in

«Η πριγκίπισσα του μπιζελιού» θα μας μαγέψει από την ταλαντούχα ομάδα του Θεάτρου Ρετρό στο 4ο Φεστιβάλ Elamazi!

«Η πριγκίπισσα του μπιζελιού» θα μας μαγέψει από την ταλαντούχα ομάδα του Θεάτρου Ρετρό (16.00-17.00)

 

‘Πρέπει να είσαι πριγκίπισσα για να είσαι ισότιμη;’

Το «Θέατρο ΡΕΤΡΟ», παρουσιάζει το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ‘Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι’, σε διασκευή της Μαργαρίτας Κυραγιάννη. Το έργο πραγματεύεται το θέμα της ισότητας.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών και την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα του έργου συνθέτουν η ηθοποιός, οι κούκλες, τα εμψυχωμένα αντικείμενα, τα σκηνικά αντικείμενα, η μουσική και το χιούμορ του κειμένου!

Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί οργανωμένο θεατρικό παιχνίδι διάρκειας 40′ με αφορμή το παραμύθι.

photo2_bizeli

Η υπόθεση του έργου

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας πρίγκιπας, που ήθελε να παντρευτεί μια πριγκίπισσα. Γύρισε όλη τη γή αλλά δεν την βρήκε πουθενά και γύρισε στο παλάτι του.Ένα βράδυ και ενώ έξω είχε τρομερή καταιγίδα, κάποιος χτύπησε το κουδούνι στην πύλη του παλατιού. Η υπηρέτρια του παλατιού άνοιξε και αντίκρυσε μία κοπέλα. Τα μαλλιά της και τα ρούχα της ήταν μούσκεμα και φαινόταν πολύ  ταλαιπωρημένη. Η υπηρέτρια την οδήγησε στη Βασίλισσα και εκεί η κοπέλα ισχυρίστηκε πως είναι πριγκίπισσα.

Αποφασισμένη η βασίλισσα να μάθει την καταγωγή της κοπέλας, έδωσε εντολή να στρωθεί ένα κρεββάτι με 20 στρώματα και 20 κουβέρτες και κάτω από όλα αυτά να τοποθετηθεί ένα μπιζέλι. Σε αυτό το κρεββάτι κοιμήθηκε η κοπέλα το βράδυ. ‘Οταν ξημέρωσε ρώτησαν την κοπέλα πως είχε κοιμηθεί. Όλοι αγωνιούν για την απάντηση της. Από αυτή την απάντηση άλλωστε θα εξαρτηθούν όλα τα ερωτήματα!

Πρέπει να είσαι πριγκίπισσα για να θεωρείσαι ισότιμη; Η Βασίλισσα συμπεριφέρεται ισότιμα στο παιδί της; Ο πρίγκιπας μπορεί να φερθεί ισότιμα; Οι απαντήσεις επί σκηνής!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2011 με κύριο σκοπό να κάνει θέατρο για το παιδί και το παιδί μέσα μας.Πήρε το όνομα του από το απεσπασμένο α’ συνθετικό της γαλλικής λέξης retrospectif που σημαίνει αναδρομικός. Η ακριβής σημασία της λέξης αναδρομικός είναι ”αυτός που γίνεται στο παρόν και αναφέρεται στο παρελθόν”. Η σημασία της λέξης συνδέεται με το μοτίβο και κύριο σκοπό της ομάδας. Ο -ενήλικας- που είμαστε (παρόν) που προσδιορίζεται και φέρει μέσα του -το παιδί- που ήμασταν (παρελθόν).Οι παραστάσεις μας, απευθύνονται με σεβασμό στη νοημοσύνη και την ευαισθησία του παιδιού, θεωρώντας το έναν ‘’εν δυνάμει ενήλικα’’, ενώ ταυτόχρονα απευθύνονται και στην αισθητική και το χιούμορ του ενήλικα.

Το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ αναζητά μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους ελληνικούς, θέλοντας να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στη διαπολιτισμική επαφή των λαών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διασκευή Κειμένου _ Μαργαρίτα Κυραγιάννη
Σκηνοθεσία_ Μαργαρίτα Κυραγιάννη, Αιμίλιος Αλεξανδρής
Βοηθοί σκηνοθεσίας_Ελένη Κασσίου,Φένια Σχοινά,Ειρήνη Χατζηνίκου
Διδασκαλία κούκλας_Εμμανουέλα Καποκάκη
Χορογραφία & Placement_ Ηρακλής Μπριασούλης
Μουσική επιμέλεια_ Μαργαρίτα Κυραγιάννη, Ηρακλής Μπριασούλης
Σκηνικά _ Άννα Μαγουλιώτη
Κοστούμι_ Βιβέτα Στρατηγού
Γραφιστικά_Σπυριδούλα Αρταβάνη
Οργάνωση παραγωγής_Θηρεσία Θεοδώρου
Παραγωγή _’Θέατρο ΡΕΤΡΟ’
Ερμηνεία_Αγγελική Φράγκου
Φωνή Μαμάς_Μαργαρίτα Κυραγιάννη
Φωνή Βασίλισσας_Ελένη Κυραγιάννη
Φωνή Πρίγκιπα_Αχιλλέας Παπαγέωργίου

Πληροφορίες&Κρατήσεις
211.01.04.750 – 6983.434.636
www.paidikaparti.gr

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

“Οι τέσσερις εποχές ή αλλιώς… ένα παραμύθι για την αγάπη” από την Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή στο 4ο Φεστιβάλ Elamazi!

ΤΟΥΜΠΑΛΙΝ από την ΒΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ και τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και πρόσκληση στην παρουσίαση (7/6)