in

ΕΙΔΑΜΕ την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαϊδη στο Θέατρο Διάνα

της Δήμητρας Τσιαούση

 

Μέσα στο κλίμα των γιορτών μυρίσαμε Χριστούγεννα στο Θέατρο Διάνα στην παράσταση «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του αξεπέραστου Κάρολου Ντίκενς! Στο σύνολό της ήταν μια απολαυστική μεταφορά του πασίγνωστου μύθου που κρατά αναλλοίωτο το φως της προσφοράς και καλοσύνης τόσα χρόνια και πράγματι κατάφερε να περάσει όλη τη μαγεία μα και τα μηνύματα του κειμένου.

Λίγα λόγια για το μύθο

Η νουβέλα του Άγγλου συγγραφέα Κάρολου Ντίκενς – λογοτεχνικού κολοσσού της εποχής του, όπως αναφέρεται –  είχε αρχικό τίτλο «A Christmas Carol» με πρώτη δημοσίευση στις 19 Δεκεμβρίου 1843 μέσα σε μία μόνο εβδομάδα τα 6.000 αντίτυπα που είχαν κυκλοφορήσει εξαντλήθηκαν. Έκτοτε έχει αγαπηθεί τόσο που έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες ανά τον κόσμο, ενώ παραμένουν αρκετές και οι κινηματογραφικές ταινίες βασισμένες στον τσιγκούνη Σκρουτζ κρατώντας άσβεστο το ενδιαφέρον των θεατών παγκοσμίως.

 

Λίγα λόγια για την σκηνοθεσία

Στην ευρηματική σκηνοθεσία οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα, αφού στις δεδομένες διαστάσεις μιας θεατρικής σκηνής περιλήφθηκαν όλοι οι χώροι όπου διαδραματίζεται η ιστορία του Σκρουτζ, είτε είναι ο εξωτερικός χώρος ενός πολυσύχναστου δρόμου, είτε εσωτερικός, όπως το γραφείο του ήρωα και το δωμάτιο του με έξυπνο τρόπο. Η Κωνσταντίνα Νικολαϊδη έχοντας μεγάλη πείρα στο σανίδι κατόρθωσε περίτεχνα να αναπαραστήσει την αέρινη κίνηση του πνεύματος του παρελθόντος που επισκέφθηκε τον Σκρουτζ, την ατμόσφαιρα και το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων, ενώ στο επίκεντρο έθεσε τον ίδιο τον ήρωα και την μεταστροφή της κοσμοθεωρίας του. Επίσης, πολύ εύστοχα παρουσιάζεται το φάντασμα του Τζέικομπ Μάρλεϋ το οποίο παριστάνει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (χάρη στην συνδρομή της Ερατώς Τζαβάρα) , αφού κατορθώνει να προσδώσει το μυστήριο της ύπαρξής του χωρίς να τρομάζει τους θεατές.

 

Λίγα λόγια για το κείμενο – μουσική

Η Μετάφραση της Μαρίας Μπλάνα είναι εξαιρετική. Το κείμενο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι προσεγμένο, με τις πλούσιες εκφράσεις για να περιγράψουν μια κατάσταση ή μια εικόνα και να πλαισιώσουν την δράση. Να σημειώσω ότι το κείμενο γίνεται πληρέστερα κατανοητό από παιδιά άνω των 7 ετών λόγω του λυρισμού στην αφήγηση.

Όσο για την πρωτότυπη μουσική της Αρετής και της Ιωάννας Σπανομάρκου ψυχαγωγεί το κοινό, ταξιδεύει στην τότε εποχή, νουθετεί με τα αγνά, πανανθρώπινα μηνύματα για την άδολη προσφορά, την καθαρή μεταμέλεια και το θερμό κλίμα των Χριστουγέννων.

 

Λίγα λόγια για το θίασο

Στον κεντρικό ρόλο ο Θανάσης Κουρλαμπάς απογειώνει τον χαρακτήρα του κύριου Σκρουτζ και του προσδίδει όλο το συναίσθημα που απαιτεί ο δύσκολος αυτός ρόλος. Παρουσία επιβλητική (σε αυτό βοήθησε πολύ η Ράνια Γιαννάκη, ως Make-up artist) και ταυτόχρονα σαγηνευτική πάνω στην σκηνή. Όλη η σύνθετη ψυχοσύνθεση του απρόσιτου ήρωα, οι έντονα συναισθηματικές εκφράσεις του ως γεροτσιγκούνη και κακόθυμου και ως μετανιωμένου ανθρώπου και σοκαρισμένου μάρτυρα των μελλούμενων, μεταφέρονται με απόλυτη επιτυχία.

Όλη η διανομή μεταφέρει την ενέργεια του αρχικού μύθου και παρουσιάζει την ουσία της ιστορίας. Οι ρόλοι εναλλάσσονται αρμονικά και υπάρχει ροή και χρώμα που κρατούν το κοινό επικεντρωμένο στην ιστορία. Ο Ορέστης Τρίκας με πολύ κέφι προλογίζει την παράσταση ως αφηγητής και εισάγει το κοινό στη δράση, ενώ «γίνεται» και ο ανηψιός του άπληστου Σκρουτζ. Λατρέψαμε τον βροντόφωνο Κωνσταντίνο Μουταφτσή στο ρόλο του δεύτερου στη σειρά Πνεύματος και την γλυκιά Τατιάνα Μελίδου ως την πρώην αρραβωνιαστικιά του ήρωα, τον Κωνσταντίνο Μπάζα ως τον φιλήσυχο υπαλληλάκο και τη σύζυγό του στη σκηνή Παναγιώτα Χαϊδεμένου, την Αλεξία Στολιδάκη ως παιδάκι της γειτονιάς που καλωσορίζει τα Χριστούγεννα, τον Βασίλη Φακανά ως προστάτη των ορφανών παιδιών, την Άννα Μάγκου και όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Σημειωτέον ότι ο θίασος αποτελείται από 14 μέλη που δρουν στη σκηνή.

Στο σύνολό της η παράστασης καταφέρνει να περάσει τα θετικά μηνύματα των Χριστουγέννων με μεράκι, με αγάπη, όπως μεταφέρονται στο έργο του Άγγλου Κάρολου Ντίκενς!

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

7 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων στο Μουσείο Ηρακλειδών

Δημήτρης Αδάμης στα καλύτερα του με έναν απίθανο Πήτερ Παν!!