in , ,

Ο Νίκος μας ξεναγεί στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια κειμένου: Νίκος Νεράντζης

11-12 Μαΐου 2019.  Ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο μόλις πέρασε στην Θεσσαλονίκη με πληθώρα δράσεων για τον πολιτισμό και την οικογένεια, και το elamazi.gr δεν έχασε την ευκαρία να βρεθεί στο 5ο ComicCon (Βελλίδειο), στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒ-Θ), να γευτεί Κρητικές γεύσεις (ΔΕΘ, Περίτπερο 12), να παρακολουθήσει την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκόντο» στο ΚΘΒΕ, από την ομάδα ‘Τρελά Χρώματα’, και …προλάβει το κλείσιμο του 1ου Τhessaloniki Design Week (ΔΕΘ, Περίπτερο 10) καθώς και την «Ανθοέκθεση» στη ΔΕΘ.

Στο ComicCon, εξερευνήσαμε …σπιθαμή προς σπιθαμή τον Artist Alley, και απολαύσαμε τους ήρωες των Cosplay και κάθε θεματική των Exhibitors. Αυτό όμως δεν ήταν εύκολο, καθώς στο φετινό 5ο Comic Convention γίνοταν το… αδιαχώρητο καί το Σάββατο καί την Κυριακή! Don Rosa (βλ. Disney), ACHDE (βλ. Λούκυ Λουκ), Brian Azzarello (βλ. SpacemanBatmanBroken City), και τόσοι άλλοι καλεσμένοι, eventcosplay και ευκαιρίες! Μπορέσαμε και συνομιλήσαμε με αρκετούς από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες, θαυμάσαμε και ανακαλύψαμε δουλειές πρωτότυπες και καινοτόμες και φυσικά δεν αφήσαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε μοναδικά πόστερ για να στολίσουμε τα δωμάτιά μας. Μόνο που θα θέλαμε να διαρκέσει κι άλλη μια …βδομάδα για να πάμε, να ξαναπάμε, να ξαναπάμε, να ξαναπάμε, να ξαναπάμε.  

Συνεχίζοντας στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μια ζωντανή έκθεση, με συνεχείς ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, στρογγυλά τραπέζια, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με πολλούς αξιόλογους έλληνες και ξένους συγγραφείς. Φέτος, τιμώμενη ήταν η ισπανόφωνη λογοτεχνία, το κεντρικό αφιέρωμα είχε τιτλο ‘Το Πλήθος – ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την ιστορία’,  ΧΧΧΧΧ Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τις συζητήσεις για την μεταφραση (λ.χ. το Σάββατο όταν ‘Ο Κορτ΄μεταφράζει Άτγουντ’ και στη συνέχεια ‘Η γυναικεία ταυτότητα στη μετεφρασμένη λογοτεχνία: Βιρτζίνια Γούλφ, Μαργερίτ Ντιράς, Σίλβια Πλαθ’), τις ξενογλωσσες εκδόσεις και την έκθεση σκίτσου ‘Πρόσωπα του ΘΕρβάντες’ στο Περίπτερο 14, και τόσα άλλα.

Τέλος, θα αναφέρουμε την προσπάθεια της θεατρικής ομάδας κωφών «Τρελά Χρώματα» να δοκιμάζει νέους κώδικες στο θεατρικό σανίδι, αυτή τη φορά με το «Περιμένοντας τον Γκόντο», του Σάμιουελ Μπέκετ. Στην παράσταση οι ρόλοι εναλλάσονταν ανάμεσα στους πέντε (νοηματίζοντες ή ομιλούντες) ηθοποιούς. Ερωτήσεις και διαπιστώσεις των ‘Βλάντιμιρ’ και ‘Έστραγον’ όπως «– Δεν ξέρεις εάν είσαι δυστυχισμένος; – Δεν ξέρω! – Ούτε κι εγώ!» και όπως «– Γιατί δεν μ’αφήνεις ποτέ να κοιμηθώ; – …ένιωθα μοναξιά» παρουσιάζουν το πραγμαματικό και το φανταστικό, το οικείο και το ξένο προβληματίζοντας τον θεατή πάνω στην ερώτηση του Αλπέρ Καμύ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το Παράλογο’; 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Όλοι οι μεγάλοι stand-up comedians είναι στο 2ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης

“Το Δικό Μας Σινεμά” σύντομα στο Θέατρο Άλσος με ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών