in ,

Είδαμε το Μολυβένιο Στρατιώτη της Μαριάννας Τόλη στο Νεο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου

Τη διασκευή του πασίγνωστου παραμυθιού για την αγάπη μεταξύ του Μολυβένιου Στρατιώτη και της Μπαλαρίνας του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν παρουσιάζει η σκηνοθέτης Μαριάννα Τόλη στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου.

Αναμφισβήτητα η σκηνοθετική «γραμμή» της Μαριάννας Τόλη είναι μοναδική και παραπέμπει σε μεγάλες παραγωγές του εξωτερικού…το παιδικό μιούζικαλ ανθεί στην Ελλάδα!

Δεν θα αναφερθούμε στην υπόθεση της ιστορίας του μολυβένιου στρατιώτη, που είναι ευρέως γνωστή, παρά μόνο θα σχολιάσουμε την οπτική γωνία που επέλεξε να παρουσιάσει την ιστορία η σκηνοθέτης.

Είναι χάρισμα, λοιπόν, η ικανότητα να επεξεργάζεσαι ένα μύθο σε τέτοιο βαθμό ώστε με μαεστρία να τον ξεπερνάς, χωρίς να προσβάλλεις το αρχικό κείμενο, και με απώτερο σκοπό να δώσεις  – γιατί όχι – και άλλη νοηματική διάσταση.

Έτσι επιμέρους θέματα, όπως η καλλιέργεια της αδελφικής σχέσης και αγάπης, η προσκόλληση στην τεχνολογία, η τελειομανία, η σκληρότητα, ο φόβος και η βία, βρίσκουν την έκφρασή τους πέραν του βασικού νοήματος, που είναι η αξία της αγάπης και της θυσίας για αυτόν που αγαπάς!

Σταθερή αξία στις παραστάσεις της σκηνοθέτιδος είναι τα φαντασμαγορικά σκηνικά δουλεμένα στη λεπτομέρεια που επιμελήθηκε ο Γιώργος Γαβαλάς και τα πάντα προσεγμένα κοστούμια των ηθοποιών που ετοίμασε ο Μιχάλης Σδούγκος .Η εικόνα της σελήνης, τα τεράστια ντόμινο, η βάρκα μέσα στην οποία πλέει ο στρατιώτης, το μεγάλο ψάρι που τον καταβροχθίζει, όλα σε συνδυασμό με τη 3D animation προβολή δίνουν άριστο αποτέλεσμα στη σκηνή!

Για όσους έχουν παλαιότερη εμπειρία από της παραστάσεις της Μαριάννας Τόλη, θα έχουν αντιληφθεί ότι η διαδραστικότητα και η επικοινωνία του κοινού με τους ηθοποιούς βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Η ενεργός συμμετοχή του κοινού με στίχους από τα διασκευασμένα τραγούδια της παράστασης μαγεύουν και δίνουν διέξοδο στην ανάγκη του για έκφραση συναισθημάτων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη διασκευή βραβεύτηκε ως η καλύτερη διασκευή Παιδικού Θεατρικού Έργου από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ τον Νοέμβριο του 2012.

Όλοι οι ηθοποιοί, εκτός της ερμηνείας, είναι δεξιοτέχνες στην κίνηση και το τραγούδι. Την τελειομανή μπαλαρίνα, που αδιάκοπα εργάζεται, υποδύεται η αξιαγάπητη Άννα Φιλιππάκη, ενώ δίπλα της βρίσκεται ο αγαπημένος της, Ίαν Στρατής στο ρόλο του ντροπαλού στρατιώτη. Τα παιδιά της ιστορίας υποδύονται η Άντεια Ολυμπίου και ο Σταύρος Βόλκος.

Ο κακός της ιστορίας επί σκηνής είναι ο Βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης, ενώ η «σκιά» του είναι ο Γιάννης Μανιατόπουλος, που λατρέψαμε!

Τη παράσταση προλογίζουν η Αρετή Πασχάλη και ο Βαγγέλης Κρανιώτης όπου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση του έργου και μυούν το κοινό σε μουσικά ακούσματα…δίνοντας το ρυθμό!

Η όλη παράσταση γίνεται γιορτή, γιορτή του τραγουδιού και του παραμυθιού…

Πληροφορίες για τη παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

16 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Παρακολουθήσαμε ευχάριστα τον Ζητιάνο που …δεν ήθελε την χρυση Κλειδαρότρυπα…

Απολαυστικός “Ρομπέν των Δασών”