in ,

Ελένη Ανδρεάδη: “Το έχω ξαναπεί, πως οι γονείς θα έπρεπε να είμαστε οι πιο φανατικοί οικολόγοι.”  

της Δήμητρας Τσιαούση

Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη δεν χρειάζεται συστάσεις. Η παιδική σειρά βιβλίων ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των γονιών και την καρδιά των μικρών αναγνωστών για την πρωτοτυπία της Θεματικής του και την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για Περιβαλλοντικά Θέματα. Η Ελένη ήρθε και πάλι στην παρέα μας με αφορμή την έκδοση του τέταρτου βιβλίου της σειράς αυτής και μας δίνει μια μικρή γεύση για όσα θα διαβάσουμε στις πλούσιες σελίδες του. Θα κατορθώσουν τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη άραγε; Η συνέχεια παρακάτω…

ElamaziΜία στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία, υπήρξε φαβορί για τόσα βραβεία συγγραφής. Τι σε ώθησε στην συγγραφή; Είναι ιερή η αποστολή για την προστασία του περιβάλλοντος;

Ε.Α. – Μου άρεσε πολύ από μικρή η συγγραφή και στο πανεπιστήμιο είχα πάρει ένα μάθημα δημιουργικής γραφής. Κάποια στιγμή σκέφτηκα πως μπορώ να συνδυάσω αυτή την αγάπη με την δουλειά μου στην περιβαλλοντική διαχείριση. Όταν κάνεις κάτι από αγάπη πιστεύω πως απλά το ακολουθείς, σε ωθεί μόνο του κατά κάποιο τρόπο, οπότε μου βγήκε αβίαστα αυτή η μετάβαση. Ναι, η αποστολή για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ιερή, με την έννοια που είναι ιερό κάθε τι που κάνει κανείς για το κοινό καλό, για τον συνάνθρωπό και πόσο μάλλον για αυτούς που δεν έχουν φωνή, τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς που θα επηρεαστούν δυσμενέστερα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με στενοχωρεί ιδιαίτερα το ότι παραδίδουμε σε μωρά που έρχονται στον κόσμο τώρα και μικρά παιδιά ένα κόσμο χρεοκοπημένο περιβαλλοντικά, που τους προκαλεί προβλήματα υγείας και τους στερεί τις δυνατότητες που θα είχαν και είχαμε εμείς. Το έχω ξαναπεί, πως οι γονείς θα έπρεπε να είμαστε οι πιο φανατικοί οικολόγοι.

Elamazi – Αισίως ήρθε το τέταρτο σε σειρά βιβλίο σου για τους Πράκτορες του Πλανήτη. Ποια είναι η νέα αποστολή των Ανίτα, Μπεν, Μαρί- Λουίζ και Ιάσονα;

Ε.Α. – Οι Πράκτορες του Πλανήτη αυτή την φορά θα πρέπει να σταματήσουν την ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας. Ο αναγνώστης και οι ήρωες του βιβλίου θα ταξιδέψουν από τις ζούγκλες της Μαλαισίας, μέχρι υγροτόπους στα σύνορα Αμερικής Καναδάς και στους πάγους της Ανταρκτικής, προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα. Θα ανακαλύψουν πως έχουμε χάσει 60% των ζώων του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι δηλαδή με την μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών στον κόσμο μας από τότε που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, ενώ είναι η πρώτη φορά που οφείλεται μαζική εξαφάνιση ειδών από κάποιο άλλο είδος – τον άνθρωπο.  Έτσι, οι πράκτορες του βιβλίου θα μάθουν στο τρελό ταξίδι αυτό πως τα ζώα δεν κινδυνεύουν από τον υπερκακό των βιβλίων τον Ιβαν άλλα από τα «Πιράνχας στη Στεριά», τους ανθρώπους.

Elamazi – Περίμενες να έχουν τόσο μεγάλη απήχηση οι «Πράκτορες του Πλανήτη», ώστε να βρισκόμαστε στο 4ο βιβλίο; Ποιος ο βασικός λόγος αυτής της επιτυχίας, όπως τον αφουγκράζεσαι από τις αντιδράσεις μικρών και μεγάλων;

Ε.Α. – Όχι, για να είμαι ειλικρινής, δεν την περίμενα. Ειδικά ένα βιβλίο γνώσης συνήθως έχει ένα πιο περιορισμένο ακροατήριο. Πιστεύω ότι η απήχηση οφείλεται στο ότι ο αναγνώστης είναι ο πρωταγωνιστής της δράσης και ότι το βιβλίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα με γερή δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού. Επίσης συνέβαλαν και τα καταπληκτικά σκίτσα του Στέφανου Κολτσιδόπουλου που έφεραν στην ζωή τους ήρωες με τον πιο ευφάνταστο και πολύχρωμο τρόπο.

Elamazi – Τι μήνυμα στέλνουν οι μικροί πράκτορες στους ενήλικες;

Ε.Α. – Πως τα έχουμε κάνει θάλασσα, πως το ξέρουμε πως τα έχουμε κάνει θάλασσα αλλά δεν κάνουμε αρκετά για να βελτιώσουμε την κατάσταση, αλλά πως υπάρχει χρόνος και τρόποι ακόμα να σώσουμε τον κόσμο. Οφείλουμε να τους ακούσουμε.

Οι Πράκτορες του Πλανήτη επιστρέφουν με τα «Πιράνχας στη Στεριά»

Τα τελευταία πενήντα χρόνια, το 60% του πληθυσμού των ζώων έχει εξαφανιστεί. Αδύνατη η αποστολή της σωτηρίας τους; Όχι για τους Πράκτορες της Ελένης Ανδρεάδη! Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη «Πιράνχας στη Στεριά», η επίλεκτη πρακτορική ομάδα μαζί με το παιδί-αναγνώστη αναλαμβάνουν να σταματήσουν την ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του κόσμου σε 24 ώρες.
Η ελεύθερη πτώση που θα σώσει τον κόσμο ξεκινάει σε 3, 2, 1… ΤΩΡΑ!

Πράκτορες του Πλανήτη
Πιράνχας στη Στεριά
Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη
Εικονογράφος: Στέφανος Κολτσιδόπουλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σειρά: Γνώσεις και δραστηριότητες
Ηλικία: Από 8 ετών και πάνω
Χρόνος έκδοσης: Δεκέμβριος 2018

Λίγα λόγια…
… για την πλοκή
Τα ζώα του κόσμου αρχίζουν να εξαφανίζονται με τρελούς ρυθμούς! Η Ανίτα, ο Μπεν, η Μαρί-Λουίζ και ο Ιάσονας -δηλαδή η επίλεκτη ομάδα των Πρακτόρων του Πλανήτη- ανακαλύπτουν πως πίσω από όλα κρύβεται ξανά ο πανούργος Ιβάν φον Βαμπάουερ. Αυτή φορά, μάλιστα, έχει μαζί του και την δαιμόνια κόρη του, τη Νέρα.
Οι Πράκτορες του Πλανήτη ζητούν και πάλι την πολύτιμη βοήθεια του μικρού αναγνώστη και όλοι μαζί αναλαμβάνουν δράση. Στη διάθεσή τους έχουν μόνο λίγες ώρες για να βρουν και να σταματήσουν την Κιβωτό της Νέρα, όπου είναι αιχμάλωτα τα ζώα του κόσμου. Θα τα καταφέρουν άραγε προτού να είναι πολύ αργά;
Μέσα από μια τρελή περιπέτεια γεμάτη χιούμορ και ευρηματικούς διαλόγους, οι μικροί αναγνώστες θα μάθουν ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που τα ζώα του πλανήτη και η βιοποικιλότητα απειλούνται. Πίσω από τις δράσεις της επίλεκτης πρακτορικής ομάδας, όμως, η Ελένη Ανδρεάδη χωρίς ίχνος διδακτισμού υπογραμμίζει επίσης την αξία της αλληλεγγύης, τη δύναμη της ομάδας και τη σημασία να παίρνουμε πρωτοβουλία, διεκδικώντας το καλύτερο για εμάς και τον πλανήτη.

Bonus: Κρυμμένος μέσα στο βιβλίο είναι ένας μυστικός φάκελος με έξτρα αποστολές για πρακτορική εξάσκηση.

για τη συγγραφέα
Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στις μεταπτυχιακές της σπουδές. Έχει εργαστεί ως στρατηγικός και περιβαλλοντικός σύμβουλος σε Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία και Γερμανία. Το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ Πράκτορες του Πλανήτη, με αντικείμενο τη βιωματική εκπαίδευση και δράση παιδιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Πρακτόρων του Πλανήτη υλοποιούνται σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και βραβεύτηκαν το 2013 ως προς την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015. Τα βιβλία της μεταφράζονται και θα κυκλοφορήσουν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Τουρκία και η Αίγυπτος.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη: «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», «Η εκδίκηση του Πουφ», «Τα τέρατα των ωκεανών», καθώς και το βιβλίο «Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης».

Ο εικονογράφος, Στέφανος Κολτσιδόπουλος, σπούδασε Visual Communication Design και Animation στο Middlesex University και Computer Animation στο London Guildhall University. Εργάστηκε σε κανάλια με παγκόσμια εμβέλεια όπως το ΜTV, ενώ σήμερα συνεργάζεται με μεγάλες διεθνείς διαφημιστικές εταιρείες σε Ελλάδα, Σουηδία και Δανία.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Αφήστε μια απάντηση

Συνεχίζονται οι παραστάσεις για “Το Φτερωτό Άλογο” στην Παιδική Σκηνή του Μεγάρου

Το Θέατρο Τέχνης τιμά τον Μάνο Χατζιδάκι στις 28 του Γενάρη