in

Λίγες σταγόνες ιστορίας στο Ιστορικό Μουσείο

Τρεις μητέρες με κόρες που πηγαίνουν ΣΤ’ Δημοτικού θελήσαμε να συνδυάσουμε την ύλη της Ιστορίας που διδάσκονται οι κόρες μας με μια επίσκεψη σε ένα μουσείο. Και τι καλύτερο από μια περιήγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο;
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, 5’ από το σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο. Τα εκθέματά του καλύπτουν την περίοδο από την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Έξω από το μουσείο μας καλωσόρισε το φημισμένο άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Μια πρώτη στάση για να πούμε λίγα λόγια για αυτήν την ηγετική μορφή του Αγώνα και να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το «τι δείχνει ο Κολοκοτρώνης».
Η δεύτερη στάση ήταν η αίθουσα της Βουλής, ο ιστορικός αυτός χώρος με την έντονη ενέργεια και επιβλητικότητα του.
Στη συνέχεια στις αίθουσες του μουσείου επιλέξαμε συγκεκριμένα εκθέματα που ήταν κοντά στις γνώσεις και στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Αρχικά, μείναμε στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στον τεράστιο πίνακα «Η Σφαγή της Χίου», πιστό αντίγραφο του αριστουργήματος του Ντελακρουά και στις πανοπλίες από την Ενετική περίοδο.
Μελετήσαμε τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, τις σημαίες και τα κρυπτογραφημένα μηνύματα των φιλικών, τη σφαίρα που σκότωσε τον Μάρκο Μπότσαρη, την αναπαράσταση του πυρπολισμού τούρκικων πλοίων, ακρόπρωρα πολεμικών πλοίων, την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη, το κρεβάτι που πάνω του πέθανε ο Λόρδος Βύρων. Κάθε στάση μας και μια σταγόνα ιστορίας και μια στιγμή μνήμης. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε όλα τα εκθέματα με μεγάλο ενδιαφέρον. Ένιωσαν ενθουσιασμένα που έβλεπαν από κοντά όπλα, σημαίες, φορεσιές, έπιπλα ανθρώπων που τους ήξεραν από την Ιστορία. Δώσαμε ραντεβού ξανά γιατί μια φορά δεν είναι αρκετή για να μελετήσουμε και να εκτιμήσουμε όλους τους θησαυρούς που κλείνει μέσα του το Ιστορικό Μουσείο.

15 Comments

Leave a Reply
  1. Όσο και να πηγαίνουν τα παιδιά στα μουσεία με το σχολείο, είναι απολύτως απαραίτητη και η επίσκεψη με τους γονείς, ειδικά τώρα που τα περισσότερα μουσεία κάνουν πολύ ωραία προγράμματα.

  2. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας ! Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο μουσείο πρέπει να το επισκέπτονται όλα τα παιδιά της Έκτης με το σχολείο και με ξεναγό ! Η ιστορία δεν είναι απλές αράδες ενός βιβλίου , και μάλιστα δυσνόητου όπως το σχολικό .

  3. Από τα καλύτερα μουσεία που διαθέτει η χώρα μας!!! Κρίμα που τα περισσότερα σχολεία δεν συνδυάζουν τη στείρα μάθηση από ένα άψυχο βιβλίο με τα ολοζώντανα-αληθινά εκθέματα αυτού του μουσείου…

  4. Καταπληκτικά..Θεωρώ πως μια βόλτα με τισ φίλες και τις μαμάδες τους σ’ ένα τετοιο χωρο δίνει πολύ περισσότερα στο παιδί από μια μαζική επίσκεψη ενός σχολείου ..Τα παιδιά περισσότερο βλεπουν την επισκεψη στο μουσειο ως ευκαιρία αναψυχής , ως εκδρομή … και λογότερο ως δραστηριότητα εκαιδευτική….Πως να συγκεντρωθείς , πως να απολαύσεις ετσι…?

  5. Είναι πράγματι καταπληκτικό μουσείο. Δυστυχώς το συγκεκριμένο μουσείο θέλουν να το κλείσουν και να το κάνουν γραφεία και καφενείο για τους παλιούς βουλευτές!!!! Που ακούστηκε ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΦΕΝΕΙΑ;

  6. χαίρομαι που η κόρη μου μεγαλωνει και θα επισκεφτώ μαζί της όλα αυτά τα υπέροχα μουσεία που έχουμε!Πολλοι γονείς φίλοι μου εχουν αρχίσει τέτοιες εξορμήσεις!Ομολογώ πως όσες φορές ταξίδεψα στο εξωτερικό έτρεχα από μουσείο σε μουσείο ενώ στη χώρα μου κάνω το αντίθετο, ίσως επειδή θεωρώ ότι μπορώ να τα επισκεφτώ όποτε θέλω!!!Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση και μπράβο για τη όμορφη ιδέα σας!

Αφήστε μια απάντηση

Μια μαύρη γάτα με κατάλευκη ψυχή!!

Η συγγραφέας Κωνσταντίνα Τασσοπούλου επισκέφτηκε την «πόλη που έδιωξε τον πόλεμο». Και τώρα γράφει.