in ,

Η “Νίκη” ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας…

2016 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

Παρασκευή βράδυ μέσα στο κατάμεστο θέατρο του Ελληνικού Κόσμου παρακολουθήσαμε κι εμείς την πολυσυζητημένη παράσταση “Νίκη”, βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Χωμενίδη. Πήγαμε προετοιμασμένοι ότι πρόκειται να δούμε ένα έργο με “βαρύ” ιστορικό περιεχόμενο, το οποίο ενδεχομένως να μας κούραζε και λόγω της διάρκειάς του αλλά και του βεβαρημένου προγράμματος μιας εργάσιμης μέρας. Ωστόσο, από την αρχή της παράστασης εντυπωσιαστήκαμε από τη σκηνοθεσία, πιστεύουμε ότι είναι από τις πιο φιλόδοξες θεατρικές παραγωγές της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη σκηνοθεσία.

Είχαμε την αίσθηση ότι ξεφυλλίζουμε τις σελίδες ενός βιβλίου καθώς βλέπαμε την παράσταση και με τρόπο εντυπωσιακό ξετυλιγόταν μπροστά μας η ιστορία της Ελλάδας μαζί με αυτήν της Νίκης, της ηρωίδας του βιβλίου και μητέρας του συγγραφέα. Δεν είχαμε διαβάσει το βιβλίο κι έτσι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τη σύγκριση αλλά πιστεύουμε ότι γι΄αυτό που είναι το βιβλίο, μάλλον έχει αποδοθεί θεατρικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί, ξεχωρίσαμε όμως τη συγκλονιστική Μίρκα Παπακωνσταντίνου, φυσικά τη Φιλαρέτη Κομνηνού και τέλος την Ευαγγελία Μουμούρη, που έδινε διαρκώς με τον ρόλο της έναν ανάλαφρο τόνο για να αποφορτίζεται το κοινό από τη συγκίνηση. Ο μουσικός-πιανίστας ήταν επίσης εξαιρετικός και μας έκανε να γελάσουμε πολύ. Οι τρεισήμισι ώρες πέρασαν χωρίς να κουραστούμε καθόλου γιατί ήταν τόσο γρήγορη και ευφυής η εναλλαγή των σκηνικών. Πιστεύουμε ότι η ιστορική μνήμη είναι το ζητούμενο σε αυτήν την παράσταση. Μακάρι οι Νεοέλληνες να γνώριζαν τα βασικά από την ελληνική νεότερη Ιστορία, για να κατανοούν όχι μόνο τέτοια έργα αλλά και την πραγματικότητα του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, από τη θεατρική αυτή παράσταση θα αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις και συμπεράσματα ο θεατής, μικρός ή μεγάλος σε ηλικία , αφού πρόκειται για μία από τις πιο ποιοτικές προτάσεις ουσιαστικής ψυχαγωγίας της φετινής σεζόν.

Ευχαριστούμε θερμά το “Έλα Μαζί” για την πρόσκληση!

Από t-harris

11 Comments

Leave a Reply
  1. Σας .ευχαριστουμε για την τοσο αναλυτικη & περιεκτικη περιγραφή σας. Η 8χρονη κορη μου φοβερή θεατρολάτρης με εμπειρία στο θεατρο ενηλικων π.χ Ωραία μου κυρία, Σιρανό κ.α θα μπορούσε να τη δει ευχάριστα ή θα ήταν δύσκολοι η διαλογοι και η διαρκεια??

    • Όσο κι αν είναι το παιδί θεατρόφιλο, με τίποτα δεν θεωρούμε ότι η παράσταση αυτή ενδείκνυται γι΄αυτή την ηλικία, όχι μόνο λόγω της διάρκειας και της ώρας αλλά και λόγω του περιεχομένου, που αφορά την ιστορία της νεότερης Ελλάδας αλλά και στην ιστορία του εμφυλίου και του κομουνιστικού κόμματος, θέματα πολύ δύσκολα για ένα παιδί αυτής της ηλικίας, για να μην πούμε άγνωστα για πολλούς Νεοέλληνες, που όμως έχουν άλλη κρίση και ωριμότητα και ίσως κάτι “αρπάξουν” από ιστορική γνώση και τα αντίστοιχα μηνύματα. Κάποια παιδάκια πίσω μας κάπως μεγαλύτερα κοιμήθηκαν. Είναι υπερβολή κατά τη γνώμη μας σε κάθε περίπτωση και το παιδάκι θα κουραστεί πάρα πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Πρωταπριλιά στο Αερικό με τους υπέροχους λουλουδένιους πίνακες της Τζιόρτζια Ο ΚΙφ!

Στρουμφιστήκαμε με το “Χαμένο Χωριό”!!!!