in

Η πολύπλευρη Σάρα Τοσκάνο μιλά στο elamazi

 

Πώς προέκυψε η ιδέα της βρεφικής παράστασης «Θα Βγω Από τ’ Αυγό»;

Ήθελα από καιρό να κάνω μια τέτοια παράσταση. Τα μωρά είναι ένα απαιτητικό κοινό. Οπότε έπρεπε να βρω μια ομάδα που να έχει την εμπειρία που χρειάζεται για να στηθεί μια τέτοια παράσταση και φυσικά που να λατρεύει τα μωρά. Αυτό συνέβη όταν γνώρισα την Νάντια, την Ειρήνη και την Δάφνη, οι οποίες είχαν το ίδιο πάθος γι’ αυτό το project.

 

Τα μωρά είναι ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να έχει μια παράσταση για να τα κερδίσει;

Το πιο σημαντικό στοιχείο θα έλεγα ότι είναι ο ρυθμός της παράστασης που πρέπει να σχεδιαστεί ειδικά για τα μωρά. Αυτό σημαίνει πολλές εναλλαγές εικόνων, ερεθισμάτων και συναισθημάτων, ώστε το μωρό να μείνει προσηλωμένο αλλά ταυτόχρονα και αρκετή επανάληψη των πραγμάτων, ώστε να νιώθει σιγουριά και να έχει την ευκαιρία να ευχαριστηθεί κάθε σκηνή και γενικότερα την παράσταση.

 

Και ποια τα στοιχεία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των γονιών τους;

Κατά την διάρκεια της παράστασης, οι πιο πολλοί γονείς εστιάζουν στα μωρά τους. Οι αντιδράσεις των μωρών είναι αυτές που κάνουν τους γονείς να μας εμπιστευτούν. Όλοι οι γονείς ξαφνιάζονται γιατί για 45 λεπτά τα μωρά προσέχουν ήρεμα αυτό που γίνεται και όταν τελειώσει η παράσταση, απλά δεν θέλουν να φύγουν από το θέατρο.

 

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί να παρακολουθεί θέατρο από βρεφική ηλικία;

Θεωρώ ότι τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, έχουν περιέργεια για τον κόσμο που ζουν. Θέλουν να εξερευνήσουν, να έρθουν σ’ επαφή με νέα πράγματα και να ζήσουν νέες εμπειρίες. Το θέατρο είναι ένα μαγικό μέρος, όπου το μωρό βιώνει πολλά συναισθήματα, ανακαλύπτει καινούργια αντικείμενα και καταστάσεις. Το να πηγαίνει ένα μωρό στο θέατρο από μικρό μπορεί να του ενεργοποιήσει την δημιουργικότητα.

 

Εκτός από την παράσταση, ξεκινήσατε μαθήματα χορού της κοιλιάς για εγκύους. Είναι κάτι που στην Ελλάδα δεν το έχουμε συνηθίσει. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Διδάσκω και χορεύω επαγγελματικά χορό της κοιλιάς εδώ και 8 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου συνέχισα να χορεύω και αυτό με βοήθησε να μείνω σε φόρμα, να μην χάσω την ελαστικότητα του σώματός μου αλλά και να νιώσω σίγουρη για τον εαυτό μου. Επίσης, γνωρίζω από μελέτες ότι ο χορός της κοιλιάς ξεκίνησε ως χορός γέννας. Τον χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες, ώστε να προετοιμαστούν για τον τοκετό, καθώς έχει πολλά οφέλη για την έγκυο. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να μοιραστώ με άλλες γυναίκες και έτσι σκέφτηκα να δημιουργήσω τα μαθήματα χορού της κοιλιάς για εγκύους.

 

Ποια είναι τα οφέλη του belly dancing για την εγκυμονούσα;

Έχει πάρα πολλά. Κάποια βασικά είναι ότι μαθαίνει στις γυναίκες να απομονώνουν και να συνδέουν διαφορετικά μέλη του σώματος. Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, πώς να κουνάμε μόνο την κοιλιά ή μόνο τους γοφούς. Αυτό είναι κάτι που χρησιμεύει ιδιαίτερα στην γέννα. Επίσης, ως χορός δουλεύει ιδιαίτερα τους μυς και μπορεί να βοηθήσει με τους πόνους της μέσης που έχουν πολλές έγκυες. Τέλος είναι σίγουρα ένας εξαιρετικός τρόπος να νιώσεις ωραία με τις αλλαγές του σώματός σου και να χαλαρώσεις διασκεδάζοντας.

 

Και η ίδια χορεύατε belly dance, όσο ήσασταν έγκυος. Σας βοήθησε ο συγκεκριμένος χορός και κατά τη διάρκεια του τοκετού; Αν ναι, πώς;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου στάδιου του τοκετού χρησιμοποίησα πολλές από τις κινήσεις του χορού της κοιλιάς όπως τους κύκλους των γοφών και τους κυματισμούς της κοιλιάς για να χαλαρώσω ανάμεσα στις συσπάσεις. Με βοήθησε ιδιαιτέρως αυτό καθώς με έκανε να εστιάζω στις κινήσεις και όχι τόσο στον πόνο των συσπάσεων.

 

Τι θα λέγατε σε μια έγκυο γυναίκα που σκέφτεται να ξεκινήσει μαθήματα belly dancing, ωστόσο διστάζει επειδή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ξανά με τον χορό;

Αυτά τα μαθήματα είναι για αρχάριους και είναι ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία με χορό. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κινήσεις εξηγούνται αναλυτικά και τις επαναλαμβάνουμε πολλές φορές, ώστε να μπορεί μια γυναίκα να τις ακολουθήσει. Ο στόχος είναι κάθε γυναίκα που παίρνει μέρος στα μαθήματα να επωφεληθεί μαθαίνοντας ανεξάρτητα από το στάδιο της εγκυμοσύνης της ή την εμπειρία που έχει με το χορό.

 

Και τι θα λέγατε σ’ εκείνη που λόγω της αύξησης βάρους εξαιτίας της εγκυμοσύνης, θεωρεί πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός τέτοιου μαθήματος;

Ο χορός της κοιλιάς είναι ένα είδος που σε αντίθεση με τα άλλα «δυτικά» στυλ χορού δεν απαιτεί ένα γυμνασμένο ή λεπτό σώμα. Ταιριάζει σε όλους τους τύπους σώματος και-μεταξύ μας- λίγα έξτρα κιλά κάνουν τις κινήσεις να φαίνονται ακόμα πιο ωραίες. Επίσης, επειδή τα συγκεκριμένα μαθήματα είναι για εγκύους, όλες οι γυναίκες που βρίσκονται εκεί περνάνε παρόμοιες αλλαγές στο σώμα τους και ο ρυθμός των μαθημάτων είναι τέτοιος που σέβεται και αγκαλιάζει αυτές τις αλλαγές.

 

Info

“Θα βγω από τ’ αυγό”

Θέατρο Άβατον

Κάθε Σάββατο στις 10.30 , 12.00 & 13.30

εισιτήρια εδώ

μαθήματα χορού για μελλοντικές μαμάδες

πληροφορίες- 6972 653 063

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αφιέρωμα στον ΜΠΑΧ

Συνόδευσα την μικρούλα ωραία μου κυρία στο θέατρο “Ωραία μου κυρία” και δεν ήθελε να τελειώσει!!