπίτι ότι το εμβόλιο θα γίνει έτσι και αλλιώς διότι είναι απαραίτητο για την υγεία μας, θα πονέσει πάρα πολύ λίγο, πολύ λιγότερο από εκείνη τη φορά που έπεσε και χτύπησε ή κουτούλησε με τον φίλο του κτλ.
Κάθε γονιός είναι διαφορετικός, όπως και κάθε παιδάκι. Η στάση του γονιού είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να δημιουργεί κλίμα ευθυμίας και όχι φόβου. Ο παιδίατρος από την μεριά του είναι πάντα χαμογελαστός. Φροντίζει ώστε το κεφάλι του παιδιού να είναι γυρισμένο αλλού, ώστε να μην έχει οπτική εικόνα του εμβολίου κτ.
elamazi – Ένα παραμύθι έχει τη δύναμη να καταπολεμήσει τον διαχρονικό φόβο των παιδιών για τα εμβόλια; Μπορεί να λειτουργήσει θετικά, συνδυαστικά με τον γιατρό, στην κατανόηση της σημασίας των εμβολίων από την μεριά των παιδιών;
Σ.Μ. – Το παραμύθι έχει μεγάλη δύναμη. Το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες του και ζει μαζί τους την ιστορία. Ο Άρης είναι ένας ήρωας του παραμυθιού μας που πηγαίνει στον παιδίατρο του ένα απόγευμα για να κάνει το καθιερωμένο εμβόλιο. Όπως όλα τα παιδιά έχει την ίδια απορία : «Μα γιατί πρέπει να κάνω τόσα πολλά εμβόλια;»
Ο παιδίατρος του διηγείται την ιστορία του «Βόλιος Εμβόλιος», δηλαδή του καλού μικροβίου που έχει ονοματεπώνυμο, που είναι ο άλλος ήρωας του παραμυθιού. Ο Άρης και ο κάθε Άρης, λοιπόν, μαθαίνει πως ο Βόλιος Εμβόλιος μέσα από μια τσουλήθρα που έχει την μορφή σύριγγας μπαίνει μέσα στο σώμα και η δουλειά του είναι να φτιάξει στρατό και αστυνομία ώστε να πολεμήσουν και να νικήσουν τα κακά μικρόβια. Τι πιο απλό και πειστικό για ένα παιδί από το να γίνει φίλος με το καλό μικρόβιο;
elamazi – Τι γίνεται όμως με το κύμα άρνησης των γονιών προς τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά την παιδική ηλικία; Τι παρατηρείτε σχετικά με την αλλαγή στάσης ορισμένων γονιών;
Σ.Μ. – Πράγματι υπάρχει κάποιο θέμα, αλλά κατά την γνώμη μου πρόκειται για αμελείς γονείς ή για γονείς παραπληροφορημένους απο το «κίτρινο» διαδίκτυο. Πρόκειται για μερίδα κόσμου που συμπεριφέρεται αντικοινωνικά προς τον συνάνθρωπο και ασκεί επικίνδυνη συμπεριφορά διότι με το να μην εμβολιάζει το παιδί του ή να αμελεί την ολοκλήρωση των δόσεων, βάζει σε κίνδυνο την ζωή των άλλων παιδιών αλλά και των δικών του που είναι ανήλικα και δεν έχουν την ευθύνη των πράξεων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κράτη χορηγούν δωρεάν τα εμβόλια σε όλους τους πολίτες, αφού θεωρούν ότι είναι απαραίτητα για την πρόληψη θανάτων από μολυσματικές ασθένειες.
elamazi – Εκτός από την ιστορία του Άρη το βιβλίο συμπληρώνεται από σχετικό παράρτημα. Τι περιέχει αυτό;
Σ.Μ. – Πραγματικά το βιβλίο είναι ολοκληρωμένο με ένα παράρτημα που περιέχει ασκήσεις που μπορούν να κάνουν οι γονείς και οι δάσκαλοι με τα παιδιά μετά την ανάγνωση του παραμυθιού, ώστε να εμπεδώσουν καλύτερα τις αλήθειες για τα εμβόλια. Το έχει επιμεληθεί η Νάντια Κουρμούση, Δρ Αγωγής Υγείας. Επίσης, έχει μια καταπληκτική εικονογράφηση από την εικαστικό Μαρία Κουτρουμπά. Τέλος, να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι όλα τα συγγραφικά δικαιώματα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό στην παιδιατρική κλινική του Αττικού Νοσοκομείου για την έρευνα και θεραπεία παιδιών που πάσχουν από δυσκινησία των κροσσών των βρόγχων.
elamazi – Θα ακολουθήσουν και νέες συγγραφικές πρωτοβουλίες;
Σ.Μ. – Ευχαριστώ για την ερώτηση. Πράγματι έχουμε στο μυαλό μας ακόμη 5-6 παραμύθια που με τον ίδιο τρόπο θα συμβάλλουν στην κατανόηση άλλων ιατρικών θεμάτων.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρειτε εδώ.
Πολύ χρήσιμο.
Ενδιαφερον
Ωραια
Ενδιαφέρον
Ωραία
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον.