in

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης!!

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και εκμεταλλευόμενοι την πρώτη Κυριακή του μήνα όπου η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους είναι δωρεάν (από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου) επιλέξαμε να περάσουμε το μεσημέρι μας παρακολουθώντας μια ξενάγηση ειδικά σχεδιασμένη για παιδάκια 6-10 ετών και τους γονείς τους.

Σαν σημείο συνάντησης ορίστηκαν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο Ηρώδειο κάτι που μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον περίπατό μας στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου όπου συναντήσαμε από μουσικούς και χορευτές μέχρι νεαρούς που δημιουργούσαν τεράστιες σαπουνόφουσκες με τα πιτσιρίκια να τρέχουν να τις σπάσουν..
Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Ηρώδειο και συνεχίστηκε με τον ναό της Αθηνάς Νίκης που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ιερού Βράχου.

Φτάσαμε στο Ερέχθειο όπου ακούσαμε την ιστορία του Ερεχθέα και στο σημείο όπου σύμφωνα με τον μύθο η θεά Αθηνά έδωσε το δώρο της στους πολίτες της Αθήνας τα παιδάκια είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία του Κέκροπα και την ιστορία της διαμάχης του Ποσειδώνα και της Αθηνάς για το όνομα της πόλης.

Επόμενη στάση τα Προπύλαια και ο Παρθενώνας και η υπέροχη ιστορία τους. Ο ναός που οι Αθηναίοι αφιέρωσαν στην προστάτιδα της πόλης τους σήμα κατατεθέν της Ακρόπολης και στον οποίο γίνονταν οι μεγάλες γιορτές κατά την αρχαιότητα. Βέβαια το μνημείο δεν είχε πάντα την ίδια χρήση και έτσι με μεγάλο ενδιαφέρον μάθαμε τις χρήσεις του ανά τους αιώνες.
Από την κουβέντα μας δεν έλειψαν οι καταστροφές των μνημείων με μεγαλύτερη αυτή των Ενετών και φυσικά η κλοπή της Καρυάτιδας και πολλών ακόμη αντικειμένων (κίονες ,αγάλματα κ.α.) από τον Έλγιν.

Η είσοδος στον Παρθενώνα και στο Ερέχθειο όπως ξέρετε απαγορεύεται αλλά ο στόχος είναι μετά τις απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση τους να είναι επισκέψιμα για το κοινό.

Η διάρκεια της ξενάγησης ήταν 1 1/2 ώρα αλλά η αλήθεια είναι ότι σταμάτησε περίπου στις δύο ώρες και αυτό γιατί ο αρχαιολογικός χώρος έκλεινε και μας έδιωχναν οι φύλακες!!

Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε τον χώρο να θυμάστε ότι η ανάβαση στο βράχο έχει σημεία δυσκολίας λόγω της κλίσης του εδάφους και του ολισθηρού πλακόστρωτου οπότε εκτός από την καλή σας διάθεση και παρέα θα χρειαστείτε άνετα ρούχα και παπούτσια..

Δεν σου άρεσε; Ενημέρωσε μας!

Σχόλια

Leave a Reply
    • Εννοείται… Είναι η δεύτερη φορά που τους επιλέγουμε και δεν έχουμε σκοπό να τους αλλάξουμε!! Είχαμε την τύχη να είμαστε στο γκρουπ της Κας Ζακια και πραγματικά μικροί – μεγάλοι δεν θέλαμε να τελειώσει η βόλτα μας☺️.

  1. Πολύ ωραία πληροφορία! Ο μεγάλος μου γιος μου ζητάει συνέχεια μία επίσκεψη στην Ακρόπολη και ήμουν πάντα της άποψης πως το πιο σωστό ήταν να μας κάνει κάποιος και μία ξενάγηση. Θα επισκεφτώ σίγουρα το “Βόλτες στην πόλη”!

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Comments

0 comments