in

Θέλετε Περισσότερη Ευτυχία στη Ζωή σας το 2018;

15 Αποτελεσματικοί Τρόποι για να το Πετύχετε

Ναι, θέλω περισσότερη ευτυχία στη ζωή μου! Και όχι, δεν περιμένω να μου πέσει το λαχείο ή να γίνει κάτι έξω από εμένα που θα φέρει μια χρυσή βροχή ευτυχίας και χαράς στη ζωή μου. Καθώς τα γράφω αυτά στους -25 C (έξω! Ευτυχώς μέσα έχει 25 C!) συνειδητοποιώ ότι η ευτυχία είναι θέμα οπτικής γωνίας και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από εμάς, τις επιλογές που θα κάνουμε και τον τρόπο που θα δομήσουμε την καθημερινότητα και τη ζωή μας.
Βέβαια, πολλοί ενδεχομένως να θέσουν το επιχείρημα ότι είναι δύσκολο να είμαστε ευτυχισμένοι όταν έχουμε δυσκολίες και αντιξοότητες στη ζωή μας. Πράγματι, είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Η δυσκολία έγκειται στο ότι εμείς ‘αποφασίζουμε’, συνειδητά ή ασυνείδητα, να δούμε τα πράγματα από μία συγκεκριμένη οπτική, αντικρίζοντας μόνο τις δυσκολίες και παραβλέποντας τα καλά στοιχεία. Πάντως, επιστημονικές έρευνες ανά τον κόσμο, που έχουν βάλει στο ‘μικροσκόπιο’ χιλιάδες ανθρώπους συνολικά, καταλήγουν στο εξής: η ευτυχία δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων συνειδητών επιλογών και ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η ευτυχία είναι η συνισταμένη ποικίλων επιθυμητών αποτελεσμάτων: βαθιές και ζεστές διαπροσωπικές σχέσεις, χαμηλά επίπεδα στρες, υγεία, δημιουργικότητα, αίσθηση σκοπού στη ζωή, μακροζωία, για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες. Ο καθηγητής Tal Ben-Shahar, λέκτορας στο Harvard και ο άνθρωπος που δημιούργησε το δημοφιλέστερο μάθημα στην ιστορία του πανεπιστημίου, στις έρευνές του βρήκε ότι δύο βασικά στοιχεία της ευτυχίας είναι η αίσθηση σκοπού και νοήματος και η ευχαρίστηση στην καθημερινότητα, οι μικρές (και οι μεγάλες φυσικά) χαρές της ζωής. O Dan Buettner, εκπαιδευτικός, εξερευνητής, συγγραφέας πολλών μπεστ σέλλερ στους New York Times προσθέτει και μία τρίτη διάσταση στην ευτυχία, την αίσθηση της ικανοποίησης, ατομικής περηφάνειας ή την αυτοπεποίθηση που νιώθει καθένας για όσα έχει πετύχει, μικρά ή μεγάλα.

Πώς όμως πάμε από το γενικό και αόριστο στο συγκεκριμένο; Στο πώς να γίνουμε ευτυχισμένοι δηλαδή; Εδώ θα σας δώσω κάποιες γενικές ιδέες για το τι μπορεί να κάνετε σε κάθε κατηγορία.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι χρειαζόμαστε την αίσθηση σκοπού στη ζωή μας
Αυτές οι αποφάσεις για τη νέα χρονιά, που εδώ σας προτείνω ενδεικτικά, θα αυξήσουν το αίσθημα της ευτυχίας σας βοηθώντας σας να έχετε ζωή με περισσότερο νόημα, που είναι σε αρμονία με τις προσωπικές σας αξίες, προτερήματα και στόχους.

1. Φέτος Επενδύω στο Γάμο ή τη Σχέση μου. Θα επενδύσω στην αγάπη και την αρμονία, κάνοντας αυτά τα τρία συγκεκριμένα πράγματα: εδώ βάζετε αυτό που είναι σημαντικό για εσάς. Για παράδειγμα, (α) θα ξυπνάω κάθε πρωί τον/τη σύντροφό μου με ένα φιλί, (β) μέσα στη μέρα θα στέλνω ένα μήνυμα που θα ρωτάει πώς είναι/πώς περνάει και (γ) μία φορά την εβδομάδα/στις δεκαπέντε/τον μήνα, θα βγαίνουμε ραντεβού οι δυο μας για να περάσουμε όμορφα.

2. Φέτος Επενδύω στη Σχέση με τα Παιδιά μου. Θέλω να έχουμε περισσότερες καλές στιγμές και να εκδηλώνουμε την αγάπη μας πιο συχνά. Αυτό θα το κάνω με τα εξής τρία συγκεκριμένα πράγματα: εδώ αποφασίζετε τι είναι το σημαντικό για εσάς. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι (α) να φωνάζω λιγότερο, (β) να κάνω κομπλιμέντα και να επισημαίνω τι έκαναν καλά και σωστά και (γ) να αφιερώνω λίγο χρόνο με το κάθε παιδί χωριστά.

3. Φέτος Επενδύω στην Ευγνωμοσύνη. Θα λέω «ευχαριστώ» για τα μικρά πράγματα που μου κάνουν οι άλλοι χωρίς να τα θεωρώ δεδομένα. Κάθε μέρα θα βρίσκω ένα πράγμα το οποίο εκτιμώ και για το οποίο νιώθω ευγνωμοσύνη που υπάρχει στη ζωή μου.

4. Φέτος Επενδύω στο να Βοηθάω Άλλους. Θα βρω μία δραστηριότητα που με ενδιαφέρει και θα προσφέρω λίγο από το χρόνο μου, τις ικανότητές μου ή αντικείμενα ή χρήματα που μπορώ να προσφέρω. Δε χρειάζεται να είναι πολύ, αλλά ουσιαστική προσφορά, γιατί το κάθε τι, όσο μικρό και αν είναι μετράει.

5. Φέτος Επενδύω στη Σχέση με τον Εαυτό μου. Θέλω να…. Εδώ βάζετε αυτό που επιθυμείτε, όχι με την έννοια του ‘πρέπει’ να χάσω τόσα κιλά ή ‘να πηγαίνω γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα’, το οποίο ενέχει μία δόση καταναγκασμού, αλλά με την έννοια της αυτοφροντίδας. Έτσι, μπορείτε να πείτε ότι φέτος θέλω να τρώω πιο υγιεινά και να βάλω περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μου και λιγότερη ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές, ή θέλω να περπατάω σε καθημερινή βάση ή οτιδήποτε έχει σημασία για εσάς.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι χρειαζόμαστε να έχουμε μικρές χαρές στη ζωή μας

6. Φέτος Επενδύω στο να περνάω όμορφα με τους φίλους μου. Θέλω να μπορώ να βλέπω τους φίλους μου μία φορά την εβδομάδα για να επανασυνδεθούμε και να περάσουμε όμορφα, αντί να λέω διαρκώς ‘δε μπορώ, τρέχω, πνίγομαι, να τα πούμε από βδομάδα’ και όλο να το αναβάλω.

7. Φέτος Επενδύω στο να περνάω όμορφα. Θέλω να ξεκινήσω ένα νέο χόμπι.

8. Φέτος Επενδύω στο να βάλω περισσότερο γέλιο στη ζωή μου. Θα βλέπω περισσότερες κωμωδίες και θα κάνω περισσότερα πράγματα με τα παιδιά μου όπως γαργάλημα στον καναπέ και μαξιλαροπόλεμο.

9. Φέτος Επενδύω στη Χαλάρωση. Θέλω να αισθάνομαι λιγότερο στρες, πίεση και άγχος. Θα εξασκηθώ στο να κάνω διαφραγματικές αναπνοές, να μάθω και να εφαρμόζω μία συγκεκριμένη τεχνική χαλάρωσης που μου αρέσει και μου ταιριάζει, όπως π.χ., η προοδευτική μυική χαλάρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

10. Φέτος Επενδύω στο να κάνω συχνά τα μικροπράγματα που μου αρέσουν. Θα ακούω την αγαπημένη μου μουσική κάθε μέρα και θα βλέπω μια σειρά ή μία ταινία κάθε βδομάδα.Για να είμαστε ευτυχισμένοι χρειαζόμαστε να νιώθουμε ικανοί και περήφανοι για αυτά που κάνουμε

11. Φέτος Επενδύω στο να μάθω κάτι καινούργιο. Πάντα ήθελα να… πάρω μαθήματα για να μαγειρεύω κινέζικο φαγητό, να πάρω μαθήματα ζαχαροπλαστικής, να μάθω ισπανικά, να μάθω σκάκι, μπριτζ, να ζωγραφίζω, κλπ. Φέτος ξεκινάω να το κάνω.

12. Φέτος Επενδύω στο να κάνω μικρές καλές πράξεις. Να βοηθήσω τη φίλη μου και να της κρατήσω το παιδί για να πάει γυμναστήριο, να βοηθήσω τον ηλικιωμένο γείτονα να κουβαλήσει τα ψώνια του, να πω μια καλή κουβέντα στην ανιψιά μου που είναι στην εφηβεία, να κάνω ένα κομπλιμέντο στην πεθερά μου, κλπ.

13. Φέτος Επενδύω στο να κάνω κάτι καλό για την κοινότητά μου. Θα γράψω στο δήμαρχο για να αναβαθμίσει την παιδική χαρά της γειτονιάς μου, θα λάβω μέρος σε μία δενδροφύτευση ενός καμένου δάσους ή καθαρισμό παραλίας ή θα γίνω μέλος μία οργάνωσης προστασίας της φύσης.

14. Φέτος Επενδύω στο να ομορφύνω τον περιβάλλοντα χώρο μου. Βάζω γλάστρες στο μπαλκόνι και φτιάχνω έναν μικρό κήπο, ή οτιδήποτε άλλο σας ταιριάζει. Ακόμα και το να κρατήσω την επιφάνεια του γραφείου μου καθαρή και τα συρτάρια μου τακτοποιημένα μετράει!

15. Φέτος Επενδύω στο να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου. Θέλω όταν κάνω μία αρνητική σκέψη που με περιορίζει να μπορώ να την τεστάρω και να την αλλάζω σε θετική, ή τουλάχιστον ρεαλιστική. Έτσι, δε θα πω «αισθάνομαι δυστυχία που δε μπορώ να αγοράσω καινούργιο αυτοκίνητο ή ένα ακριβό κόσμημα, κλπ.» αλλά θα πω «θα μου άρεσε να αγόραζα ένα καινούργιο αυτοκίνητο, κόσμημα, κλπ., αλλά σε αυτή τη φάση της ζωής μου δε μπορώ. Παρόλο που αυτό με δυσαρεστεί ως ένα σημείο, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή μου τα οποία εκτιμώ και μου δίνουν χαρά».

Ευτυχισμένο 2018!

——————————————————————————————————————————————————-

Η ∆ρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, που έχει κάνει τη µεταπτυχιακή της εκπαίδευση στα Πανεπιστήµια της Βοστώνης Tufts, Northeastern και Harvard (πτυχία Μάστερ, ∆ιδακτορικό και Μεταδιδακτορική Εκπαίδευση). Είναι µέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ΜΠΣ «Επιστήµη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας» και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Τα άρθρα της δηµοσιεύονται σε σηµαντικά ελληνικά και διεθνή επιστηµονικά περιοδικά.

Εργάζεται µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους, φοιτητές και τις οικογένειές τους στην Αµερική και την Ελλάδα, καλύπτοντας θέµατα σωστής ανατροφής, διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας παιδιών και γονιών αλλά και διάφορες δυσκολίες, όπως άγχος, χαµηλή αυτοεκτίµηση, κατάθλιψη, µαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής κ.λπ. Έχει εκτενή εµπειρία µε περισσότερες από 10.000 ώρες ψυχοθεραπείας και συµβουλευτικής µε ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογένειες, ατοµικά ή οµαδικά, στο γραφείο της, σε σχολεία και στο παιδιατρικό νοσοκοµείο Children’s Hospital του Harvard.

Έχει γράψει επιστηµονικά συγγράµµατα και βιβλία αυτοβοήθειας, καθώς και πολλά παιδικά βιβλία. Για το βιβλίο της Το µυστήριο του σοκολατένιου γλυκού, από τη σειρά Ανελάντα και Μάξιµος – Πράκτορες Μυστηρίου, απέσπασε το 1ο Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στα βραβεία Public το 2016. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στα γράµµατα και τον πολιτισµό.

Πηγή:http://varvogli.gr/

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

3 Comments

Leave a Reply
  1. πράγματι η ευτυχία κρύβεται σε μικρά απλά καθημερινά πράγματα και η αίσθηση της πληρότητας ή της ευφορίας έρχεται όταν βάζουμε και πραγματοποιούμε μικρούς στόχους! Ένα ξεχωριστό άρθρο και σας ευχαριστούμε πολύ

Αφήστε μια απάντηση

«Το Δίκτυο κάτω από τις γραμμές» εγκαίνια του νέου χώρου του Εφηβικού Δικτύου (2/2)

Εκδρομή στη φοβερή Λίμνη Μπελέτσι