in ,

Το αγάπησα!Το αγάπησα!

Ο Δημήτρης Χίος, συγγραφέας της σειράς βιβλίων ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ μιλά στο elamazi

To elamazi συνάντησε τον Δημήτρη Χίο, τον συγγραφέα της σειράς βιβλίων ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ για να μάθει περισσότερα για τον κόσμο των βιβλίων του, την σχέση του με τα δικά του εγγόνια και τις ιδέες του για δώρα χωρίς χρηματικό αντίτιμο, αλλά με μεγάλη αξία, για να μπούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων!

Ποια είναι η καινούρια περιπέτεια του παππού Δημήτρη με τα εγγόνια του;

Η πρόσφατη ιστορία του Παππού Δημήτρη περιστρέφεται γύρω από τα  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ… Την γιορτή που στο μέσα μας είναι συνδεδεμένη με την έννοια της «αγάπης». Τι σημαίνει όμως αγάπη; Ο παππούς ανοίγει ένα μεγάλο θέμα. Γιατί αγάπη δεν είναι μόνο ένα αίσθημα, είναι και ένας τρόπος να ζεις.

Ποιες αξίες θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες μέσα από αυτό το χριστουγεννιάτικο βιβλίο;

Τα παιδιά βρίσκονται σε αναμονή των Χριστουγέννων, αλλά και των δώρων που τα  συνοδεύουν.  O Θοδωρής, ο πιο μικρός, το δηλώνει απερίφραστα:  «Τρελαίνομαι  για δώρα!» Ο παππούς θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους: Δεν είναι κακό να περιμένεις δώρα, μόνο που πρέπει να σκεφτείς τι δώρα θα προσφέρεις κι εσύ! Tα δώρα δεν είναι μόνο πράγματα που τα αγοράζουμε. Είναι πάνω απ’ όλα  η αγάπη που προσφέρουμε. Μέσα στην φασαρία των ημερών συχνά ξεχνάμε τα σημαντικά της ζωής. Ο παππούς προσπαθεί να στρέψει την προσοχή των παιδιών και σε αυτά…

Προτείνετε μας μερικά δώρα για τα οποία δεν απαιτούνται χρήματα και τα μικρά παιδιά μπορούν να προσφέρουν στην οικογένεια και τους φίλους τους;

Τα παιδιά καλούνται να μάθουν να αγαπάνε, και στην πορεία αυτή απαριθμούν τα δώρα αγάπης που τα ίδια μπορούν να προσφέρουν:

«Να μην τσακωνόμαστε, ούτε μεταξύ μας, ούτε με άλλους. Λουλούδια για την μαμά που της αρέσουν. Υπακοή, χωρίς γκρίνια. Τρυφερότητα προς τους γύρω μας».

Να προσθέσουνε κι άλλα;… Προθυμία στις εντολές των γονέων, για τις δουλειές του σπιτιού… Δώρα φτιαγμένα από τα ταλέντα μας, όπως η ζωγραφική, το τραγούδι…  Ακόμη και η συγχώρεση προς όσους μας στενοχωρούν είναι ένα μεγάλο δώρο.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, υπάρχουν και ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Με ποιον γνώμονα έχουν σχεδιαστεί;

Το παιδί δεν καταλαβαίνει τόσο από λόγια όσο από πράξεις. Δεν μπορούμε να το διδάξουμε την αγάπη αν δεν αγαπάμε οι ίδιοι. Το ίδιο και με τα βιβλία. Ένα ξερό κείμενο δεν αποτυπώνεται τόσο καλά όσο μία δραστηριότητα που μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μία όμορφη συνεργασία ανάμεσα στα αδέλφια, τους γονείς, τους φίλους. Το ίδιο και οι χαρούμενες νότες και το τραγούδι. Για αυτό προσθέσαμε τις νότες για τα κάλαντα καθώς και τις οδηγίες πώς να φτιαχτεί μία φάτνη!

Ποια είναι η σχέση σας με τα δικά σας εγγόνια;

Νομίζω πως οι σχέσεις μου με τα δικά μου εγγόνια, μεγάλα και μικρά, είναι μάλλον καλή! Ως παππούς επτά εγγονών, προσπαθώ να τους δείχνω την αγάπη μου, χωρίς πολλές κουβέντες, πολλά χάδια  ή εντολές. Κυρίως  με πράξεις ήρεμης στοργής!

Κι όταν με νευριάζουν, καλύτερα  ν’ αλλάξω δωμάτιο. ‘Η έστω να κάνω πως δεν ακούω… Και προπαντός να μην δίνω αφορμές.

Υπήρξατε εκδότης για πολλά χρόνια, αφού ήσασταν στο τιμόνι των εκδόσεων Ακρίτας. Πώς αποφασίσατε να στραφείτε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων και γιατί το πράξατε έπειτα από τόσα χρόνια στο χώρο του βιβλίου;

Στον εκδοτικό τομέα, θεώρησα πολύ φυσικό από νωρίς, τότε που και τα τέσσερα παιδιά μας ήταν μικρά, να εισάγω το παιδικό βιβλίο– άλλων συγγραφέων ή δικό μου… Ποτέ δεν μου έλειψαν οι αφορμές… Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλό βιβλίο για παιδιά που να μην το διαβάζει με μεγάλη ευχαρίστηση και ένας μεγάλος.

Τι κερδίζετε μέσα από τη συγγραφή και τι γεύση θα θέλατε να αφήσουν τα βιβλία της σειράς με πρωταγωνιστή τον παππού Δημήτρη στα παιδιά;

Τα παιδιά γενικώς είναι κέρδος. Ακριβή ίσως επένδυση, αλλά ψυχικά κερδοφόρα. Η ίδια η συγγραφή των ιστοριών του παππού Δημήτρη το δηλώνει αυτό!  Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή της συζύγου μου κι εμένα χωρίς την βουή, τις διαφωνίες, τις γρίνιες, αλλά και τις γλυκές προσδοκίες από τα παιδιά.  Αυτή η ζεστή αίσθηση της αγάπης που γεμίζει την ζωή μου θα ήθελα να μείνει και στην καρδιά κάθε παιδιού που θα διαβάσει το βιβλίο αυτό.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Ενθουσιαστήκαμε από την παράσταση “Ο ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα”!

Πήγαμε στο Μια πόλη μα ποια πόλη