Νίκου Καζαντζάκη «Μέγας Αλέξανδρος»
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου
Είδαμε τρεις ενήλικες μαζί με τρία ελληνόπουλα 8 – 11 ετών τον Μέγα Αλέξανδρο του Ν. Καζαντζάκη στο «Ελληνικός Κόσμος».
Το είδαμε και οι έξι με την ίδια συγκίνηση και υπερηφάνεια. Ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας μιλάει για τον Αλέξανδρο, για την θρυλική αυτή προσωπικότητα που έζησε μόλις 33 χρόνια και έδωσε το όνομά της σε 6 αιώνες ανθρώπινης ιστορίας (Αλεξανδρινή εποχή), ενώ κατέστησε κοινή γλώσσα του γνωστού τότε κόσμου την Ελληνική γλώσσα, η οποία ήταν για έξι αιώνες κάτι σαν τη σημερινή Αγγλική.
Την επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε, επιλογή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τίμησε με εντιμότητα και συνέπεια η παράσταση της Νανάς Νικολάου με τους συνεργάτες της. Ο 15μελής θίασος περπάτησε με ήθος μοναδικό τα λόγια του συγγραφέα. Είχαμε διαρκώς την αίσθηση ότι όλοι τους ξέρανε για ποιο πράγμα μιλάνε και πως αυτό το πράγμα δεν ήτανε καθόλου αστείο.
Καμιά σκηνοθετική ιδεοληψία, κανένας τάχα μου μοντερνισμός, κανένα lifestyle, καμιά αυταρέσκεια, καμιά ιδεοληπτική λαβή στο μέγα αυτό ζητούμενο.
Δεν μπορώ να γνωρίζω τι περιμένανε κάποιοι γονείς – και δεν το βρήκανε- και μιλήσανε στο elamazi για παράσταση ουδέτερη ή ανιαρή. Και, άραγε, ποιο κατασκευασμένο σκηνικό θα ήταν πιο εντυπωσιακό από αυτά τα αυθεντικά ψηφιδωτά, που είναι από μόνα τους ταξίδεμα του νου;
Η παράσταση στηρίχτηκε- και καλώς- στη σύγχρονη άποψη πως δεν υπάρχει αμιγώς παιδικό θέατρο. Υπάρχει μόνο θέατρο. Και τις φαντασμαγορίες τις έχουν πια χορτάσει τα παιδιά μέσα από τα dvd των πολυεθνικών που βλέπουν μόνα τους.
Τώρα είδανε μια παράσταση με ανθρώπους, που λένε την ιστορία ενός σπουδαίου ανθρώπου, που σημάδεψε τόσο βαθειά την ανθρώπινη ιστορία.
Ευχαριστώ!
Κώστας Ν. Φαρμασώνης
Θα συμφωνούσα απόλυτα! Ενα έργο χωρίς “σκηνοθετικές υπερβολές” που καθηλώνει τον θεατή μέχρι το τελευταίο λεπτό!
Ευχαριστούμε για την κριτική. Είναι σημαντικό να έχουμε την κριτική ματιά ενός έμπειρου ανθρώπου του χώρου, αλλά εξίσου σημαντικές είναι και οι κριτικές των θεατών, άλλωστε οι παραστάσεις στο κοινό απευθύνονται.
Δεν έχω δει την παράσταση κι έτσι κριτική δεν μπορώ να παραθέσω, θα πω μόνο ότι σε παραστάσεις με ιστορικό-βιογραφικό θέμα καλό είναι τα παιδιά να είναι ενημερωμένα από πριν για το τι περίπου θα παρακολουθήσουν. Παιδιά μικρότερα των 6 ετών θα είναι δύσκολο –όχι αδύνατο- να ενδιαφερθούν.
Επίσης καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν είναι θεατές που “βολεύονται” με ό,τι τους παρουσιάσουν και οι γονείς ακόμα περισσότερο επειδή τα παιδιά τους μαθαίνουν από ό,τι βλέπουν.
Θα περιμένουμε προσκλήσεις από το elamazi!
Θέλουμε κι εμείς να το δούμε, για να εκφέρουμε άποψη.