in

” Ο Εγωιστής Γίγαντας” για νάνους-γίγαντες με παιδικές προσδοκίες

Το πρώτο κείμενο της Κατερίνας που δημοσιεύεται στο elamazi είναι πια γεγονός! Ποιας Κατερίνας θα μας πείτε και θα έχετε και δίκαιο. Η Κατερίνα λοιπόν είναι μια μαμά που έχει δυο κορίτσια που τα λατρεύει και είναι mazi μας πολλά πολλά χρόνια, ενημερώνεται από το site μας αλλά … είναι αθέατη elamazistas. Όσπου λίγο πριν τα Χριστούγεννα μας στέλνει ένα “αγαπησιάρικο” κείμενο αναλύοντας τι σημαίνει για εκείνη το elamazi. Για εμένα και τον Γιώργο τότε ήρθε ο Άγιος Βασίλης όπου μας έφερε ένα πολύτιμο δώρο!
Σε ευχαριστούμε Κατερίνα! Καλωσήρθες!
Απολαύστε την…
Γιώργος – Ελευθερία
———————————————————————–20151206_125528
Οφείλω να παραδεχτώ, μετά από 5 χρόνια επαφής με το παιδικό θέατρο έχουμε γίνει αρκετά αυστηροί κριτές. Έχουμε παρακολουθήσει δεκάδες παραστάσεις & έχουμε δει πράγματα & θάματα. Τελευταία δυστυχώς αρχίσαμε να ’’απαιτούμε’’… πολλούς & επιδέξιους ηθοποιούς  με απερίγραπτες ικανότητες σε κάθε τομέα, ευφάνταστα κοστούμια, υπερκατασκευές ως σκηνικά, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, πολυτελή αίθουσες, βραβευμένη μουσική, πλοκή σεναρίων με αγωνία, χιούμορ, μηνύματα, διάδραση κτλ.  & φυσικά να παραπονιόμαστε για το κόστος των εισιτηρίων, ειδικά όταν δεν λαμβάνουμε τα προσδοκώμενα.
Το θέατρο είναι τέχνη ανεκτίμητης αξίας & προσφοράς, άκρως απαραίτητη για τη ζωή των μικρών μας.Το θέατρο συμβάλει στην έκφραση, την αυτοπεποίθηση, την απελευθέρωση, την αντιμετώπιση των προβληματισμών, στην απόκτηση γνώσεων, εμπειριών, δεξιοτήτων & καλλιέργειας που βοηθούν στην ωρίμανση του ατόμου. …& η αλήθεια είναι πως οι αρμόδιοι έχουν επενδύσει αρκετά πάνω σε αυτό…
 Έτσι βρήκαμε εμείς οι γονείς άλλον ένα τρόπο να ‘’εισβάλουμε’’ στον κόσμο των παιδιών μας & δε σταματάμε να τα αναχαιτίζουμε με τις συμβουλευτικές, διδακτικές ανησυχίες μας. Κάθε φορά λοιπόν λίγο πριν, μα & αμέσως μετά την όποια παράσταση, «λίγα» λόγια βομβάρδιζαν τις κόρες μου, έτσι ώστε να είναι υποψίασμενες για το τι πρόκειται να παρακολουθήσουν αλλά & να σιγουρευτώ ότι αφομοίωσαν τα νοήματα ‘’που πλήρωσα στον παιδοψυχολόγο’’.
Μήπως όμως καταλήγουμε σε υπερβολές ; Μήπως οι γεμάτες σκηνές, οι γρήγοροι ρυθμοί, οι δυνατοί ήχοι & οι πολύπλοκοι διάλογοι, τελικά κουράζουν; Τελευταία σε επιλεγμένες, εξεζητημένες παραστάσεις έβλεπα την 6χρονη μου να κουνιέται συνεχώς, να περιμένει το διάλειμμα, να θέλει κάτι να φάει ή να παίξει με το κινητό μου. Η μεγάλη δε (8 χρόνων) καθηλωμένη προσπαθούσε να προλάβει την κάθε κίνηση, να καταλάβει το όλο θέμα, να συμμετέχει εναγωνίως σε ότι δινόταν ευκαιρία, μέχρι που ξεφύσαγε, ανοιγόκλεινε τα βλέφαρα γρηγορότερα, ζοριζόταν στα καθίσματα.
Μάλλον δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι τα κοριτσάκια μου αρνούνται, κατά μια έννοια, να μεγαλώσουν γρήγορα, οπότε & προσπαθούν μετά βίας, ‘’μέσα σε όλον αυτόν τον καθημερινό αγώνα δρόμου’’ να διατηρήσουν την αθωότητα καθώς & τη παιδική χαρούμενη φαντασία τους.
Μέχρι που άκουσα απ΄ το 8χρονο στοματάκι της μιάς, πριν μπούμε στο θέατρο ‘’Μαμά την αλήθεια την βλέπω κάθε μέρα, επειδή δεν με διασκεδάζουν & τόσο οι συμβουλές , τώρα θέλω να δω ένα απλό παραμύθι χωρίς να σκέφτομαι τίποτα ’’.
Ξαφνικά σάστισα, ίσως & να τρομοκρατήθηκα  λίγο…ενοχικά λοιπόν διπλώθηκα στη θέση μου & σας διαβεβαιώ ότι ξεκουράστηκα, απόλαυσα & χάρηκα τόσο όσο ποτέ άλλοτε μια λιτή, αγνή, γλυκιά παράσταση ‘’Ο εγωιστής γίγαντας’’. Τότε βρήκα τον χρόνο να σκεφτώ πόσο εύκολο είναι να στήνεις το δίκαννο μπροστά σε εκείνον τον ηθοποιό, ο οποίος δεν κρύβεται πίσω από τη μάσκα του, αλλά εκθέτει τον εαυτό του, & κοπιάζει για να σου προσφέρει ευχαρίστηση, που σίγουρα δεν υποχρεούται να είναι ίδια με εκείνη που νιώθεις όταν ξυπνάς από εφιάλτη.
Την επόμενη φορά, αποφάσισα, θα δω, θα νιώσω, θα επιβραβεύσω & θα χειροκροτήσω γιατί οπωσδήποτε καλύτερα να δίνεις παράσταση μπροστά σε άδειες καρέκλες παρά μπροστά σε άδεια πρόσωπα.
Την επόμενη φορά θα ξενοιάσω, θα χαρώ, θα διασκεδάσω μαζί με τα παιδιά μου & δεν θα πούμε τίποτα, παρά μόνο όταν το ζητήσουν αυτά.
Θα πάρω & θα δώσω απλότητα, γαλήνη, ανεμελιά, χαμόγελα, ιδανικά για αυτή την παιδική ηλικία. Κάποιες φορές θα διαχωρίσω τη διδασκαλία από τη διασκέδαση. Ούτως η άλλως κάτι θα εισπράξουν. Η ωρίμανση είναι αναμενόμενη… Ας έρθει αργότερα, στην ώρα της, μπορούμε να περιμένουμε!!!
Αδράξτε τη μέρα … και τις διαθέσιμες δωρεάν προσκλήσεις από το elamazi !!!

 

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

5 Comments

Leave a Reply
  1. Ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες σκέψεις που μοιράστηκες μαζί μας. Έχεις δίκαιο, πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του παιδιού μας και να ακολουθούμε το ρυθμό ανάπτυξής του. Έτσι κι’ αλλιώς, η βαθύτερη ουσία του παιδικού θεάτρου δεν είναι το θέαμα ( εντυπωσιασμοί,υπερβολές, υπερμεγέθη ) αλλά η κατάκτηση ενός ακόμη σκαλοπατιού προς την πνευματική και την συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού.

  2. Και εμείς είδαμε την παράσταση τα Χριστούγεννα και θα συμφωνήσω ότι είναι ωραία αλλά χάνει πολύ από το playback . Αφού τραγουδούν οι ηθοποιοί γιατί να ακούγετε λάθος. Ο κύριος Κόκκινος που ήταν και καθηγητής μου στο γυμνάσιο στην μουσική θα πρέπει να το βελτιώσει σε αυτό το σημείο . Πάντως η παράσταση καταπληκτηκή . Την είχαμε παρακολουθήσει και πριν μερικά χρόνια …

Αφήστε μια απάντηση

Πήγαμε και φέτος στον Μάγο Σανκάρα! Φυσικά μας εντυπωσίασε!

"Ο Φιλάργυρος" του Μολιέρου, μια κεφάτη κωμωδία με διαχρονικά μηνύματα για γονείς και εφήβους.