in

Μπήκαμε και εμείς στην «Κιβωτό» του Ηλία Καρελλά!

Πολλά είχαμε διαβάσει για την πιο πολυσυζητημένη παράσταση της σεζόν! Πρόκειται για την μεταφορά του πασίγνωστου βιβλίου του συγγραφέα Ulrich Hub, γερμανικής καταγωγής, « Στην Κιβωτό στις οκτώ» υπό τη σκηνοθετική ματιά του Ηλία Καρελλά που παρουσιάζεται στο Θέατρο Κάππα!

Έτσι, ιδίοις όμμασι σας παρουσιάζουμε τη δική μας οπτική.

Σίγουρα είναι μελετημένη προσεκτικά από πλευράς απόδοσης του πρωτότυπου κειμένου. Το κείμενο σε όλο το μήκος και πλάτος του δεν μας κούρασε καθόλου, έχει συνοχή και είναι κατανοητό. Οι έννοιες που σχετίζονται με το Θεό δίνονται με σεβασμό στο κοινό και δεν προσβάλλουν τα ιδεώδη περί θρησκείας.

Σε καμία περίπτωση δεν ταλάνισε το θρησκευτικό μας αίσθημα ή δεν δοκιμάστηκε η πίστη μας έπειτα από την παρακολούθηση. Το σημαντικότερο στοιχεία που μπορεί να ενισχύσει -και δικαίως θα λέγαμε- είναι η αναζήτηση της βαθύτερης έννοιας του Θεού, χωρίς φόβο και πάθος. Άλλωστε, ας αναρωτηθούμε ποιος είναι ο στόχος του έργου. Ο υγιής προβληματισμός και η φιλοσοφία της ζωής και του θείου. Και οφείλω να τονίσω ότι το ερώτημα της παράστασης δεν επικεντρώθηκε στην ύπαρξη ή μη του Θεού, αλλά στο ρόλο του ανθρώπου πάνω στη γη και στη σχέση του με αυτόν.

Η αποστολή του Ηλία είναι δύσκολη, να προβληματίσει τα «αθώα μυαλουδάκια» των παιδιών με έννοιες που ίσως δεν τους προβλημάτισαν νωρίτερα στη ζωή τους. Τι πιο υγιές, λοιπόν, από τον προβληματισμό; Στην δική μας περίπτωση, το πέτυχε, αφού στάθηκε η αφορμή σε μια ανοιχτή συζήτηση για το Θεό.

Αντιληφθήκαμε την αγάπη, το πείσμα και την τελειομανία του Ηλία για το θέατρο. Ο σκηνοθέτης επέλεξε να δοκιμαστεί έξω από τα «νερά» του, μιας και τον έχουμε συνηθίσει σε κείμενα παραδοσιακά και «μονοπάτια» γνώριμα. Δόθηκε, επίσης, περιθώριο στο πηγαίο χιούμορ του σκηνοθέτη να ξεδιπλωθεί, μιας και το επιτρέπει η ευελιξία του κειμένου.

Όσο για τους ηθοποιούς που στελεχώνουν το θίασο, στο ρόλο των τριών πιγκουίνων είναι εξαιρετικοί οι: Φάνης Παυλόπουλος, Νίκος Τουρνάκης, Νικόλας Φραγκιουδάκης. Αλλά, ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην Ζαχαρούλα Κληματσάκη που μετέφερε όλη την ξεκαρδιστική αφέλεια της περιστέρας, την φροντίδα και το άγχος της για την αποστολή που της ανατέθηκε…

Η συμβολή της μουσικής μπάντας Burger Project είναι καθοριστική, αφού δίνουν χρώμα και τόνο στα λόγια, στις κινήσεις, στις σκέψεις των τριών πιγκουίνων και της περιστέρας. Συμμετέχουν στην παράσταση με απόλυτη ισορροπία και προσθέτουν τη μουσική νότα για να ξεκουράσουν το θεατή.

Και όποιος δεν μπήκε ακόμα στην «Κιβωτό» του Ηλία Καρελλά, ας σημειώσει απλά τη διεύθυνση του Θεάτρου Κάππα.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

4 Comments

Leave a Reply
  1. Aπο τις πιο έξυπνες παραστάσεις που έχω δει, πολυ ώραιο κονσεπτ κ πολυ καλη εκτέλεση. Μουσική που σε προκαλεί να την αφουγκραστείς απολαμβάνοντας την. Μόνο χαμόγελα κατα την έξοδο του θεάτρου…

Αφήστε μια απάντηση

Πανέμορφη Κυρία μου!!

Χριστούγενα στη Μαρίνα Φλοίσβου με το μαγικό υποθαλάσσιο τρένο