in

Είδαμε το δέντρο της γνώσης του Δημήτρη Πιέτρη

 

Πώς γίνεται ένα αγόρι, ο Δημήτρης ο ξεχωριστός, να χάνει το συναίσθημά του με τρόπο μαγικό και περνώντας από στάδια αυτογνωσίας να τα κατανοήσει? Η απάντηση βρίσκεται στην παράσταση ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης.

Μια υπόθεση δεμένη με πέντε ιστορίες, κάθε μια παρουσιάζει πλήθος συναισθημάτων, που με τη βοήθεια των χαρακτήρων θα ανακαλύψουν τα παιδιά. Αγάπη, πόνος, θλίψη, γκρίνια, ευθυμία, υπερηφάνεια, θυμός, αηδία, φόβος…

Το ζάρι κυλά και αρχίζει η πρώτη ιστορία,  το νησί των Λωτοφάγων. Οι κάτοικοι εκεί προσπαθούσαν να πλανέψουν τον επισκέπτη με τους μαγικούς λωτούς, επηρεασμένο από τον αρχαιοελληνικό  μύθο. Ο μικρός Δημήτρης πέρασε από το νησί και μοιραία ξέχασε τα συναισθήματά του. Και ενώ το ζάρι ξανακυλά, ακολουθεί η ιστορία της κουκουβάγιας Μελπομένης που ψάχνει τον ιδανικό σύντροφο και η ιστορία με τον άνεμο Τσουράνεμο και τον κεραυνό Λεοντίσιο που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στη δύναμη. Η αγαπημένη μας ιστορία είναι η διαμάχη των δυο χωριών, του Γελιοχωρίου και του Κλαψοχωρίου με την οποία ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια.

Τα χειροποίητα σκηνικά που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σπανόπουλος κερδίζουν τον θαυμασμό του κοινού με το χρώμα και τη λεπτομέρεια! Το πελώριο δέντρο με τους καρπούς, τα σπίτια των χωριανών,τα σκορδόσπιτα, όλα μοιάζουν με παρτ ποστάλ…

Το κεντρικό νόημα της παράστασης είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή η ικανότητα να κατανοείς το συναίσθημα του άλλου και να αγγίξεις τον συναισθηματικό κόσμο του. Αλλά το μήνυμα είναι υψηλότερο, «Εγώ είμαι εδώ για σένα» αναφωνούν οι πρωταγωνιστές και επαναλαμβάνουν οι θεατές. Οφείλω να ομολογήσω ότι το καλωσόρισμα του Γιάννη Σπανόπουλου στην αρχή της παράστασης και η μικρή εισαγωγή για την έννοια της ενσυναίσθησης, ήταν πολύ βοηθητική για την κατανόηση και έγινε με μεγάλη επιμέλεια!

Την αφήγηση επιμελείται η Βίκυ Τσιανίκα. Ο ήπιος τρόπος αφήγησης θυμίζει παλιές κλασικές παραγωγές και ταξιδεύει το θεατή χωρίς να κουράζει.

Στα ατού βρίσκονται και οι πρωτότυπες μελωδίες που δημιούργησε το μουσικό σύνολο ΝΟΡΙΑΝΑ για τις ανάγκες της παράστασης. Έτσι, θα ακούσετε κέλτικες μουσικές να συνοδεύουν τις ιστορίες, ενώ τα άλλα τραγούδια, είτε από γνωστές ελληνικές ταινίες, είτε από το ξένο ρεπερτόριο, είτε από τη ελληνική παράδοση, έχουν επιμεληθεί ο Νίκος Σπηλιώτης και η Ειρήνη Τριανταφυλλίδη.

Πληροφορίες για τη παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ , ενώ τα εισιτήριά σας τα κλείνετε και μέσω viva.gr .

 

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

7 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

SHADOWLAND

Με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα του “Γδύστε τη Μαμά” στον Ελληνικό Κόσμο!