Την Παρασκευή παρακολουθήσαμε με τις μικρές μου και φίλους τη Γενική Δοκιμή της Λίμνης των Κύκνων στη Λυρική Σκηνή. Μία εντυπωσιακή, φαντασμαγορική παράσταση από ένα υπέροχο μπαλέτο.
Να πω αρχικά ότι η Λίμνη των Κύκνων είναι ένα παραμύθι, οι ρίζες του οποίου ανάγονται στη γερμανική και ρωσική παράδοση, και ως τέτοιο κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Μια από αυτές λέει ότι υπήρχε κάποτε ένας πρίγκιπας, που τον έλεγαν Ζίγκφριντ, ο οποίος δεν ενδιαφερόταν για τίποτε άλλο πέρα από τις διασκεδάσεις. Η μητέρα του, η βασίλισσα, ανησυχούσε. Έτσι, την παραμονή των γενεθλίων του, οπότε θα ενηλικιωνόταν, του ανακοίνωσε ότι την επομένη θα διοργάνωνε έναν μεγάλο χορό, με καλεσμένες διάφορες υποψήφιες νύφες από όλο τον κόσμο. Ήταν καιρός του να παντρευτεί.
Ο πρίγκιπας στεναχωρέθηκε πολύ και οι φίλοι του προσπαθώντας να τον κάνουν να ευθυμήσει τον παρακίνησαν να πάνε να κυνηγήσουν ένα κοπάδι λευκών κύκνων που είδαν να πετά πάνω από τα κεφάλια τους. Ο πρίγκιπας πήρε το τόξο του και τους ακολούθησε. Άξαφνα βρέθηκε σε μια λίμνη όπου αντίκρισε έναν από τους κύκνους να μεταμορφώνεται σε μια πεντάμορφη κοπέλα, την Οντέτ. Εκείνη του εξήγησε ότι ένας κακός μάγος, ο Ροθμπαρτ, είχε κάνει μάγια στην ίδια και στις φίλες της. Τις είχε μεταμορφώσει σε λευκούς κύκνους και μόνο μετά τα μεσάνυχτα έπαιρναν ξανά την ανθρώπινη μορφή τους. Τα μάγια θα λύνονταν μόνο εάν η Οντέτ συναντούσε την αληθινή αγάπη. Μόλις το άκουσε αυτό ο πρίγκιπας, της εξομολογήθηκε ότι την είχε αγαπήσει κιόλας και ήταν αυτός που θα την έσωζε. Της υποσχέθηκε να την παντρευτεί και την κάλεσε την επομένη στη γιορτή του παλατιού, ώστε να τη γνωρίσει στη μητέρα του. Εν τω μεταξύ ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ, μεταμορφωμένος σε κουκουβάγια, είχε κρυφακούσει τη συνομιλία τους.
Έτσι, την επομένη, στη γιορτή εμφανίστηκε ο Ρόθμπαρτ συνοδεύοντας την κόρη του, την Οντίλ (τον μαύρο κύκνο), που την είχε μεταμορφώσει ώστε να μοιάζει με την Οντέτ. Ο πρίγκιπας ξεγελάστηκε και πίστεψε ότι εκείνη ήταν η αγαπημένη του, και έτσι τη σύστησε στη μητέρα του ως τη μελλοντική του σύζυγο. Εκείνη τη στιγμή κατέφθασε και η Οντέτ που παρακολούθησε τη σκηνή αποσβολωμένη. Όταν ο πρίγκιπας κατάλαβε το λάθος του έτρεξε στο κατόπι της μετανιωμένος πικρά.
Φτάνοντας στη λίμνη, ο πρίγκιπας άρχισε να εξηγεί στην αγαπημένη του και στις φίλες της ότι τον είχε ξεγελάσει ο μάγος Ρόθμπαρτ, και της υποσχέθηκε αιώνια αγάπη. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε και ο μάγος με την κόρη του, ο οποίος απαίτησε από τον Ζίγκφριντ να τηρήσει τον λόγο του και να παντρευτεί την Οντίλ. Ο πρίγκιπας αρνήθηκε και, έπειτα από μια πάλη, κατάφερε να ενωθεί με την αγαπημένη του. Στις διάφορες παραλλαγές το ζευγάρι είτε πνίγεται στη λίμνη είτε πετά στον ουρανό είτε φεύγει αγαπημένο.
Το μπαλέτο που παρακολουθήσαμε είχε κυρίως μοντέρνα στοιχεία. Ο λευκός και ο μαύρος κύκνος ήταν φαντασιακές προβολές του ίδιου του πρίγκιπα, κομμάτια από τον εαυτό του. Επιπλέον, το σκηνικό αναπαριστά ένα περιβάλλον έπειτα από μια οικολογική καταστροφή. Ένα εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο και μια σκοτεινή λίμνη, όπου το φυσικό αναμειγνύεται με το υπερφυσικό.
Η παράσταση διήρκεσε 2,5 ώρες με διάλειμμα. Οι μικρές κατενθουσιάστηκαν. Ήμασταν τυχεροί, καθώς βρήκαμε θέσεις στην πλατεία, μπροστά μπροστά. Παρότι δεν βλέπαμε καθόλου την ορχήστρα, βλέπαμε ξεκάθαρα και την παραμικρή λεπτομέρεια στις εκφράσεις των προσώπων των χορευτών.
Ήταν όλοι τους εκπληκτικοί. Ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ έκλεβε την παράσταση (ο Βαγγέλης Μπίκος), κι εγώ προσωπικά εντυπωσιάστηκα με την Οντίλ. Τα κοστούμια, η χορογραφία, όλα ήταν υπέροχα. Όταν τελείωσε ήμασταν όλοι σαν μαγεμένοι, ενώ οι μικρές χόρευαν σε όλη τη διαδρομή μέχρι το αυτοκίνητο.
Μπαλέτο
Ρήγος / Τσαϊκόφσκι
Η λίμνη των κύκνων
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Χορογραφία-σκηνοθεσία-σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος, με αναφορές στις χορογραφίες των Πετιπά και Ιβάνοφ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
10, 11, 16, 17, 18 Νοεμβρίου 2018
22, 28, 29 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης: 20.00 (Κυριακές στις 18.30)
Πολύ ωραία…