in

Είδαμε το “Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου” στο Θέατρο Badminton

Το θέατρο Badminton έχει σταθερή πορεία σε επιτυχημένες παραστάσεις και η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενα θετικό!

IMG_2754
Η παράσταση, που τιτλοφορείται Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου  και παρουσιάζεται στο θέατρο Badminton, φαίνεται να έχει αποκτήσει την αναγνώριση που της αξίζει από το θεατρικό κοινό.
Ο κεντρικός κορμός της αφήγησης διαδραματίζεται πάνω σε ένα καράβι, με ήρωές της ανθρώπους καραβίσιους, με πάθη και ανθρώπινες αδυναμίες, με βιώματα που χαράσσουν τη πορεία ζωής τους. Βέβαια, η σκηνική δράση μεταβάλλεται αρκετές φορές για να καλύψει τις βασικές πτυχές της ζωής του μεγάλου ποιητή Νίκου Καββαδία. Το καράβι αυτό, όπως και ο ίδιος ο ποιητής, γνωρίζει πόνο και χαρά, αγνές και πληρωμένες γυναίκες, συντροφικότητα και μοναξιά, μέρες γαλήνης και πολέμου…

IMG_2648-2
Πολύ όμορφα η γλώσσα του καραβιού πλέκεται με φιλοσοφικούς στοχασμούς του ποιητή και διδάγματα των λοιπών χαρακτήρων της παράστασης.
Ομολογώ ότι πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν κομμάτια της ζωής του ποιητή και θα εκπλαγούν από την εμβάθυνση στις σκέψεις και τη στάση, όπως καθαρά διακρίνονται.
Σίγουρα, το θεατρικό μέρος έχει συνοχή και αλληλουχία νοημάτων, που δε μπερδεύει ,αλλά υποστηρίζει εύστοχα τα τραγούδια, σε σημείο να μοιάζουν γνώριμα και βατά, ακόμα και σε αυτούς που δεν είχαν τη χαρά να ακούσουν τη δισκογραφική δουλειά με τα μελοποιημένα ποιήματαόλα του Νίκου Καββαδία από το Θάνο Μικρούτσικο. Αναπάντεχα, ο συνθέτης συμμετέχει στη δράση με το ρόλο του μουσικού και συνδιαλέγεται με τους ήρωες, ενώ λαμβάνει ισχυρό ρόλο ως μαέστρος στο δεύτερο μέρος της παράστασης.

IMG_2481
Η ιστορία του Νίκου Καββαδία, όπως ενσαρκώνεται από τον ηθοποιό Στέλιο Μάινα, είναι η μοναχική ζωή ενός κατά συνείδηση ναυτικού που αγαπά τη θάλασσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, που εξομολογείται πως «ό,τι αγγίζει σαπίζει», που συνομιλεί με το Γάλλο ποιητή Μποντλέρ, που έχει τη πίστη ότι ο αληθινός ταξιδευτής είναι αυτός που ταξιδεύει μονάχα για να ταξιδέψει.
Ολόκληρος ο θίασος είναι άξιος επαίνων, αφού κινείται ρυθμικά, χορεύει εκφράζοντας πλούσια συναισθήματα, άλλοτε πόνου, άλλοτε χαράς, άλλοτε επιθετικής διάθεσης, άλλοτε ερωτισμού…
Θεωρώ ότι ο Στέλιος Μάινας «μπαίνει βαθιά» στο ρόλο και υποδύεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια το μεγάλο ποιητή. Η παρουσία του Θάνου Μικρούτσικου είναι καθηλωτική στα τραγούδια που ερμηνεύει επί σκηνής ο ίδιος.

megali
Σκηνοθετικά, τέλος, ο Θέμης Μουμουλίδης έπλεξε και ενσωμάτωσε την χρήση του video wall τόσο αρμονικά που γίνεται ένα με τη σκηνή. Η εικόνα της θάλασσας, του δρόμου της Μασσαλίας, του λιμανιού του Πειραιά, της καταστροφής του πολέμου, της προσφυγιάς φανερώνονται υπέροχα.
Σπεύσατε να τη προλάβετε… έως 6 Μαρτίου!

Πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδω.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Απολαυστική “ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ” στο θέατρο ΛΥΧΝΟΣ

ΒΙΚΤΩΡ ΒΙΚΤΩΡΙΑ στο Θέατρο Πάνθεον (πρεμιέρα 19/2)