in ,

“Ειρήνη” του Αριστοφάνη στο Θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού με προσφορά για τους elamazistas!

Παιδική Παράσταση 'Ειρήνη' του Αριστοφάνη small (8)

Το θέατρο Λύχνος με ιδιαίτερη υπερηφάνεια τη φετινή χειμερινή θεατρική περίοδο θα παρουσιάσει το αρτιότερο, ομορφότερο και καυστικότερο αντιπολεμικό έργο που γράφτηκε ποτέ, την «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη, σε διασκευή για παιδιά του Γιάννη Καλαντζόπουλου.

Παρουσίαση του έργου

Οι θεοί έχουν σιχαθεί τους ανθρώπους λόγω των πολέμων και τους εγκατέλειψαν στην μοίρα τους να αφανιστούν. Ο Τρυγαίος ο Αθηναίος, ένας ειρηνόφιλος αμπελουργός προσπαθεί να πετάξει στον ουρανό πάνω σε ένα σκαθάρι (που το ταΐζει κοπριές και ακαθαρσίες για να μεγαλώσει), ώστε να βρει τον Δία και να τον παρακαλέσει να σταματήσει τον πόλεμο.

Παιδική Παράσταση 'Ειρήνη' του Αριστοφάνη small (9)

Στον Όλυμπο βρίσκει μόνο τον Ερμή, ο οποίος του αποκαλύπτει ότι ο Πόλεμος φυλάκισε την Ειρήνη σε μια σκοτεινή σπηλιά, την είσοδο της οποίας έφραξε μ’ έναν τεράστιο, αμετακίνητο βράχο. Ο Τρυγαίος με πολλές περιπέτειες και με τη βοήθεια των θεατών καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη και να την φέρει πίσω στην ανθρωπότητα.

Ώσπου όμως να εδραιώσει οριστικά την Ειρήνη στον τόπο, απ το σπίτι του παρελαύνουν διάφοροι τύποι… Πολεμοκάπηλοι (οπλουργοί, ψευτομάντεις, συκοφάντες και δημαγωγοί) που προσπαθούν να ξαναφυλακίσουν την Ειρήνη, αλλά και αγρότες, τεχνίτες, δρεπανουργοί και άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς και ειρηνόφιλοι, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την Ειρήνη για να ζήσουν τίμια και με ηρεμία!

Το έργο γράφτηκε από τον Αριστοφάνη κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, το 421 π.Χ., σε ένα σημείο που όλοι γνώριζαν ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα οδηγούνταν σε συμβιβασμό. Η κωμωδία αυτή είναι ένα εορταστικό έργο, το οποίο χαιρετίζει την επικείμενη περίοδο ειρήνης. Η διασκευή του έργου του Γιάννη Καλαντζόπουλου θεωρείται μέχρι στιγμής η καλύτερη που έχει γίνει για παιδιά, επιτυγχάνοντας να διατηρήσει ακριβώς το ύφος και το ήθος του αρχαίου μεγάλου ποιητή, καθώς και τα υψηλά νοήματά και τα αριστοτεχνικά μελωδικά σημεία του έργου.

Παιδική Παράσταση 'Ειρήνη' του Αριστοφάνη small (21)

Εκπαιδευτικοί στόχοι της παράστασης

Η παράσταση επιτυγχάνει τη διαπαιδαγώγηση των μικρών θεατών μέσα από ένα πλούσιο σε διδακτικά μηνύματα κείμενο και την ψυχαγωγία τους, μέσα από μια μοντέρνα διασκευή και σκηνοθετική προσέγγιση.

Στόχος του έργου είναι η διδαχή της σπουδαιότητας της ειρήνης και της δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την φρίκη του πολέμου και τα δεινά που επισύρει. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος με εύστοχο τρόπο κάνει αναφορά στη σημερινή δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ δεικτικά προειδοποιεί για τον κίνδυνο της εξάπλωσης του φασισμού. Όλα αυτά πάντα με τρόπο που σέβεται τον παιδικό ψυχισμό και δίχως να ξεφεύγει από τα όρια του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της παιδικής παράστασης.

Συντελεστές

Διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Μάκης Αρβανιτάκης
Χορογραφίες – Παιδαγωγική επιμέλεια: Δήμητρα Νικοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Σκηνικά : Σοφία Παππά
Κοστούμια: Καίτη Μαλέσκου
Παίζουν: Νίκος Τσεργάς, Μάκης Αρβανιτάκης, Ανδρομάχη Γεωργίου, Ιορδάνης Καλέσης, Κατερίνα Οικονομίδη, Σοφία Φράστα., Μαρία Παπαγιάννη.

Κάθε Κυριακή στις 11:30 (από 29/11)

Θέατρο Λύχνός Τέχνης και Πολιτισμού
Χαλκιδικής 83 & Ιερά Οδός 59, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)

Τηλ. κρατήσεων: 2110121686, 2121050020, www.viva.gr

Τιμές Εισιτηρίων: 8 ευρώ (γενική είσοδος), 6 ευρώ (πολύτεκνοι, φοιτητές, άνεργοι, ανάπηροι, ηλικιωμένοι, ομαδικά)

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

10 Comments

Leave a Reply
  1. Το έργο είναι πού καλό. Θέλει προσοχή όμως στο ανέβασμά του για παιδιά γιατί πριν δυο χρόνια το είδαμε και απογοητευτήκαμε. Θα το ξανατολμήσουμε γιατί φαίνεται σοβαρή παραγωγή.

  2. Την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη μπορεί να την έχετε δει πολλές φορές. Αξίζει όμως, να την ξαναδείτε στο Θέατρο Λύχνος σε διασκευή για παιδιά του Γιάννη Καλαντζόπουλου. Παρακολουθήσαμε την παράσταση την Κυριακή 3 Απριλίου με τα δεκάχρονα παιδιά μας (Δ’ Δημοτικού). Συστήνουμε την παράσταση ανεπιφύλακτα τόσο για μικρότερα όσο και μεγαλύτερα παιδιά. Την παράσταση θα απολαύσουν και οι γονείς.

Αφήστε μια απάντηση

“Ο κύριος ΚΙΧ και το Μυστικό κουτί των Ήχων” στο DanceVacuum

«Ο Πριονόδοντος, η Χοροπηδηχτούλα και τα επτά κατσικάκια» από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική