in

Μια ονειρεμένη «Τόσκα»

Εχθές παρακολούθησα τη Γενική Δοκιμή της όπερας «Τόσκα» στη Λυρική Σκηνή, έχοντας εξασφαλίσει μία από τις τριακόσιες δωρεάν θέσεις για ανέργους που διέθεσε η ΕΛΣ. Εννοείται ότι δεν πήρα τις κόρες μου μαζί.

Η παράσταση ήταν εξαιρετική. Τα σκηνικά λιτά αλλά προσεγμένα έως την τελευταία λεπτομέρεια. Τα χρώματα που κυριαρχούσαν ήταν το μαύρο, το άσπρο και το γκρι: στα ρούχα, στα έπιπλα, στους τοίχους, στην εκκλησία, ακόμη και στον πίνακα που φιλοτεχνούσε ο Μάριο Καβαραντόσι. Τα μόνα χρώματα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ήταν το κόκκινο από το αίμα που έρεε από τις πληγές του Μάριο, μετά τα βασανιστήρια που υπέστη από τους ανθρώπους του βαρόνου Σκάρπια και το κίτρινο από το ποτό που έπινε ο τελευταίος.

Η παράσταση ξεκίνησε τρία τέταρτα αργότερα, λόγω προβλήματος υγείας της πρωταγωνίστριας (Τσέλια Κοστέα) με τη μέση της. Πράγματι, τη στήριζε κάθε τόσο με το χέρι της (διακριτικά βέβαια). Μάλιστα, συνέβη και ένα αστείο περιστατικό. Κάποια στιγμή η Τόσκα σκοτώνει με ένα μαχαίρι τον Σκάρπια, που την εκβίαζε. Εκείνος νωρίτερα είχε υπογράψει ένα χαρτί με το οποίο της εξασφάλιζε την ελευθερία της. Όταν σωριάστηκε νεκρός στο έδαφος, κρατούσε το χαρτί στο χέρι. Η Τόσκα λοιπόν έπρεπε να σκύψει για να το πάρει, όμως αυτό ήταν αδύνατο λόγω της κατάστασης της πρωταγωνίστριας. Έτσι λοιπόν έκανε νόημα στον νεκρό (!) να της δώσει το χαρτί, πράγμα που εκείνος έκανε αμέσως με μια γρήγορη κίνηση. Εκεί γελάσαμε όλοι, μέχρι και η ίδια. Παρά όμως την κατάστασή της, ερμήνευσε υπέροχα τον ρόλο της. Το ίδιο υπέροχος ήταν και στον ρόλο του Σκάρπια ο Δημήτρης Τηλιακός. Αυτός βέβαια που ξεχώρισε ήταν ο Δημήτρης Πακσόγλου στον ρόλο του Μάριο Καβαραντόσι. Στην άρια που τραγούδησε πριν πεθάνει ο ήρωας ήταν συγκλονιστικός.

Τζάκομο Πουτσίνι
Τόσκα

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Σ. Πετρόπουλος

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
26, 28, 31 Ιανουαρίου 2018
4, 6, 9 Φεβρουαρίου 2018

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης: 20.00

Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ίων Κεσούλης
Φωτισμοί: Τζουζέππε ντι Ιόριο
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Φλόρια Τόσκα: Τσέλια Κοστέα
Μάριο Καβαραντόσι: Πάβελ Τσέρνοχ (26, 28, 31/1 & 4/2) – Δημήτρης Πακσόγλου (6, 9/2)
Βαρόνος Σκάρπια: Δημήτρης Τηλιακός
Νεωκόρος: Βαγγέλης Μανιάτης
Τσέζαρε Αντζελότι: Τάσος Αποστόλου
Σαρρόνε: Διονύσης Τσαντίνης
Βοσκός: Πέννη Ρίζου
Σπολέττα: Χρήστος Κεχρής
Δεσμοφύλακας: Χρήστος Αμβράζης

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 40, 45, 60 ευρώ
Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ
Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ

Από Ηaonia

8 Comments

Leave a Reply
    • Εμείς καθόμασταν στον εξώστη, στον 4ο όροφο, στη Δ Ζώνη. Βλέπαμε τα πάντα. Γενικώς, έχω διαπιστώσει ότι βλέπεις πολύ καλά σε όλες τις θέσεις εκτός από τις πλαϊνές, που είναι μονές, τις μπλε (εκεί δεν βλέπεις ένα μέρος της σκηνής και στραβολαιμιάζεις). Εσείς πού έχετε κλείσει;

Αφήστε μια απάντηση

Δεν υπάρχουν “Μάγοι του Όζ”, παρα μόνο εμείς!

Τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου…μικροί μεγάλοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης