in

Ημερίδα iDANCE, Παροχή πρόσβασης στις τέχνες και τον πολιτισμό στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 

Πώς μπορούμε να κάνουμε τον πολιτισμό πιο προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία; Στο πλαίσιο του δικτύου iDance, που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει μια ημερίδα σχετικά με την πρόσβαση στον πολιτισμό, την εκπαίδευση στον σύγχρονο χορό και τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης για καλλιτέχνες με αναπηρία, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ομιλητών. Διαβάστε περισσότερα: http://www.sgt.gr/gre/SPG2036

 

3.12.2017 | Μικρή Σκηνή

Για κάθε ενδιαφερόμενο με και χωρίς αναπηρία

 

Ομιλίες | 12:00-14:15

Εργαστήρια | 15:00-17:00

 

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

 

Με ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα σε όλες τις παρουσιάσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

#Ομιλίες | Μικρή Σκηνή

 

  • 12:00-12.45 | iDance_Παροχή πρόσβασης στην εκπαίδευση σύγχρονου χορού σε άτομα με αναπηρία

Πάνελ ομιλητών:

Μυρτώ Λάβδα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Ντόρα Βουγιούκα, Υπεύθυνη Δικτύωσης & Στρατηγικών Συνεργασιών της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Ειρήνη Κουρουβάνη, Χορεύτρια

Μαρία Κολιοπούλου, Χορογράφος/Χορεύτρια

Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Χορεύτρια

 

  • 12:45-13:30 | Η σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και πολιτιστικών οργανισμών

Ομιλητές:

Carmen Papalia, καλλιτέχνης και ακτιβιστής σε θέματα αναπηρίας (ΗΠΑ/Καναδάς)

Georgia Krantz, ανεξάρτητη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος για θέματα προσβασιμότητας (ΗΠΑ)

 

Ομιλία: «Πώς να κλείσεις τα μάτια σου» | Carmen Papalia

Το 2010, ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής σε θέματα αναπηρίας Κάρμεν Παπάλια, από το Βανκούβερ του Καναδά, άρχισε να εναντιώνεται στις επιλογές στήριξης που ταύτιζαν την κανονικότητα με την έλλειψη αναπηρίας και να αυτοπροσδιορίζεται ως «μη οπτικός εκπαιδευόμενος». Αυτή η επιλογή ήταν σύμφωνη με την προσπάθειά του να απομακρυνθεί από όρους περιθωριοποίησης, όπως «τυφλός» και «άτομο με μειωμένη όραση». Σε αυτή την επισκόπηση της κοινωνικά στρατευμένης δουλειάς του κατά την τελευταία δεκαετία, ο καλλιτέχνης θα σκιαγραφήσει τους διάφορους τρόπους όπου έχει υιοθετήσει στρατηγικές οργάνωσης και αυτοσχεδιασμού, προκειμένου να εγκαθιδρύσει έναν χώρο για τον εαυτό του σε ένα πεδίο που εδώ και αιώνες ευνοούσε την οπτική εμπειρία.

 

Ομιλία: Συνεργασία με καλλιτέχνες με αναπηρία | Georgia Krantz

Ως εκπαιδεύτρια τέχνης, ιστορικός της τέχνης, εκπαιδεύτρια και σύμβουλος η Georgia Krantz έχει εργαστεί για περισσότερο από μία δεκαετία για να δημιουργήσει μουσειακές εμπειρίες περισσότερο προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία. Στα εκπαιδευτικά της προγράμματα τονίζει τη σημασία της αλληλεπίδρασης των επισκεπτών ως μέσο εξισορρόπησης του συμμετοχικού πεδίου διάδρασης, ενδυνάμωσης των επισκεπτών με επίγνωση των δικών τους ικανοτήτων, και διαφοροποίησης των πόρων και της βάσης γνώσεων για προσεκτική εξέταση, συζήτηση και ερμηνεία. Αυτή η ιδέα συνεργασίας επεκτείνεται στον κεντρικό ρόλο που έχουν οι καλλιτέχνες στη διδασκαλία και τον προγραμματισμό της Georgia. Πολλοί καλλιτέχνες θεωρούν τους εαυτούς τους εκπαιδευτές και είναι αυτή η σύνδεση μεταξύ της τέχνης ως πρακτικής και της εφαρμογής της τέχνης ως εκπαιδευτικό εργαλείο που θέλει να εξετάσει η Georgia. Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιάσει τρία διαφορετικά παραδείγματα συνεργασιών που ανέλαβε προκειμένου να διευρύνει την κουβέντα γύρω από την τέχνη και την εκπαίδευση.

 

  • 13:30-14:15 | Ενισχύστε τους μελλοντικούς ηγέτες

Ομιλητές:

Kate Marsh, καλλιτέχνης με αναπηρία/ερευνήτρια (Βρετανία)

Janice Parker, καλλιτέχνης/χορογράφος (Βρετανία)

 

Ομιλία: «Οι καλλιτέχνες του χορού ως φορείς αλλαγής» | Kate Marsh

Στο πλαίσιο της εισήγησής της, η Κέιτ Μαρς θα παρουσιάσει μια «εκ των έσω» ματιά σχετικά με την ταινία που γυρίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Resilience and Inclusion: Dance Artists as Agents of Change (Αποκατάσταση και ενσωμάτωση: Οι καλλιτέχνες του χορού ως φορείς αλλαγής). Η Μαρς θα παρουσιάσει την εμπειρία της και ως χορεύτρια με αναπηρία και ως χορογράφος και ως ερευνήτρια, σε ένα πρόγραμμα που έχει κεντρικό στόχο να ανακαλύψει τις «πραγματικότητες» των πρακτικών χορού για καλλιτέχνες με αναπηρία. Επιπλέον, θα εξετάσει τα οφέλη της εντατικής πρακτικής έρευνας στη συλλογή πολύτιμης γνώσης σχετικά με την «αληθινή» εμπειρία των καλλιτεχνών με αναπηρία στην πράξη.

 

Ομιλία: «Με τους όρους ποιανού» | Janice Parker

Η χορογράφος, υπέρμαχος της διαφορετικότητας και καλλιτέχνης Τζανίς Πάρκερ θα μοιραστεί την εμπειρία της από την εργασία στον τομέα του χορού για άτομα με αναπηρία τα τελευταία 40 χρόνια. Θα αμφισβητήσει τις τρέχουσες κυρίαρχες ιεραρχίες στην αισθητική, τη μορφή και τις διαδικασίες του χορού, καθώς επίσης στην πρόσβαση και την εκπαίδευση, θα δώσει παραδείγματα διαφορετικών δρόμων και επιλογών, θα εξετάσει τι σημαίνει για τα άτομα με αναπηρία να είναι ηγέτες στον χορό και θα ζητήσει από όλους μας να σκεφτούμε ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, να δράσουμε ποικιλόμορφα και να παρουσιάσουμε δυνατότητες για το μέλλον.

 

  • 14:15-15:00 | Δικτύωση & μεσημεριανό γεύμα

 

Μετά τις κεντρικές ομιλίες, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ανοιχτής πρόσβασης που απευθύνονται σε καλλιτέχνες, ερευνητές, κοινωνικούς ακτιβιστές, επαγγελματίες του πολιτισμού, φοιτητές και το ευρύ κοινό:

 

#Εργαστήρια | 15:00-17:00

 

Εργαστήριο 1

Open Access: Παρουσίαση

Με τον Carmen Papalia, καλλιτέχνη και ακτιβιστή σε θέματα αναπηρίας

Στα αγγλικά, με δυνατότητα παροχής διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

 

Εργαστήριο 2

Εργαστήριο χορού για άτομα με και χωρίς αναπηρία

Με τη Μαρία Κολιοπούλου (χορογράφος/χορεύτριαα), τον Ανδρέα Κολίσογλου (χορευτής) και την Ειρήνη Κουρούβανη (χορεύτρια)

Στα ελληνικά, με δυνατότητα παροχής διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

 

Εργαστήριο 3

Εκπαίδευση και εργασία στον χορό ως καλλιτέχνης με αναπηρία

Με τις Kate Marsh (καλλιτέχνης με αναπηρία/ερευνήτρια) και Janice Parker (καλλιτέχνης/χορογράφος)

Στα αγγλικά, με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας στα ελληνικά καθώς επίσης και δυνατότητα παροχής διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

 

Συντονισμός: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συνεργαζόμενοι φορείς: Holland Dance Festival (Ολλανδία), Skånes Dansteater (Σουηδία), Stopgap Dance Company (Μεγάλη Βρετανία)

Συντονισμός έργου: Ντόρα Βουγιούκα, Μυρτώ Λάβδα

 

Με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Εργαστήρια χορού για ενήλικες με και χωρίς αναπηρία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Πολυτεχνίτης Kι Ερημοσπίτης