in

Εντυπώσεις από “Μια νύχτα στο ίδρυμα Θεοχαράκη! (Museum sleepover)”

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια δράση του ιδρύματος Θεοχαράκη, στην οποία πήραμε μέρος, εγώ και ο γιος μου, και η οποία είναι μοναδική στην Ελλάδα και πάρα πολύ πρωτότυπη.

Ονομάζεται: “Μια νύχτα στο ίδρυμα Θεοχαράκη! (Museum sleepover)… και ναι πράγματι κοιμηθήκαμε στο μουσείο!!

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Κωνσταντίνου Βολανάκη: “Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας” που φιλοξενείται το διάστημα αυτό στο ίδρυμα.

Η δράση έχει στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους και την θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης.
Έτσι Σάββατο απόγευμα ξεκινήσαμε με μεγάλη ανυπομονησία για το μουσείο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ξενάγηση στα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη και χάρη στην ξεναγό μας, το ενδιαφέρον τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων παρέμεινε αμείωτο καθ’ όλη την διάρκεια της.

Στην συνέχεια, στο αμφιθέατρο του μουσείου, τα παιδιά συμμετείχαν στην δράση: “Παίζω με τις τέχνες με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής” όπου με καθοδηγητή ειδικό μουσικοπαιδαγωγό και την συνοδεία πιανίστα “ανακατεύτηκαν” διάφορες τέχνες όπως ζωγραφική, μουσική, ποίηση, θέατρο. Τα παιδιά πέρασαν από την μια τέχνη στην άλλη με βασικό εργαλείο το παιχνίδι ενώ στόχος ήταν η εξοικείωση, η εμβάθυνση και η χαρά της δημιουργίας.

Έχοντας πια βραδιάσει ήρθε η ώρα του δείπνου στο καφέ του μουσείου. Το δείπνο ήταν ικανοποιητικό αλλά επιδέχεται βελτίωση.
Στην συνέχεια ξεκίνησε η προετοιμασία της διανυκτέρευσης με την υπεύθυνη να μας συνοδεύει τους χώρους, όπου πριν λίγες ώρες είχαμε ξεναγηθεί, ενώ τώρα είχαν τοποθετηθεί στρώματα (media strom) κάτω από στους υπέροχους πίνακες του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Εκεί το κάθε ζευγάρι (γονιός και παιδί) διάλεγε ένα στρώμα, έστρωνε τα σεντονάκια του και τα sleeping bag και ετοιμαζόταν για ύπνο. Η διαδικασία αυτή είχε πολύ μεγάλη ενέργεια και χαρά για εμάς και τα παιδιά μέχρι να ετοιμαστούμε αλλά θα πρέπει να επισημάνω το άγχος των υπευθύνων προκειμένου να πάνε όλα καλά και να μην συμβεί κανένα ατύχημα και σε εμάς αλλά και στα έργα τέχνης. Αυτό λοιπόν προϋποθέτει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα κυρίως από εμάς τους γονείς σχετικά με τα παιδιά μας, τα οποία εύκολα ξεχνιούνται…

Παρόλα αυτά όμως οφείλω να ομολογήσω ότι όλα πήγαν καλά και αυτό που παρατήρησα ήταν ότι ενώ τα παιδιά μας, όπως ήταν φυσικό, κινούνταν και εξερευνούσαν όλους του χώρους του μουσείου- το οποίο εκτείνεται σε 7 ορόφους- δεν είχαμε κανένα απρόοπτο και τα παιδιά συμπεριφερόντουσαν με μεγάλη ωριμότητα και προσοχή!! Η νύχτα κύλησε ήσυχα.

Φτάνοντας το πρωί για μένα ήταν μια από τις πιο όμορφες στιγμές αυτής της δραστηριότητας όπου ανοίγοντας τα μάτια μου αντίκρισα τις υπέροχες θαλασσογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Αφού σηκωθήκαμε, μαζέψαμε τα πράγματα μας και κατεβήκαμε για πρωινό, εκεί, παιδιά και μαμάδες ανταλλάξαμε τηλέφωνα και δώσαμε ραντεβού για την επόμενη φορά!!

Τέλος φεύγοντας από το μουσείο τα παιδιά πήραν τα δωράκια τους και έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η εξαιρετική εμπειρία.
Θέλω να επισημάνω ότι ο γιος μου ενώ ξεκίνησε λίγο διστακτικά, γιατί θα ήταν μόνος του και χωρίς τους φίλους του, πέρασε πάρα πολύ ωραία έμαθε πολλά πράγματα και μου είπε ότι θέλει να το ξανακάνουμε. Βεβαία το κόστος για όλο αυτό είναι 80,00 € το ζευγάρι (συνοδός και παιδί) ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τις μέρες που ζούμε αλλά επειδή είναι μοναδική εμπειρία θεωρώ ότι για μια φορά αξίζει!!!

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η φωτογραφία είναι από το site του μουσείου και αφορά σε προηγούμενη δράση. 

Δεν σου άρεσε; Ενημέρωσε μας!

Από regina

Σχόλια

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Comments

0 comments