in

Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο

Μια παράσταση διαφορετική από τις άλλες. Μια παράσταση που μας ταξίδεψε από τη νεολιθική εποχή μέχρι το 2.050 παρουσιάζοντας κάποιες από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ανθρώπινης ιστορίας με απλό και κατανοητό τρόπο, τουλάχιστον όσον αφορά τα παιδιά άνω των 6-7 ετών, για να μην πω άνω των 8. Γιατί τα μικρότερα παιδιά, κάτω των 6, αμφιβάλλω αν κατάλαβαν έστω τι σημαίνει «εφεύρεση». Η παράσταση, που στηριζόταν ως επί το πλείστον στην αφήγηση και στις βιντεοπροβολές και πολύ λιγότερο στην πρόζα, θύμιζε περισσότερο ντοκιμαντέρ παρά παιδικό θέατρο.

Ο σκοπός της επιμόρφωσης των μικρών θεατών δεν ξέρω αν τελικά επιτεύχθηκε, αλλά ο σκοπός της τέρψης δεν προσεγγίστηκε καν θα έλεγα. Αν και πρωτότυπη παράσταση όσον αφορά τη θεματικής της, και σκηνοθετικά προσεγμένη και ευρηματική, προσωπικά δεν ενθουσιάστηκα. Μάλλον κουράστηκα, κι αν κρίνω και από τις αντιδράσεις των 6χρονων παιδιών που συνόδευα, δεν είναι από τις παραστάσεις που θα τους μείνουν αξέχαστες, από εκείνες που έζησαν με όλο τους το είναι.

Τέλος, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους γονείς πως προτού επιλέξουν μια παράσταση για τα παιδιά τους, καλό θα είναι να διαβάζουν αν όχι τις κριτικές όσων την παρακολούθησαν, τουλάχιστον την υπόθεση του έργου. Δεν υπάρχει λόγος ούτε τα παιδιά να ταλαιπωρούνται γκρινιάζοντας γιατί προφανώς και δεν κατανοούν ό,τι παρουσιάζεται στη σκηνή, ούτε οι ταξιθέτριες να αναγκάζονται να κάνουν παρατηρήσεις επειδή τα 3χρονα παιδιά διακόπτουν με τις φωνές τους, εύλογα, την παράσταση. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές καλές παραστάσεις φέτος που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Θέατρο Γκλόρια (Ιπποκράτους 7), κάθε Σάββατο στις 15:00 και κάθε Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00.

Από maroula

13 Comments

Leave a Reply
  1. Αν και συμφωνούμε απόλυτα σχετικά με τις πολύ μικρές ηλικίες παιδιών που έρχονται στο θέατρο αναγκαστικά και ενοχλούν τους πάντες, διαφωνούμε ως προς τα υπόλοιπα. Βρήκαμε την παράσταση πολύ πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα, έξυπνα σκηνοθετημένη και κατά τη γνώμη μας και ένα εκπαιδευμένο στο θέατρο εξάχρονο θα μπορούσε να την παρακολουθήσει ευχάριστα, έστω κι αν δεν έπιανε όλα της τα νοήματα. Πραγματικά την απολαύσαμε από όλες τις απόψεις!!! Θεωρούμε ότι είναι από τις καλύτερες θεατρικές προτάσεις φέτος!!!

    • Μα σ ‘ αυτο ακριβώς εστιάζω. Ένα εκπαιδευμένο σε θεατρο παιδί έχει μέτρο σύγκρισης.Όπως και να’χει χαίρομαι που σας άρεσε. Αλλά επειδή δεν θέλω να είμαι άδικη με παραστάσεις που μας άρεσαν ιδιαιτέρως, δεν μπορώ να πω πως πρόκειται για μια από τις καλύτερες φετινές θεατρικές προτάσεις.

  2. Κάποιες παραστάσεις απευθύνονται περισσότερο σε κοινό με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα από ό,τι άλλες. Αν κάποια παιδιά φτάνουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού δίχως να τους έχει μιλήσει κανείς για εφευρέσεις ή τους έχει μιλήσει αλλά δεν ενδιαφέρονται να μάθουν, το να πάνε σε ένα χώρο και να μείνουν για μια ώρα σε ένα κάθισμα παρακολουθώντας αυτή τη θεματολογία φαντάζομαι ότι θα είναι μεγάλη ταλαιπωρία τόσο για τα ίδια όσο και τους γύρω που θα τα ακούν να γκρινιάζουν… Εμείς πάντως την βρίσκουμε ενδιαφέρουσα παράσταση και σκεφτόμαστε να πάμε.

  3. Ο γιος μου που είναι μαθητής της Δ’ Δημοτικού ενθουσιάστηκε !Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει επισημανθεί από τους υπεύθυνους της παράστασης σε ποιες ηλικίες απευθύνεται γιατί δημιουργείται πρόβλημα στην παρακολούθηση του έργου.

Αφήστε μια απάντηση

Έίδαμε την ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει

Παρακολουθήσαμε την παράσταση ΓΔΥΣΤΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ