in

Η Πολύμνια Κοσσόρα ήρθε στην παρέα του elamazi με αφορμή το πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του βιβλίου της «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;»

γράφει η Δήμητρα Τσιαούση

Το elamazi συνάντησε την συγγραφέα Πολύμνια Κοσσόρα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της, «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» από τις εκδόσεις Ωκεανός που αισίως έκλεισε τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του. Τι αποκομίζει ο συγγραφέας από το ταξίδι του βιβλίου της, τι σημαίνει για την ίδια η συγγραφή, ποια είναι τα πιο εντυπωσιακά σχόλια που έλαβε από αναγνώστη της και πολλά ακόμα θα μας απασχολήσουν στην συζήτηση που ακολουθεί.

Λίγα λόγια για τη Πολύμνια

Η Πολύμνια Κοσσόρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε και Διοίκηση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (Fellow Member of Life Management Association, USA). Για πολλά χρόνια υπήρξε υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας. Ως εργαζόμενη, ταξίδεψε, μαθήτευσε, δίδαξε, γνώρισε ενδιαφέροντες ανθρώπους και ιδέες. σταματά ποτέ να αναζητά την γνώση, να διαβάζει και να γράφει. Μιλά τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά). Το «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Λίγα χρόνια πριν είχε προηγηθεί η «Ανοξείδωτη Μνήμη» (εκδ. Άνεμος), το πρώτο της βιβλίο, αποσπώντας θερμές κριτικές, τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς.

Elamazi – Έχει παρέλθει ένα έτος από την έκδοση του μυθιστορήματός σας, «ΚΑΙΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ;» και ενώ ο Ορέστης και η Άννελι ταξιδεύουν στο Όσλο και την Αθήνα, εσείς κάνετε το δικό σας ταξίδι. Τι αποκομίσατε από το ταξίδι του βιβλίου; Ποιες σκέψεις σας γεννήθηκαν έντονα στο νου;

Π.Κ. Η κυκλοφορία του βιβλίου μου, η έκθεση του στον μεγάλο κόσμο, υπήρξε για μένα ένα ταξίδι σχεδόν τόσο σαγηνευτικό, όσο και η συγγραφή του. Ταξίδι αισθημάτων, ιδεών, εντυπώσεων. Όταν η ιστορία που με συντρόφεψε σε μοναχικές, ιδιωτικές στιγμές μπροστά στον υπολογιστή μου,  έπαψε πια να είναι ιδιωτική. Ανοίχτηκε στο κοινό, σχολιάστηκε, συγκίνησε πολλούς αναγνώστες. Κουβεντιάζοντας πάνω στα θέματα του βιβλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις, είδα με δέος να συμβαίνει κάτι μοναδικό. Οι ήρωες μου πήραν νέο βάθος, οι ανατροπές της ιστορίας φωτίστηκαν με νέο φως. Πραγματική μαγεία!

Elamazi – Μπορείτε να θυμηθείτε τα πιο ξεχωριστά σχόλια που έγιναν από το αναγνωστικό σας κοινό για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Π.Κ. Κάτι που ξεχωρίζω, επειδή εκφράστηκε από αρκετούς αναγνώστες, ήταν η συναισθηματική ταύτιση τους με κάποιον από τους ήρωες της ιστορίας, όχι όμως πάντα με τον ίδιον! Με εντυπωσίασε η αυθόρμητη ανάδειξη ορισμένων χαρακτηριστικών των ηρώων που  οι αναγνώστες ένιωσαν να μοιράζονται μαζί τους. Μεταφέρω ακόμη εδώ ένα ξεχωριστό σχόλιο σχετικά με τους ήρωες: «Με απλά λόγια, πρόκειται για υπέροχους, σχεδόν συνηθισμένους ανθρώπους, που ανησυχούν, φοβούνται, χαίρονται, λυπούνται και ελπίζουν».

Elamazi – Για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο, εκ πρώτης όψεως αφορά την ερωτική ιστορία δυο νέων ανθρώπων. Όμως, θίγονται έντονα και κοινωνικά θέματα που ανάλογα την κουλτούρα του κάθε ανθρώπου επεξεργάζονται σε διαφορετικό βαθμό. Ποια είναι αυτά;

Π.Κ. Σημαντικά κοινωνικά θέματα που βρίσκονται στον πυρήνα της ιστορίας είναι η ηθελημένα μονογονεϊκή οικογένεια και το δικαίωμα του παιδιού να γνωρίζει τις ρίζες του και να διεκδικεί την ταυτότητα του. Ακόμη, η λαχτάρα της μητρότητας, αλλά και η συνειδητοποίηση της πατρότητας και το χτίσιμο της σχέσης πατέρα – παιδιού. Ευαίσθητα, σοβαρά θέματα, που συχνά γεννούν διλήμματα και προκλήσεις, ειδικά όταν αναφύονται ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές κουλτούρες, όπως η Μεσογειακή και η Σκανδιναβική. Υπάρχει ωστόσο και ένα άλλο, πολύ διαφορετικό θέμα που θίγεται στο βιβλίο μου. Πρόκειται για τις συνέπειες μεγάλων, απροσδόκητων γεγονότων  πάνω σε ανυποψίαστες ζωές.

Elamazi – Γενικότερα, η συγγραφή έχει θεραπευτική αξία για εσάς; Τι σας μαγεύει περισσότερο στη διαδικασία αυτή;

Π.Κ. Δεν βλέπω τη συγγραφή ως ψυχοθεραπεία, ούτε ως εκτόνωση. Για μένα η συγγραφή είναι ένα άνοιγμα στον μεγάλο, άγνωστο κόσμο, ένα θαυμάσιο ταξίδι. Είναι η πρόσβαση σε έναν πλούτο συναισθημάτων και ιδεών που ο συγγραφέας συνειδητοποιεί,  αναγνωρίζει και αποφασίζει να μοιραστεί με το κοινό. Αυτός ο ιδεατός πλούτος  ζωής δεν παύει να με ξαφνιάζει και να με μαγεύει.

Elamazi- Ποια είναι τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια;

Π.Κ. Το τρίτο μου μυθιστόρημα βρίσκεται ήδη στο στάδιο της γραφής, μετά από μια μακριά περίοδο αναγκαίας έρευνας και σχεδιασμού. Πρόκειται για μια νουάρ ιστορία που διατρέχει τέσσερις γενιές μέσα από μια σκοτεινή διαδρομή. Εμμονικό σκάλισμα του παρελθόντος, καλά κρυμμένα μυστικά, ενοχές, ασύμμετρες συνέπειες.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

“Λίτσα, η Σακουλίτσα!” ένα οικολογικό παραμύθι για την ανακύκλωση τώρα και στο Youtube από τον Εναλλακτικό Κύκλο!

V for Vrana: στήριξη αγάπης και γέλιου στο Βεάκειο Θέατρο (7/6)