in

Περιήγηση στην έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» στο Μουσείο Ηρακλειδών

IMG_20151017_165450

Στην οδό αποστόλου Παύλου στο Μουσείο Ηρακλειδών φιλοξενείται η κινητή έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» με ορισμένα από τα σημαντικότερα λειτουργικά ομοιώματα των εφευρέσεων των Αρχαίων Ελλήνων, όπως τα επιμελήθηκε ο Κώστας Κοτσανάς έπειτα από μελέτη των αρχαίων πηγών.

Ολόκληρη η έκθεση αριθμεί περί τα 350 εκθέματα ,έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και εδρεύει στο Κατάκολο της Ηλείας.

Τα εκθέματα, που φιλοξενεί το Μουσείο Ηρακλειδών, περίπου πενήντα τον αριθμό, χρονολογούνται τον 3ο έως 1ο αιώνα π.Χ. και αποδεικνύουν το μεγάλο πνεύμα, αθάνατο των προγόνων μας. Θα παρατηρήσετε εφευρέσεις τόσο σύνθετες και σχολαστικές , και θα κατανοήσετε τη λειτουργία ευρέως γνωστών επιτευγμάτων.

IMG_20151017_171809

Αν νομίζετε ότι ο καταπέλτης με τη χρήση αλυσοκίνησης είναι νεότερο κατόρθωμα, κάνετε λάθος! Ο πολυβόλος καταπέλτης του Διονυσίου ,του οποίου η χρήση του ανάγεται στον 3ο αιώνα π.Χ. , είχε τη δυνατότητα να εκτοξεύει διαδοχικά βέλη και αποτελεί το κορυφαίο επίτευγμα της αρχαιοελληνικής καταπελτικής μηχανικής.

Επίσης, μας εντυπωσίασε το αυτόματο άνοιγμα θυρών ναού μετά από θυσία στο βωμό του επινόηση του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, που με απλά λόγια , κατά τη θυσία του πιστού στο θεό ,αυτός προς ένδειξη ευγνωμοσύνης άνοιγε τις θύρες του ναού μαγικά! Στην ουσία ,βέβαια, οφείλεται στη διαστολή του θερμαινόμενου αέρα, όταν άναβαν φωτιά για να κάψουν το άτυχο ζωντανό!

Ακόμα, το πουλί , που κελαηδά αυτόματα με το άνοιγμα της θύρας του ναού ,είναι αποτέλεσμα της πίεσης του αέρα που εξερχόμενος από ένα δοχείο παράγει ήχο όμοιο με αυτόν του κελαηδίσματος ενός πουλιού.

Εκθέματα, όπως η μαγική κρήνη σαν το σημερινό σιντριβάνι, το αυτόματο σπονδείο που επέτρεπε την αυτόματη λήψη αγιασμού από τους πιστούς με τη ρίψη ενός πεντάδραχμου νομίσματος σε αγγείο, η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος που θεωρείται το πρώτο ρομπότ παγκοσμίως και αυτόματα έριχνε κρασί και, στη συνέχεια για ανάμιξη ,νερό στον κρατήρα ανάλογα με την επιθυμία του επισκέπτη, η ευφυής οινοχόη που επινόησε ο Φίλων ο Βυζάντιος και έρρεε αυτόματα νερό, κρασί ή νερωμένο κρασί ανάλογα με τη βούληση του οινοχόου, το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος που θεωρείται ο «κινηματογράφος» των αρχαίων Ελλήνων και κατόρθωνε να εναλλάσσει τα επεισόδια με κλείσιμο της σκηνής και αλλαγή σκηνικού, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα θα σας καθηλώσουν.

IMG_20151017_164833

Η παρακολούθηση της έκθεσης είναι δύσκολη χωρίς τη ξενάγηση ,που ευτυχώς είχαμε κανονίσει τηλεφωνικώς εκ των προτέρων.

Σας συμβουλεύουμε να μην τη χάσετε, αφού η έκθεση είναι κινητή και θα βρίσκεται στο μουσείο Ηρακλειδών μέχρι το Γενάρη. Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο ξεναγός είναι πολύ καλός γνώστης των εκθεμάτων! Μην διστάσετε να τον ρωτήσετε σχολαστικά  για οποιαδήποτε πληροφορία, αφού είναι πρόθυμος να σας απαντήσει!

Σχεδιασμός-Eπιστημονική επιμέλεια: Κώστας Κοτσανάς, ιδρυτής Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ (Απ. Παύλου 37, Θησείο, Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)

Tηλέφωνο μουσείου: 211 01 26 486

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00

Γενική είσοδος: 4 €

Διαδραστικές ξεναγήσεις*

Κάθε Πέμπτη 18:00-19:30

Κάθε Σάββατο & Κυριακή 12:00-13:30 & 16:00-17:30

Κόστος κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 10,00 €

* Περιλαμβάνουν γενική ξενάγηση αλλά και διαδραστικές δραστηριότητες με τα εκθέματα.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Εντυπώσεις από το “ΣΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ” από Geogria

«Τα ζώα του Γέροντα» από τις εκδόσεις Φυλάτος