in

ΕΝΑΣ ΔΡΑΚΟΣ..ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ, μια υπέροχη αλληγορική ιστορία!

Χάρη στις προσκλήσεις από το έλα μαζί, παρακολουθήσαμε μια συναρπαστική όσο και ιδιαίτερη παράσταση που απευθύνεται παραδόξως εξίσου τόσο στους μικρούς θεατές όσο και στους ενήλικους συνοδούς τους.
Φαινομενικά, το έργο εξιστορεί ένα κλασικό παραμύθι με έναν θαρραλέο ιππότη που έρχεται σε μια χώρα που ταλαιπωρείται από έναν φοβερό δράκο και τον προκαλεί σε μάχη για να σώσει μια όμορφη κοπέλα. Όπως αναμένεται, κερδίζει στη μάχη και σκοτώνει τον δράκο ελευθερώνοντας τη χώρα και την όμορφη κοπέλα. Κάπου εκεί όμως αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι παρακολουθείς στην πραγματικότητα μια εξαιρετική αλληγορική ιστορία, που με έμμεσο τρόπο μιλάει για τους τυραννικούς κυβερνήτες και τους αυτόκλητους σωτήρες των λαών που χρησιμοποιούν την προπαγάνδα και την καταστολή για να καθυποτάξουν τις μάζες και να εγκαταστήσουν το δικό τους ολοκληρωτισμό πάντα σε όφελος του λαού του οποίου το συμφέρον οι ίδιοι πολύ καλά γνωρίζουν και υπηρετούν (και τα λοιπά, και τα λοιπά, όπως λέει εξαιρετικά εύστοχα και ο γάτος που μας διηγείται την ιστορία).
Δεν είναι ασφαλώς ένα εύκολο και εύπεπτο έργο. Παρακολουθείται πολύ άνετα από παιδιά σχολικής ηλικίας λόγω της εξαιρετικής πλοκής και της σκηνοθεσίας του, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών θεατών πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει τα κρυμμένα μηνύματα του έργου και να δει την αλληγορική σημασία των όσων εκτυλίσσονται στη σκηνή. Εκεί είναι λοιπόν ο ρόλος των γονέων, να εξηγήσουν μετά την παράσταση στα παιδιά τι συμβολίζει το έργο και να τα βοηθήσει να εμβαθύνουν στα νοήματα που κρύβονται πίσω από την φαινομενικά απλοϊκή του ιστορία. Εννοείται ότι όλα αυτά ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του κάθε παιδιού.
Εμείς προσωπικά ενθουσιαστήκαμε, θα την κατατάσσαμε σε μια από τις τρεις καλύτερες παραστάσεις που έχουμε δει φέτος (και έχουμε δει πάρα πολλές). Όλα αυτά με την επισήμανση ότι πρόκειται για ένα έργο που θέλει και τη συμβολή των γονιών, για να το κατανοήσουν πλήρως τα παιδιά.
Ευχαριστούμε πολύ το έλα μαζί για τις προσκλήσεις.

Από xristosman

8 Comments

Leave a Reply
  1. Ευχαριστούμε πολύ για την περιγραφή και ιδιαίτερα γιατί γίνεται φανερό πως είναι μια παράσταση που θέλει κουβέντα . Κατάλαβα πως όσο μεγαλύτερο το παιδί, που θα την παρακολουθήσει, τόσο το καλύτερο …

    • Πράγματι, νομίζω ότι είναι ιδανική για παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού για να καταλάβουν τα κρυμμένα νοήματα. Και τα μικρότερα όμως παιδιά θα ενθουσιαστουν με την ιστορία, αν και θα την καταλάβουν μόνο στην επιφάνεια.

  2. υπέροχο έργο, ευφυής σκηνοθεσία, ιδιαίτερη παράσταση!!!Η κόρη μου (8χρονών) εντυπωσιάστηκε όπως κι εγώ. Αυτό το έργο “σηκωνει” μεγάλη κουβέντα μετά με το παιδί!Κατά την άποψή μου μην ταλαιπωρήσετε τα παιδάκια σας αν είναι πολύ μικρά (κάτω των 7).Δεν θα καταλάβουν και ενδεχομένως θα κουραστούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ιδέα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Εκμεταλλευτήκαμε την καλοκαιρία και επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη!!!