in ,

Η κυριακάτικη βραδιά μας στο El Convento Del Arte… γεμάτη έγκλημα και μυστήριο

επιμέλεια κειμένου: Δήμητρα Τσιαούση

 

Καλεσμένοι σε γάμο κρητικό και φορώντας τη «καλή» μας διάθεση, εισβάλλαμε σε ένα δείπνο μυστηρίου επιμελημένο από την ομάδα ΒΡΕΣ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ της Φιλιώς Λαζανά και ετοιμαστήκαμε για γλέντι τρικούβερτο!

Για να σας κατατοπίσουμε λίγο περί τίνος πρόκειται, η ομάδα «Βρες το Δολοφόνο», η Φιλιώ Λαζανά και ο Γιάννης Πιττάς βάζουν την πρωτότυπη ιδέα – γρίφους και σε συνεργασία με μια ομάδα ηθοποιών με επικεφαλής τον Γιάννη Σαρακατσάνη, ο οποίος υπογράφει το κείμενο και τη σκηνοθεσία, οργανώνουν δείπνα μυστηρίου με συγκεκριμένη θεματική κάθε φορά.  Οι καλεσμένοι κάθονται στο τραπέζι που έχουν ήδη προ κρατήσει τηλεφωνικώς και τρώγοντας έρχεται η όρεξη για παιχνίδι, εξιχνίαση μυστηρίου και άφθονο γέλιο!

Η υποβλητική ατμόσφαιρα του χώρου σε προϊδεάζει ότι κάτι καλό «μαγειρεύεται» εκεί μέσα. Ο χαμηλός φωτισμός, ο διάκοσμος από κεριά, κηροπήγια, πολυελαίους, εικαστικά αγιογραφιών δια χειρός του βραβευμένου σκηνογράφου Γ. Ασημακόπουλου, οι μπορντώ βελούδινες κουρτίνες και τα βιτρώ, όλα υποβάλλουν στον επισκέπτη την αίσθηση του μυστηρίου που έπεται.

Εκτός του φαγητού, που ετοιμάζεται για τους καλεσμένους, ένα πολύ έξυπνο project στήνεται στον χώρο και ξεσηκώνει και τον πιο διστακτικό καλεσμένο. Τα ειδικά αυτοκόλλητα ταμπελάκια για τους παρευρισκόμενους δίπλα στο πιάτο σας, η ανακοίνωση για το χωριό, που εκπροσωπεί κάθε τραπέζι, μαρτυρούν τον ρόλο που θα έχετε στην ιστορία, ενώ στην σκηνή δεσπόζει το γαμήλιο τραπέζι που περιμένει τους νεόνυμφους…

Το γλέντι ξεκινά με την είσοδο των ηθοποιών στην σκηνή χορεύοντας κρητικά και μέσα σε λίγα λεπτά δίνονται οι βασικές γραμμές της ιστορίας με μαντινάδες προς το κοινό, το οποίο παράλληλα γεύεται το φαγητό του άνετα. Ο γάμος, όμως, καταρρέει λόγω αιφνίδιου θανάτου του γαμπρού και από εκεί το παιχνίδι αρχίζει!

Το κοινό καλείται να λύσει έξι γρίφους, κάθε ένας από τους οποίους δίνει κάποιο βοηθητικό στοιχείο, και να βρει το δολοφόνο που βρίσκεται ανάμεσα στους θεατές, χωρίς να το γνωρίζει φυσικά!

Οι ήρωες της ιστορίας αλληλεπιδρούν με το κοινό και βοηθούν λιγάκι, με την μορφή μικρών ανακρίσεων, να συγκεντρωθούν τα ενοχοποιητικά στοιχεία για την εύρεση του δολοφόνου. Όταν τελειώσει η αναζήτηση στοιχείων από το κοινό, κάθε ομάδα καταθέτει την ετυμηγορία του γράφοντας στο χαρτί τους λόγους που οδήγησαν σε κάθε συλλογισμό.

Θεωρώ ότι η εμπλοκή του κόσμου στο όλο στήσιμο προσφέρει αυτό το καθοριστικό ατού ώστε η όλη ιδέα να κερδίζει τις εντυπώσεις και αυτό το είδος θεάματος να ξεχωρίζει!

Οι ηθοποιοί, Θανάσης Ζερίτης, Μάνος Κανναβός, Μαρία Μπαλούτσου, Αλεξάνδρα Ούστα, Φάνης Παυλόπουλος, Σωσώ Χατζημανώλη, που αναπαριστούν τους χαρακτήρες της υπόθεσης είναι απολαυστικοί και μιμούνται στο μέγιστο βαθμό την κρητική ομιλία. Είναι μια δεμένη ομάδα, που συνεργάζεται χρόνια επί σκηνής στις παιδικές παραστάσεις με σκηνοθέτη τον Γιάννη Σαρακατσάνη ( Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο, Ταξιδιώτες στο Χρόνο κ.α.) και αυτό είναι ξεκάθαρο κατά την αναπαράσταση της ιστορίας.

Και αν νομίσετε ότι απευθύνεται μόνο σε ενήλικο κοινό, σφάλλετε! Το ευχάριστο είναι ότι πολλά παιδιά βρίσκονταν ανάμεσα στους συμμετέχοντες με τους γονείς τους έτοιμοι να μπουν στο παιχνίδι!

 

Μια διαφορετική πρόταση εξόδου που προσεγγίζει την θεατρική παράσταση χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές, που εμπλέκει τον θεατή καθοριστικά στη δράση και δίνει το αίσθημα του «παίζειν» σε όλες τις ηλικίες.

Πληροφορίες για την πρόταση αυτή θα βρείτε εδώ και εδώ. 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

4 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Νοιώσαμε και εμείς τι θα πει Πατρινό Καρναβάλι!

Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων της Κ. Ευαγγελάτου