in ,

Η Θεατρική Ομάδα Hippo στο elamazi.gr: όλα όσα θέλετε να μάθετε!

Η Θεατρική Ομάδα Hippo στο elamazi.gr: όλα όσα θέλετε να μάθετε!

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

Η ομάδα Hippo αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.
To elamazi.gr είχε την τιμή να φιλοξενήσει στο διαδικτυακό του χώρο τον Αλέξανδρο Ράπτη, ο οποίος μας παραχώρησε μια εκ βαθέων συνέντευξη, την οποία σας παραθέτουμε, προκειμένου να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της θεατρικής αυτής ομάδας, με τις αδιάκοπες καλλιτεχνικές ανησυχίες.

IMG_6462
Πότε ιδρύθηκε η θεατρική ομάδα Hippo και με ποια αφορμή προέκυψε η πρωτότυπη αυτή ονομασία;

Η ομάδα ιδρύθηκε τον χειμώνα του 2009. Κάνοντας ανελέητο brainstorming εν μέσω κατανάλωσης τσαγιού, καφέδων και τσιγάρων (αργότερα κόψαμε όλοι το κάπνισμα – και – εξαιτίας αυτής της πολύ απαιτητικής δουλειάς!) βρήκαμε αυτό το εύηχο, χαριτωμένο και αναπάντεχο – για ομάδα θεάτρου – όνομα.

Πόσες παιδικές παραστάσεις έχει στο ενεργητικό της;

Έχουμε κάνει μέχρι τώρα 6 παραστάσεις για παιδιά εκ των οποίων η μία στο Λονδίνο με Άγγλους ηθοποιούς. Επίσης, έχουμε σκηνοθετήσει και δύο παραστάσεις για ενήλικες, μία performance στην Νέα Υόρκη και μια παράσταση στην Αθήνα.

Από την περιοδεία των παιδικών παραστάσεων της Hippo στο εξωτερικό, ποια ήταν η πιο σημαντική καλλιτεχνική στιγμή της θεατρικής ομάδας και γιατί;

Όλες οι παραστάσεις είναι εξίσου σημαντικές για μας, τουλάχιστον όσο βρισκόμαστε επί σκηνής. Έτσι, είτε παίζουμε στο Μπρούκλιν, είτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, ο στόχος μας είναι να δημιουργούμε έναν ισχυρό δεσμό επικοινωνίας με το κοινό μας. Βεβαίως είναι πολύ συγκινητικό όταν χτίζονται γέφυρες επικοινωνίας με ακροατήρια που δεν έχουν ευχέρεια λόγου στα ελληνικά, όπως παιδιά μη ελληνικής καταγωγής σε σχολεία της Αμερικής. Ενώ επίσης είναι ωραίο να διαπιστώνουμε ότι ενώ παρατηρείται μια εύλογη υποχώρηση της μητρικής γλώσσας μεταξύ των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού, υπάρχουν ακόμα εστίες διατήρησης, διαφύλαξης και διάδοσης της γλώσσας ως πολιτιστικής κληρονομιάς και ως ζώσας πραγματικότητας. Σίγουρα πάντως κάτι που θα θυμόμαστε είναι η παράσταση που δώσαμε για τους σπουδαστές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Yale, CT.

Μάθαμε ότι πραγματοποιείτε θεατρικό εργαστήρι για παιδιά στην Αμερική. Σε ποιες ηλικίες παιδιών απευθύνεται, ποιες ενότητες περιλαμβάνει και ποιος είναι ο σκοπός του;

Έχουμε διoργανώσει εβδομαδιαία θεατρικά εργαστήρια για παιδιά ομογενών στην California και στο New Jersey. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 χρονών και ο στόχος του είναι διττός. Από τη μια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με τα παιδιά μια παράσταση εκ του μηδενός και να την παρουσιάσουμε στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη, μέσα στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας που περιλαμβάνει πολλά και ενδιαφέροντα στάδια (εκμάθηση ρόλου, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια φαντασίας, κατασκευή σκηνικών και κουστουμιών) επιχειρούμε να ενισχύσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία σε επίπεδο λεξιλογίου, εκφοράς και κατανόησης προφορικού λόγου. Μέχρι τώρα το εγχείρημα είναι επιτυχές.

Ποια μηνύματα επιδιώκετε να περάσετε στα παιδιά με την παράσταση σας «Η Ωραία Κοιμωμένη 2»;

Με αυτή την ερώτηση μας δίνεις το έναυσμα για να παραθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το ζήτημα του «μηνύματος». Σύμφωνα με τις παιδαγωγικές αντιλήψεις που διέπουν την προσέγγισή μας το «μήνυμα» πρέπει να αναπλαισιωθεί. Όπως όταν παρακολουθούμε ως ενήλικες μια παράσταση ή μια καλλιτεχνική πράξη και δεν ψάχνουμε «το μήνυμα», αλλά απολαμβάνουμε την ευρύτερη διαδικασία, καθώς ενεργοποιούνται μέσα μας μηχανισμοί παραγωγής νοήματος, έτσι και στο θέατρο για παιδιά, η κατεύθυνση δεν θα πρέπει να εμπεριέχει διδακτισμό. Το παραστασιακό γεγονός λειτουργεί σαν ένας πολυσήμαντος πομπός που στέλνει όχι ένα, αλλά ποικίλα μηνύματα στο ετερόκλητο ακροατήριο. Έτσι μέσα από προσωπικές διαδικασίες πρόσληψης το κοινό συνδέεται με αυτό που βλέπει εισχωρώντας στο βάθος των πραγμάτων ανάλογα με τις δυνατότητές του, αλλά και ανάλογα με αυτό που του δίνεται από την σκηνή.

Η δυαδική σχέση performer – θεατή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νοήματος. Αν δεν θεμελιωθεί μια κραταιή σχέση ανάμεσα σε performer και ακροατήριο (που να έχει και στοιχεία συνωμοτικής συμφωνίας) οποιαδήποτε διδακτική πρόθεση μένει μετέωρη και έκθετη. Με λίγα λόγια, πολλοί διατείνονται ότι το έργο τους έχει «οικολογικό μήνυμα» ή μιλάει για το «bullying» κτλ, αλλά στην ουσία το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν δυσφορία και πλήξη στο πραγματικά πεινασμένο για πράγματα ουσίας, ακροατήριό τους.

Τι είδους κριτική εισπράττετε από το παιδικό κοινό;

Τα παιδιά μας αποζημιώνουν με την αγαθή τους ενέργεια σχεδόν μετά από κάθε παίξιμο. Οι κρίσεις τους και ο τρόπος που τις διατυπώνουν μας αφήνουν πάντα έκπληκτους. Ένα νήπιο σήμερα μας έδωσε την πραγματικά υπέροχη ευχή «Καλή όρεξη για την δουλειά σας!»

Μετά την παράσταση «Η Ωραία Κοιμωμένη 2» ακολουθεί ένα σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Δράματος, όπου τα παιδιά συμμετέχουν σε έναν φανταστικό κόσμο, εμπνευσμένο απ’ το θέαμα που παρακολούθησαν. Ποιοι είναι οι στόχοι του Δράματος;

Το Εκπαιδευτικό Δράμα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε πάντα στις παραστάσεις μας. Θα λέγαμε ότι αποτελεί σήμα κατατεθέν της ομάδας μας. Οι στόχοι του Δράματος που κάνει η ομάδα hippo συνίστανται στο να γίνει μια εκ νέου διαπραγμάτευση εννοιών που αναδύθηκαν μέσα από το παραστασιακό γεγονός και να τις διερευνήσει από κοινού με τα παιδιά. Έτσι μέσα από διαδικασίες που προάγουν τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την συνεργατικότητα, τα παιδιά βαθαίνουν και εμπλουτίζουν την αισθητική εμπειρία τους.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε θέατρο για παιδιά και να ταξιδεύουμε στον κόσμο. Είναι δυο καλές, αν και εθιστικές, συνήθειες!

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

Αφήστε μια απάντηση

Εντυπώσεις “ΜΙΑ ΑΡΧΗ…ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗ” από mikros-prigipas

“Ποιος φοβάται τα τσακάλια;” από τις εκδόσεις Πατάκη