in ,

Η παράσταση «Γύρω γύρω μήνες» για 2η χρονιά στο BΑBEL – ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ στο Μαρούσι

 «Γύρω γύρω μήνες»

από το φθινόπωρο στα Χριστούγεννα

 Από 7 Ιανουαρίου έως 1 Απριλίου, κάθε Κυριακή, στο BΑBEL – ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ (Βασ. Σοφίας 87, Σταθμός Ηλεκτρικού Αμαρουσίου)

 

από την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι

 ΜΟΥΣΙΚΗ | ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ | ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ | ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος»

σκηνοθεσια & μουσικη: ΠΕΤΡΟΥ ΔΑΜΟΥΛΗ

 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 10 ευρώ (για ομάδες άνω των 10 ατόμων, ομαδικό: 8 ευρώ)

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ : 210 3425170 – 6973 453881 & ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΣΤΟ VIVA.GR

 

τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ

έθιμα και τραγούδια του φθινοπώρου, παιχνίδια από τα νυχτέρια

 

τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

παραδόσεις του χειμώνα, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, ιστορίες για καλικάτζαρους και έθιμα του Δωδεκαημέρου

Κυλάει ο χρόνος, οι εποχές αλλάζουν. Η παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος αλλάζει κι αυτή, για να μεταφέρει στη σκηνή έθιμα, τραγούδια, δώρα και παραδοσιακά παιχνίδια. Από τον Νοέμβριο και τις παραδόσεις του φθινοπώρου, μέχρι τον χειμώνα, τα Χριστούγεννα και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου, κάθε Κυριακή στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις, στο Γκάζι, είναι αλλιώτικη.

 

Η παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» είναι διαδραστική, με μουσικοπαιδαγωγικό χαρακτήρα και στηρίζεται στο παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες». Η κυρά Καλή συναντά τον κάθε έναν από τους 12 μήνες, ζει την κάθε νέα εποχή με τα έθιμά της και τα ζωντανεύει σε μια γιορτή, όπως εκείνες που απλά και παραδοσιακά έστηναν οι παρέες των παιδιών στις γειτονιές,  σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.

 

Η λαογραφία, τα έθιμα, οι γλωσσοδέτες και οι παροιμίες που δίνουν το έναυσμα για μια σειρά από θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, στα οποία τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά. Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε το παραμύθι σε έμμετρο λόγο, δένοντάς τον με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα, που φέρνουν στη σκηνή ήχους και εικόνες από τη φύση.

 

Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε και δίδαξε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια, η ηθοποιός και καλλιτεχνική υπεύθυνη της ομάδας Χρύσα Διαμαντοπούλου συνέθεσε το εκτός παραμυθιού υλικό. Μαζί φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια. Τα πρωτότυπα σκηνικά αντικείμενα, τα μουσικά όργανα, οι κούκλες, τα καπέλα φωτίζουν την κάθε στιγμή της παράστασης με διαφορετικές αποχρώσεις.

 

Δείτε περισσότερα στο: http://goo.gl/PIVVvU * Δείτε το event στο facebook!

Για την ιστορία… Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει  η κυρά Καλή και φτάνει στο παλάτι του γέρο-Χρόνου, όπου γνωρίζει και συστήνει μήνες και εποχές, με παινέματα, με βλέμμα ξύπνιο και ανοιχτή καρδιά, με έμφαση στα ξεχωριστά χαρίσματα. Αναδεικνύει τα καλούδια σε κάθε έναν από τους μήνες που συναντά, τον ευχαριστεί για τα δώρα που προσφέρει και για τις ομορφιές του. Και δεν χάνει ευκαιρία να τον τιμήσει, γιορτάζοντας, όπως του πρέπει, τα έθιμα και τις παραδόσεις του!

Οι συντελεστές της παράστασης:

 • Κείμενο Παραμυθιού – Σκηνοθεσία-Μουσική: Πέτρος Δαμουλής
 • Σύλληψη Ιδέας – Έρευνα Υλικού: Χρύσα Διαμαντοπούλου
 • Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δάφνη Καμμένου και Ναυσικά Πύρρου
 • Βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου
 • Επιμέλεια κίνησης: Τατού Αγγελική Δέδε
 • Έρευνα, επιλογή, επιμέλεια λαογραφικού υλικού, δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς:

Ελένη Τσούτσια-Λουλάκη, μουσικοπαιδαγωγός

 • Ιδέα-κατασκευή σκηνικού: Πέτρος Δαμουλής
 • Σκηνικά αντικείμενα: Μαργαρίτα Τζαννέτου, Ανδριάνα Βλάχου, Kέλλυ Κουλουριώτου
 • Κατασκευή κούκλας & ζωγραφιά σκηνικού: Μαργαρίτα Τζαννέτου
 • Επιστημονική σύμβουλος – διδασκαλία διαδραστικού μέρους:

Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION

 • Ζωντανή μουσική: ομάδα Μικρός Νότος
 • Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
 • Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design
 • Βίντεο – Μοντάζ: Κωνσταντίνος Γρηγορακάκης
 • Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

 

Η παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» ταξιδεύει καθημερινά σε σχολεία προσφέροντας μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγείου και δημοτικού, αλλά και πολύτιμα εκπαιδευτικά εργαλεία στους δασκάλους τους. Όπως και οι υπόλοιπες παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος («Ο Κουκουμπλής» και «Αισώπου …Φίλοι»), φιλοξενείται επίσης στην ιστοσελίδα eyliko του Υπουργείου Παιδείας

Περισσότερα για τη μουσικοπαιδαγωγική παράσταση Γύρω-γύρω μήνες  στο: http://goo.gl/PIVVvU

 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ»

www.mikrosnotos.gr | www.facebook.com/MikrosNotos | info@mikrosnotos.gr

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply
 1. Είχαμε τη χαρά να το δούμε πέρυσι, αν και επιφυλακτικοί στην αρχή και περίεργοι για τον χώρο διεξαγωγής του (ένα υπέροχο καφέ και όχι θέατρο). Το απολαύσαμε μαζί με το καφεδάκι μας, πέρασαν και τα παιδάκια υπέροχα και έμαθαν πολλά και ωραία πράγματα για τα παραδοσιακά όργανα και για τους μήνες της λαϊκής μας παράδοσης.

Αφήστε μια απάντηση

Είδαμε την παράσταση ”Αλεπού Αισώπου” στο θέατρο Ακροπόλ!

Για 5η συνεχόμενη χρονιά το «ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΟΜΙΞ!» ταξιδεύει σε σχολεία και χώρους εκδηλώσεων