in ,

Ο Απρίλης φέρνει νέα προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

 

Τον Απρίλη  μικροί και μεγάλοι «καινοτομούν»
στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά»!

 

 

Απρίλης! Μήνας «ψεματάρης» και παιχνιδιάρης. Ο μήνας που μας δηλώνει ότι ήρθε το Πάσχα και μας φέρνει πιο κοντά στα έθιμα της χώρας μας και στην παράδοσή της!

 

Το Μουσείο Κοτσανά έχει ετοιμάσει τα πιο καινοτόμα και ενδιαφέροντα προγράμματα για να γεμίσει τα σαββατοκύριακα και όχι μόνο των μικρών και μεγάλων του φίλων. Ας δούμε αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που μας προτείνει το Μουσείο για τον Απρίλιο! Και φυσικά ας προετοιμαστούμε για το Πάσχα με την υπέροχη παράσταση αφήγησης «Βγάλε το τσουκάλι, Πάσχα ήρθε πάλι» από την ομάδα «Παραμυθοκαμώματα»!

 

 

 

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

 

 

 «Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;»

Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη τοποθετήστε σωστά τους πυρσούς του Αγαμέμνονα και ανακοινώστε την πτώση της Τροίας! Μάθετε και λειτουργήστε την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας. Λάβετε και στείλτε µε τους φίλους σας κωδικοποιηµένα µηνύµατα και… σώστε την πόλη ή… παίξτε το χαλασµένο τηλέφωνο. Μάθετε και λειτουργήστε τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο, και γίνετε οι πιο γρήγοροι «φρυκτωροί» της ιστορίας. Κατασκευάστε τα «τετράδια» και τα «µολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και γράψτε, στείλτε και διαβάστε κρυπτογραφικά µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου. Κατασκευάστε την «κρυπτεία σκυτάλη», στείλτε χρήσιµα μηνύματα για τους «φίλους» σας και ακατανόητα στους «εχθρούς» σας.

 

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία!

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 7,14,21/4/2019

Διάρκεια εργαστηρίου:  60’

Ώρα διεξαγωγής: 10:00 π.μ.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

 

 

«Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».

 

Ανακαλύψτε τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Προσπαθήστε να φτιάξετε σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες
(ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

 

Δώρο: Φεύγοντας, πάρτε µαζί σας ένα ξύλινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων!

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 7,14,21/4/2019

Διάρκεια εργαστηρίου:  60’

Ώρα διεξαγωγής: 11:00 π.μ.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

 

«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων».

Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του. Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.

Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δηµιούργηµά σας ως διακοσµητικό στο γραφείο σας.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας!

 

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 7,14,21/4/2019

Διάρκεια εργαστηρίου:  60’

Ώρα διεξαγωγής: 4:00 μ.μ.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

 

 • Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
 • Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
 • Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

 

 

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά συμμετέχει στο Open House Athens 2019

 

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά συγκαταλέγεται για δεύτερη χρονιά στα κτήρια της Αθήνας με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία που είναι επισκέψιμα από το κοινό στη διάρκεια του OPEN HOUSE ATHENS 2019, της αρχιτεκτονικής γιορτής της πόλης!

Ημερομηνίες: Η δράση εκτυλίσσεται το Σαββατοκύριακο 6 &  7/4/2019

Ώρες επίσκεψης: 13.00 – 17.00

Γενικές πληροφορίες

 • Η προσέλευση είναι ανοιχτή και δεν απαιτείται κράτηση.

 

 

Διήμερο Σεμινάριο για γονείς:
«Χτίζοντας την Αυτοπεποίθηση του παιδιού.
Ο γονιός ως Μέντορας και Προπονητής»

 

-Είσαι γονιός;

-Μην χάσεις την ευκαιρία να αποκτήσεις γνώσεις και τεχνικές για να ανταποκριθείς με επιτυχία στον σπουδαιότερο ρόλο της ζωής σου!

Το σεμινάριο προσφέρει:

 1. Βιωματική εκπαίδευση με εφαρμόσιμα εργαλεία διαπαιδαγώγησης
  2. Τεχνικές για την δημιουργία μιας ουσιαστικά καλής σχέσης
  3. Πρακτικές οδηγίες για το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης
  4. Οδηγίες για εδραίωση μιας καλύτερης ατμόσφαιρας στην καθημερινότητα

Εμπιστοσύνη στον Εαυτό. Αυτό χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς για να μπορέσουν να το προσφέρουν στα παιδιά τους απλόχερα. Μόνο έτσι η προσωπικότητα γνωρίζει πως με όποιο καιρό, με όποιες συνθήκες, με όποιες αντιξοότητες, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει. Να πέσει και να ξανασηκωθεί.

Χτίζουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού με τρόπους που θα το οδηγήσουν να αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του με εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί.

 

 

Εισηγήτρια: Ερατώ Χατζημιχαλάκη – Οικογενειακή Σύμβουλος, Συγγραφέας

Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής Σεμιναρίου: Σάββατο  6/4/2019 16:00 – 21:00 & Κυριακή 7/4/2019 16:00 – 21:00

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις

 • Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του σεμιναρίου.
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044.
 • Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

 

 

 

Σεμινάριο Βιωματικής Καινοτομίας
από την
Life Coach Γωγώ Παπαδοπούλου, για όποιον επιθυμεί να αναπτύξει  τη συστηματική καινοτόμο σκέψη του!

 

 • Βλέπω – Παρατηρώ
 • Ακούω – Αφουγκράζομαι
 • Γνωρίζω – Ερμηνεύω
 • Πειραματίζομαι – Καινοτομώ

 

Σκοπός: Να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες, τη μεθοδολογία και τους μηχανισμούς που οδηγούν συστηματικά σε “out of the box” σκέψη και στην παραγωγή καινοτόμων λύσεων και προτάσεων.

Στόχος: Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

 • Κατανοούν τους τομείς που μπορούν να καινοτομήσουν
 • Να εφαρμόζουν μεθοδολογία ανάπτυξης καινοτόμου σκέψης
 • Να κρίνουν και να επιλέγουν την καινοτομία που είναι ωφέλιμη κατά περίπτωση

 

Η καινοτομία του εργαστηρίου: Στα πλαίσια των βιωματικών ασκήσεων, οι εκπαιδευόμενοι, σε ομάδες, θα εμπλέκουν ως εκπαιδευτικό υλικό, προσεγγίζοντας τη μεθοδολογία της καινοτομίας, τα εκθέματα του Μουσείου.

 

Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Σάββατο 13/4/2019

Ώρα διεξαγωγής: 14:00-21:00

Διάρκεια: 8 διδακτικές ώρες

Κόστος συμμετοχής: 120 ευρώ

 

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις

 • Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044.
 • Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

 

 

Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον STEM Education:
«Ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών μέσα από κατασκευές
»

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά και ο STEM Education διοργανώνουν σειρά εισαγωγικών εργαστηρίων STEM & εκπαιδευτικής ρομποτικής στους χώρους του Μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο μαγικός κόσμος των μαθηματικών μέσα από κατασκευές»  αποτελεί μια καινοτόμο εκπαιδευτική δράση, με κύριο στόχο την ανακάλυψη των βασικών μαθηματικών αλλά και φυσικών εννοιών, που αποτελούν το δομικό ιστό των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Τα παιδιά καλούνται να αντιληφθούν ότι οι τεχνολογικές κατασκευές εμπνέονται από την παρατήρηση της λειτουργίας του φυσικού κόσμου γύρω τους.

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο απλό σύστημα δόμησης, κατασκευάζουν μηχανικά συστήματα, αρχιτεκτονικές κατασκευές και ηλεκτρικά κυκλώματα, εξερευνώντας τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας τους. Ανακαλύπτουν ότι τα Μαθηματικά είναι η απαραίτητη γλώσσα και υποδομή για να διατυπώσουν τους αντίστοιχους νόμους της Μηχανικής, της Ακουστικής, του Ηλεκτρισμού και γενικότερα της Φυσικής Επιστήμης.

Σε κάθε βήμα χρησιμοποιούν τα μαθηματικά ως το απαραίτητο «εργαλείο» για τη διατύπωση των νόμων αυτών -κατανοώντας έτσι την αναγκαιότητα ύπαρξης του κόσμου των μαθηματικών εννοιών-, αλλά και του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται ο θεωρητικός κόσμος της φυσικής.

Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Κυριακή 7/4/2019

Διάρκεια εργαστηρίου:  90’

Ώρα διεξαγωγής: 12:00 μ.μ.

Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ (παιδί), έκπτωση 25% για το δεύτερο παιδί

 

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις

 

 • Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά Γ’, Δ’, Ε’ τάξης Δημοτικού
 • Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
 • Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

Εργαστήριο “Μυθολογία και Τέχνη”

 

Το εργαστήριο Μυθολογία και Τέχνη προσεγγίζει τη μυθολογία μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος. Η αρχαία ελληνική μυθολογία ξεπέρασε κάθε τοπικό και χρονικό σύνορο και έγινε ένα πνευματικό αγαθό πανανθρώπινο. Έργα κεραμικής, γλυπτικής, τοιχογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, θεατρικά, χορογραφίες, ταινίες, μαρτυρούν τη διαχρονική παρουσία των μύθων και αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού. Ο συμβολισμός είναι κύριο συστατικό της μυθολογίας και ανιχνεύει τις βαθύτερες πτυχές της ψυχολογίας του ατόμου.

 • Εργαστήριο Σίσυφος για ενήλικες

 

-Θέλετε να γνωρίσετε την ιστορία και τον μύθο του Σίσυφου;
Ενός θνητού που έγινε το σύμβολο της ανθρώπινης μοίρας!

Οι συμμετέχοντες, αρχικά, θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον μύθο του Σίσυφου μέσω έργων τέχνης από την ζωγραφική, την κινούμενη εικόνα, την μουσική. Η προβολή θα εστιάσει στην ερμηνεία, το συμβολικό περιεχόμενο και τις προεκτάσεις του μύθου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.

Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Παρασκευή 12/4/2019

Διάρκεια εργαστηρίου:  90’

Ώρα διεξαγωγής: 17:00 -18.30

Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ

 

 • Βιωματικό Εργαστήριο Σίσυφος για παιδιά με συνοδεία ενηλίκων

  – Το βιωματικό εργαστήριο Σίσυφος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών και ενήλικες συνοδούς.

 

Η έμπνευση, η φαντασία, η απελευθέρωση της δημιουργικότητας, η καλλιέργεια της αισθητικής αποτελούν στοιχεία του βιωματικού αυτού εργαστηρίου που έχουν ως στόχο την έκφραση και τις ποικίλες πτυχές της.Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του μύθου μέσω έργων τέχνης από την ζωγραφική, την κινούμενη εικόνα, τη μουσική και στη συνέχεια, θα πειραματιστούν και θα αυτοσχεδιάσουν με διάφορους εικαστικούς τρόπους και τεχνικές.

Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Κυριακή 14/4/2019

Διάρκεια εργαστηρίου:  90’

Ώρα διεξαγωγής: 12:00 -13.30

Κόστος συμμετοχής:12 ευρώ παιδί με συνοδό (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά)

Σχεδιασμός εργαστηρίων:

Ταγάρα Ιωάννα – Πολιτισμολόγος Εκπαιδεύτρια
Κατερίνα Κοφφινά – Πολιτισμολόγος, Σχεδιάστρια

 

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:

 • Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εργαστηρίου.
 • Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα:
  211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
 • Το βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

 

 

 «Βγάλε το τσουκάλι, Πάσχα ήρθε πάλι»
Μια υπέροχη παράσταση αφήγησης με εργαστήρι που θα λατρέψουν  μικροί και μεγάλοι
από την ομάδα «Παραμυθοκαμώματα»!

 

 «Μια ιστορία για ένα χωριό που δεν μιλούσε…
ένα τσουκάλι παραμύθια που μπλέκουν με έθιμα πασχαλινά
και μουσικές της γης»!

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ένα σιωπηλό χωριό. Μέχρι που έφτασαν σε αυτό δύο ταξιδιώτες φέρνοντας μαζί τους ένα παράξενο τσουκάλι, λέξεις που θυμίζουν Πάσχα και ιστορίες. Πολλές ιστορίες που γλύκαναν την ψυχή.

-Πως θα βοηθήσει η κούπα του Πυθαγόρα τον κυρ Λάζαρο που κινδυνεύει από τους 40 δράκους;
-Το υδραυλικό ξυπνητήρι του Πλάτωνα θα καταφέρει να κρατήσει ξύπνια τη μάγισσα που πλάθει τον κυρ Σιμιγδαλάκη;
-Γιατί βάφουμε αβγά το Πάσχα και τι σχέση έχουν με τον κυρ Μανώλη τον ταβερνιάρη;

Αυτά κι άλλα πολλά σε μία παράσταση με χελιδονίσματα, κάλαντα και έθιμα πασχαλινά, παραδοσιακά παραμύθια και μία σούπα έκπληξη.

Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου
Μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος

Ημερομηνία παράστασης: Κυριακή 21/4/2019

Διάρκεια εργαστηρίου:  90’

Ώρα διεξαγωγής: 12:00 -13.30

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις

 

 • Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών.
 • Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη της παράστασης.
 • Είναι απαραίτητη η προκράτηση στο τηλέφωνο 211 411 0044 έως και μια ημέρα πριν.
 • Τοποθεσία: «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

 

«Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Κώστα Κοτσανά
»

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι,

10671, Αθήνα

T.: 211 411 0044

Ε:

kotsanas.com

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Η «MATILDA» το Μιούζικαλ σαρώνει έως τις 21 Απριλίου στο Ακροπόλ

Τραγουδούν για την Αγάπη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ενισχύοντας το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη