Όταν πήγαμε στις Μυκήνες, η κόρη μας μας έλεγε ότι θα έπρεπε να επισκεφτούμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αφού μας ανάφεραν ότι πολλά εκθέματα βρίσκονταν εκεί.
Με την πρώτη λοιπόν ευκαιρία πήγαμε στο μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Έχει ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου και πλούσιες συλλογές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.
Οι δεκάδες αίθουσες του μουσείου σε κάθε όροφο, καλύπτουν έκταση 8.000 τ.μ. και στεγάζουν πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές.
Η μικρή έδειχνε απίστευτο ενδιαφέρον για όλα τα εκθέματα και ήμασταν εκεί πάνω από τρεις ώρες. Ενδεικτικά εντυπωσιάστηκε με τις μούμιες, τα αγάλματα που ήταν στο βιβλίο της ιστορίας της, τις σιδερένιες σόλες των παπουτσιών, τα στρογγυλά κοχύλια που έβγαζαν από μέσα τους πορφυρό χρώμα και έβαφαν τα ρούχα των αριστοκρατών, τους καρπούς, τα αυγά και το ψωμί που ήταν λες και είχαν βρεθεί τώρα από την αρχαία Αίγυπτο, τους σκελετούς κ.ά.
Της έκανε ακόμα εντύπωση το άγαλμα που βρίσκεται στο βιβλίο της ιστορίας της και αναφέρεται ότι είναι ο Ποσειδώνας. Στο μουσείο έμαθε ότι δεν είμαστε σίγουροι αν είναι ο Ποσειδώνας ή ο Δίας. Βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας από πλοίο που το μετέφερε και βυθίστηκε και μπορεί να κράταγε είτε σκήπτρο είτε τρίαινα. Ανυπομονεί να πάει σχολείο να το πει στη δασκάλα της.
Δεν υπήρχε περίπτωση να φύγουμε χωρίς να γράψουμε στο βιβλίο των εντυπώσεων.
Μια πολύ εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα επίσκεψη που σίγουρα θα επαναλάβουμε κάποια στιγμή πάλι.
Μπράβο στο κοριτσάκι σας και σε σας για την παιδεία που της έχετε προσφέρει μέχρι τώρα!
απαραίτητη επίσκεψη!
Πολύ ωραία επίσκεψη! Ντρέπομαι, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως ενώ όταν βρισκόμουν στο εξωτερικό (την ….παλιά καλή εποχή που μπορούσαμε ακόμα να ταξιδεύουμε κι έξω που και που), αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας προσπαθούσα να επισκεφθώ τα μουσεία, τις πινακοθήκες κλπ. δυστυχώς στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα και που έχει πλήθος μουσείων, ελάχιστα έχω επισκεφθεί και αυτά αρκετά παλιότερα. Με την λογική ότι “εδώ είναι, όποτε θέλουμε πάμε” δεν πάμε ποτέ!
Έχεις απόλυτο δίκιο! Πιο εύκολα επισκεπτόμαστε κάτι όταν πηγαίνουμε εκδρομές παρά κάτι που είναι δίπλα μας. Και εμάς μας παροτρύνει η μικρή που έχει τρέλα με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και έχει μια ιστορία για τα πάντα…
Δυστυχώς πέρσι που πήγαμε μία πτέρυγα ήταν κλειστή “λόγω έλλειψης προσωπικού”.
Ευτυχώς ενημερωθήκαμε ότι στον πάνω όροφο κλείνανε νωρίς και ξεκινήσαμε από κει!
Εννοώ ότι μία πτέρυγα ήταν κλειστή επί μήνες λόγω έλλειψης προσωπικού και μας είπαν ότι θα άνοιγε όταν θα γίνονταν προσλήψεις. Επίσης κάποια εκθέματα από την αίθουσα όπου βρίσκεται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, όπως ο Έφηβος των Αντικυθήρων, είχαν αφαιρεθεί για την προστασία τους. Απογοητευτικό τουλάχιστον.
Θα έρθει κ η δική μας σειρά…!!!
Τέλεια πρόταση , ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες.
Πολύ καλή η επιλογή σας ,αλλά για να είμαι ειλικρινής εμείς αν και μας ζητάει επίμονα επισκέψεις σε μουσεία τεμπελιάζουμε λιγάκι. ..Είπαμε η λογική τα έχουμε δίπλα μας και πάμε όποτε θέλουμε δεν μας έχει βοηθήσει πολύ! !!
Για μένα καλύτερη περίοδος να έρθουν σε επαφή με όλα αυτά είναι η τρίτη δημοτικού λόγω της γνώσης που αποκτούν από το σχολικό βιβλίο. Πάντως όσο μας το ζητάνε καλό είναι να τα ενθαρρύνουμε πηγαίνοντάς τα, γιατί μπορεί πιο μετά να αλλάξουν γνώμη!
Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι τα μουσεία αξίζει να τα επισκεπτόμαστε από μικρή ηλικία και να επανερχόμαστε σε αυτά όσο μεγαλώνουμε. Κάθε ηλικία κάτι έχει να κερδίσει, φυσικά η προσέγγιση διαφοροποιείται ανάλογα .
Συμφωνώ απολύτως, αλλά πιστεύω ότι γύρω στα οχτώ τα παιδιά μπορούν να πιο εμπεριστατωμένη άποψη…
πολύ ωραία η πρότασή σας ευχαριστούμε