in

Η Κάρμεν Ρουγγέρη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο elamazi!

της Δήμητρας Τσιαούση

 

Το elamazi συνάντησε την πιο δημοφιλή σκηνοθέτη στο θέατρο για παιδιά, Κάρμεν Ρουγγέρη, με σκοπό να τη γνωρίσουμε βαθύτερα και πιο ουσιαστικά!

Μέσα από αυτή την συνέντευξη, η «σιδηρά κυρία» του θεάτρου για παιδιά αποκαλύπτει την έννοια του θεάτρου για εκείνη, μας μιλά για τις δυο νέες της παραγωγές, « Ηρακλής, οι ζωή και οι άθλοι του» και «ο Μαγικός Αυλός», την αγάπη της για τη ελληνική μυθολογία και την επιλογή της προς την όπερα για παιδιά…

 

elamazi- Δεδομένου ότι κάθε σκηνοθέτης πραγματώνει τη δική του παράσταση, σύμφωνα με τον τρόπο που ορίζει ο ίδιος το θέατρο, τι είναι για εσάς το θέατρο για παιδιά?

Είναι η αγάπη μου , είναι η επιλογή μου, είναι το είδος του θεάτρου που ξεχωρίζω. Χωρίς να υποτιμώ το θέατρο για μεγάλους είναι το έργο ζωής μου.
karmen-2_new

elamazi- Από την άλλη μεριά, τι σημαίνει θέατρο για τα παιδιά τα ίδια?

Αν κρίνω από τις από τις αντιδράσεις των παιδιών που έρχονται στις παραστάσεις μας είναι δύο ώρες μιας μικρής ευτυχίας (τα παιδιά δεν ξέρουν ότι φεύγοντας από μια παράσταση τα παιδιά έχουν πάρει και γνώσεις).

 

elamazi- Η μεγάλη σας πορεία τόσο στην τηλεόραση με κομβικές συμμετοχές όσο και στο θέατρο ενηλίκων ήταν αρχικά η αιτία να αναδειχθεί το ταλέντο σας ευρέως στο κοινό. Τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλα αυτά, παραμένετε ουσιαστικός υποστηρικτής του θεάτρου για παιδιά. Δεν νιώθετε την ανάγκη να κάνετε μια «στροφή» σε παραγωγές που απευθύνονται σε ενήλικο κοινό?

Πιστεύω αν κάποιος τα καταφέρει στο θέατρο για τα παιδιά (που είναι σίγουρα το δυσκολότερο) πιο εύκολά θα τα καταφέρει και στο θέατρο για μεγάλους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βρει ακόμα ένα έργο που να μου γεννήσει τέτοια επιθυμία. Να είστε σίγουροι πως αν βρεθεί ένα τέτοιο έργο σίγουρα θα το κάνω.

karmen-1

elamazi- Αναμφισβήτητα, δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά σας είναι συνώνυμο της επιτυχίας. Πιστεύετε, αλήθεια, ότι τα αγαθά κόποις κτώνται ή επέρχεται και ο παράγων τύχη?

Όλα παίζουν το ρόλο τους , βέβαια όμως ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε είναι το σημαντικότερο.

Π.χ είναι τύχη να σου δώσουν ένα θέατρο να το κάνεις ότι θες αλλά αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις αν δεν  δουλέψεις αν δεν ψαχτείς αν δεν κουραστείς αν δεν διαλέξεις τους κατάλληλους συνεργάτες πως θα κάνεις επιτυχία σε αυτό το θέατρο.

Πάνω από ένα χρόνο σκέφτομαι το έργο που πρόκειται να ανεβάσω και όταν νιώσω ότι είμαι έτοιμη παίρνω το μολύβι και σε πολύ λίγο χρόνο το έργο είναι έτοιμο.

 

elamazi- Έχετε δηλώσει ότι οι παραστάσεις σας είναι τα «παιδιά» σας, αφού απαιτούν πολύτιμο χρόνο, αφοσίωση, σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Πόσο χρόνο αφιερώνετε στην ολοκλήρωση μιας παραγωγής? Ποιες δυσκολίες κυρίως συναντάτε?

Οι δυσκολίες δεν είναι ποτέ στο έργο γιατί το έργο έχει σχέση με εμένα και μόνο με εμένα, βλέποντας πως προχωράει και προσπαθώντας να το βλέπω μέσα από τα μάτια ενός παιδιού το διαμορφώνω, το διορθώνω.

Οι δυσκολίες είναι περισσότερο όταν οι συνεργάτες οι κατασκευαστές ας πούμε δεν είναι συνεπής. Και ακόμα όπου συναντάω ιδιοκτήτες θεάτρου που δεν δίνουν την σημασία που πρέπει σε μια παράσταση για παιδιά. Εκεί θυμώνω πολύ. Για εμένα είναι τα παιδιά μου και κατά συνέπεια ό,τι σημαντικότερο μια παράσταση για παιδιά.

 

elamazi- Επίσης, έχετε διατυπώσει τη μεγάλη σας αγάπη για τη μυθολογία, αφού αυτή έχει τη δύναμη να διδάσκει μέσω των μύθων. Φέτος, καταπιάνεστε με τον πιο αγαπημένο μυθικό μας ήρωα, τον Ηρακλή, παρουσιάζοντας τόσο τη ζωή όσο και τους άθλους του στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ποια είναι τα βαθύτερα νοήματα που μας διδάσκει και πώς τα μεταφέρετε μέσα στην παράστασή σας?

Ο Ηρακλής είναι ένας από τους ωραιότερους και σημαντικότερους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας. Δεν μου αρέσει να αποκαλύπτω τα μηνύματα μιας παράστασης. Καταρχάς τα μηνύματα πρέπει να είναι «κρυμμένα» και να τα ανακαλύπτουν τα παιδιά. Αν τα αποκαλύψω τότε δεν έχουν αξία θα θεωρήσουν ότι τους κάνεις μάθημα και τότε σίγουρα θα φέρουν το αντίθετο αποτελέσματα.

 

elamazi- Μετά το «κουρέα της Σεβίλλης», έρχεται ο «Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ στο Θέατρο Κιβωτό! Τα παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουν παραδοσιακά καλή σχέση με την όπερα, όποτε είναι ένα δύσκολο εγχείρημα εκ των προτέρων. Πώς καταφέρνετε να «παντρεύετε» το παραμύθι με την όπερα?

Η Όπερα περιλαμβάνεται στις σπουδές μου. Είναι το πιο δύσκολο είδος θεάτρου και το λατρεύω. Με ενδιαφέρει λοιπόν να φέρω τα παιδιά σε επαφή με την κλασσική μουσική πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητη για τη καλλιέργεια του μουσικού τους αισθητηρίου. Ο Μαγικός Αυλός είναι ένα υπέροχο παραμύθι που έγραψε ένας Γερμανός συγγραφέας και ο Μότσαρτ το έντυσε με την θαυμάσια  μουσική του, και εμείς(οι συνεργάτες μου και εγώ ) φτιάξαμε μια παράσταση προσεγμένη στην λεπτομέρεια για να δώσουμε μιάμιση ώρα ευτυχίας στους μικρούς μας φίλους.

 

elamazi- Δουλεύετε ακατάπαυστα προετοιμάζοντας από το μηδέν δυο θεατρικές παραστάσεις για παιδιά κάθε χρόνο. Ως δημιουργός, όμως, χρειάζεστε ανάπαυλα. Τι σας ξεκουράζει και σας ξαναγεμίζει τις «μπαταρίες»?

Με ξεκουράζουν τα χαρούμενα προσωπάκια την ώρα που τελειώνει η παράσταση με ξεκουράζουν οι αγκαλιές που παίρνω από τα παιδιά. Με ξεκουράζει όμως και ένα μπανάκι στην θάλασσα το καλοκαίρι ή στην λίμνη τον χειμώνα.

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

14 Comments

Leave a Reply
  1. Εκπληκτική, όπως πάντα! Δεν κατάλαβα όμως γιατί φέτος ξανανεβάζει τον Ηρακλή και τους 12 άθλους. Το είδαμε 3-4 χρόνια πριν πάλι απο την ίδια και ήταν πραγματικά μαγευτική παράσταση.

    • Από ό,τι έχει πει η ίδια η κυρία Ρουγγέρη στην τελευταία περσινή της παράσταση, έγινε ένα είδος “γκάλοπ” για το ποιες παραστάσεις θα ανέβαζε φέτος. Έτσι αποφασίστηκε να είναι “Ο Ηρακλής” και “Ο Μαγικός Αυλός”. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε και τις δύο.

  2. Πήγαμε στον Ηρακλή και μαγευτήκαμε, μικροί και μεγάλοι!!!Το κείμενο, σκηνικά, κουστούμια, η απόδοση από τους ηθοποιούς, όλα ήταν εξαιρετικά. Κάθε παράσταση της κας Ρουγγέρη είναι πολύ προσεγμένη και εκπαιδευτική για τα παιδιά μας. Ελπίζουμε ότι θα προλάβουμε και τον Μαγικό Αυλό μέχρι τις 9 Απριλίου!!!

  3. Ναι, καλό είναι αυτό που λέτε! Αλλά ακόμα καλύτερο είναι να συνεισφέρετε στο elamazi, προσθέτοντας τις δικές σας εντυπώσεις από μέρη που επισκεφθήκατε και από παραστάσεις που παρακολουθήσατε με την οικογένεια σας…
    Το ίδιο κάνουν εδώ και χρόνια πολλοί γονείς, χωρίς τον φόβο ότι θα τους τους κρίνουν αυστηρά κάποιοι άλλοι γονείς για τυχόν ορθογραφικά ή βασικά λάθη αλλά με την χαρά ότι θα χαρίσουν χαμόγελα σε γονείς και παιδιά!

  4. Δεν σχολίασα γονιό αγαπητέ μου αλλά την αρθογράφο…καλό είναι να γνωρίζουμε και να γράφουμε σωστά τον πληθυντικό και τον ενικό , όπως επίσης και το αν γράφουμε την κατάληξη σε -αι ή σε -ε, δε γίνεται να τα μαθαίνουμε αυτά στα παιδιά μας στο Δημοτικό και εμείς ως ενήλικες να μην τα γράφουμε σωστά…είναι και αυτό μέρος της παιδείας μας και του πολιτισμού μας …μιλάμε για βασικά πράγματα όχι για κάτι εξεζητημένο.Είμαι εκπαιδευτικός και δε μπορούσα να το παραβλέψω αλλά και αν δεν ήμουν πάλι θα το σχολίαζα…γιατί στην Ελλάδα αντί να βιώνουμε τις ορθές παρατηρήσεις ως ευκαιρία να εντοπίζουμε τα λάθη μας και να διορθωνόμαστε λαμβάνουμε την παρατήρηση ως προσβολή και κάνουμε αμέσως επίθεση;

Αφήστε μια απάντηση

Η νέα παράσταση «Ελευθερώστε τη Θετική Ενέργεια» στη σκηνή του ΑΛΚΥΟΝΙΣ (από 27/11)!

Δεν θέλαμε να τελειώσει “Η τελευταία μαύρη γάτα”!