in ,

“Λέξη λέξη είσαι εδώ;” παράσταση αφήγησης στο Πολυχώρο Show What

ΛΕΞΗ ΛΕΞΗ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ;

Ένα παραμύθι για τον λόγο και τη γραφή

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2017 6μμ Πολυχώρος Show What

Παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική

Πως γεννήθηκαν οι λέξεις; Πως επικοινωνούσαν οι άνθρωποι παλιά; Τι τους οδήγησε να φτιάξουν γράμματα; Γιατί έλεγαν ιστορίες; Ποιος ήταν ο πρώτος παραμυθάς και πως ήρθαν τα παραμύθια στη γη; Και τώρα πια που οι λέξεις γίνονται βιβλία, πως τα βιβλία γίνονται καλοί μας φίλοι;

Η αφηγήτρια Κοκκίνου Βιργινία και ο μουσικός Γιάννης Ανθόπουλος κεντάνε την ιστορία της γραφής, του βιβλίου και των παραμυθιών, ταξιδεύοντάς μας σε εποχές μαγικές και μυστηριακές. Μέσα από την αφήγηση και τη μυθοπλασία τα παιδιά συμμετέχουν στην εξέλιξη του λόγου, διαβάζουν ένα από τα πρώτα παραμύθια που γράφτηκαν, φτιάχνουν την δικιά τους ιστορία με την εικονογραφική γραφή.

Ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ψυχαγωγήσει και να επιμορφώσει τα παιδιά με γνώμονα τη δύναμη της αφήγησης και των ιστοριών, του προφορικού λόγου που αφυπνίζει τη φαντασία και δημιουργεί εικόνες μοναδικές στον καθένα μας.

Στην αφήγηση εκτός του πρωτότυπου κειμένου ακούγονται τα παραμύθια Η γυναίκα του γίγαντα, της Μαρίας Ρουσάκη, εκδ. Μεταίχμιο και Οι άνθρωποι που έκλεψαν τα γράμματα από τους θεούς της Μαρίας Αγγελίδου, εκδ. Πατάκης.

Μετά το πέρας της αφήγησης τα παιδιά χαράσσουν πάνω σε πηλό τη δικιά τους ιστορία με εικονογράμματα.

Αφήγηση, σχεδιασμός-υλοποίηση προγράμματος:Βιργινία Κοκκίνου

Μουσική: Γιάννης Ανθόπουλος

Στίχοι πρωτότυπων τραγουδιών Βιργινία Κοκκίνου

Μουσική πρωτότυπων τραγουδιών Γιάννης Ανθόπουλος

Διάρκεια: 90′

Ηλικίες: 5+

Είσοδος: 6 ευρώ

Λίγα λόγια για τους συντελεστές

Κοκκίνου Βιργινία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη που φιλοξενεί τη μισή Ελλάδα. Από μικρή ανήσυχο πνεύμα, ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, τραγουδίστρια, ηθοποιός αλλά τελικά επέλεξε τη μετάφραση για να μπορεί να γνωρίζει μέσα από τις λέξεις τους ανθρώπους και τον κόσμο τους. Από μικρή της άρεσε να γράφει ποιηματάκια και να λέει στα αδέρφια της δικά της παραμύθια, συνήθεια που, από ότι φαίνεται, δεν την έσβησε ο χρόνος, γιατί όλο και κάτι σκαρώνει με τις λέξεις. Αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις ίσως να την οδήγησε και στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Τώρα πια εκτός από το ταξίδι στις γλώσσες του κόσμου ταξιδεύει και με τις ιστορίες ανακαλύπτοντας για άλλη μια φορά πόσο μαγική είναι η ζωή, αρκεί να τη δεις μέσα από τα μάτια του παραμυθά. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ παραμυθιού, όπως αυτό του Δήμου Περιστερίου το 2015, στο AthensArt στον Ωρωπό, στο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Κύπρου, στα Ηράκλεια 2016, στη Γιορτή Παραμυθιού της Κέας. Έχει συνεργαστεί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλάμου, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο, τον Δήμο Ωρωπού, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αδ. Κοραής, σχολεία και πολιτιστικούς φορείς.

Γιάννης Ανθόπουλος

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πρότυπο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης. Παίζει κιθάρα, φαγκότο, φλογέρα και λαούτο. Έχει συνεργαστεί με αφηγητές δημιουργώντας μουσικές γέφυρες και ατμόσφαιρες στις ιστορίες τους ενώ συμμετέχει σε μουσικά σχήματα παραδοσιακής μουσικής.

Πολυχώρος Show What, Πλ. Μεσολογγίου 6, Παγκράτι τηλ. 210 7295401

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

“Καντίντ ή η αισιοδοξία”: Η παράσταση που είδα στο Θέατρο Πόρτα

«Δεν τη γνώρισα ποτέ» στο Θέατρο Αλκμήνη από τις 24 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη