in

Είδαμε τον “Πρίγκιπα Ιβάν και το πουλί της φωτιάς”

Την προηγούμενη Κυριακή παρακολουθήσαμε με τις κόρες μου την παράσταση «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για όπερα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους.

Η όπερα είναι βασισμένη σε ένα ρωσικό παραμύθι. Με δυο λόγια, ο τσάρος Βιτσλάβ συνειδητοποιεί ότι κάποιος κλέβει τα χρυσά μήλα από τη μηλιά που βρίσκεται στους κήπους του. Αφού θρηνεί για την απώλεια αυτή, αναθέτει στους τρεις γιους του να ανακαλύψουν τον ένοχο. Ένας από αυτούς, ο Ιβάν, ανακαλύπτει ότι ο ένοχος είναι ένα μαγικό πουλί, το Πουλί της Φωτιάς. Ο τσάρος προστάζει τους γιους του να πιάσουν το πουλί και να το φέρουν μπροστά του. Μάλιστα, τους τάζει ως έπαθλο το βασίλειό του. Ο Ιβάν είναι ο πιο πονηρός, φιλόδοξος και αλαζόνας. Προκειμένου να ανέβει εκείνος στον θρόνο, χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα για να ξεγελάσει και να παγιδέψει τους αδελφούς του.

Κάποτε εισέρχεται στο μαγεμένο Μαύρο Δάσος όπου κυβερνά ο μάγος Κοσέι. Εκεί αποκτά ως βοηθό του τον λύκο Βολκ, τον οποίο ο Ιβάν έχει υποσχεθεί ότι θα ευεργετήσει εφόσον τον συνδράμει στην αναζήτηση και την αιχμαλωσία του μαγικού Πουλιού. Μέσα από διάφορες περιπέτειες, ο Ιβάν καταφέρνει να πιάσει το Πουλί της Φωτιάς, αλλά και να πάρει ένα καλό μάθημα για την άσχημη συμπεριφορά του και τη μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Επίσης ανακαλύπτει την ομορφιά της φιλίας, της αγάπης και της καλοσύνης.

Το θέαμα ήταν εκπληκτικό. Τα παιδιά το παρακολούθησαν με κέφι, καθώς αρκετά σημεία ήταν δοσμένα με χιούμορ. Ενθουσιάστηκαν με το Πουλί της Φωτιάς, τον Βολκ τον λύκο αλλά και τη Νίνα την καρδερίνα. Το σκηνικό λιτό αλλά όμορφο. Τα κουστούμια πολύχρωμα, ταιριαστά με την εποχή. Τα μαγεμένα δέντρα μου άρεσαν πάρα πολύ.

Εντυπωσιακοί ήταν οι μουσικοί (και η μουσική). Έπαιζαν βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, κλαρινέτο/φλάουτο και κρουστά. Τα παιδιά έκαναν ένα σωρό παρατηρήσεις για το πόσο ωραία ακουγόταν το ένα ή το άλλο όργανο, αλλά και για το γεγονός ότι μπορούσαν να τους βλέπουν ενώ εκτυλισσόταν η ιστορία.

Οι θέσεις μας βρίσκονταν στον δεύτερο εξώστη, απ’ όπου είχαμε μια χαρά ορατότητα. Επιπλέον επάνω από τα σκηνικά υπήρχαν υπέρτιτλοι, ωστόσο στη μικρότερη κόρη μου, που δεν ξέρει να διαβάζει πολύ καλά, της ψιθύριζα τις φράσεις που έκρινα ότι δεν θα μπορούσε να πιάσει το αυτί της.

Για να συνοψίσω, ήταν μοναδική εμπειρία και τη συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα!

Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς

Όπερα για παιδιά και νέους

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
22, 25, 26, 27, 29 Οκτωβρίου 2017
5, 7, 8, 12, 19, 21, 26, 28, 29 Νοεμβρίου 2017
3, 5, 6, 10, 17, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου 2017
2, 3 Ιανουαρίου 2018

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ώρα έναρξης πρωινών παραστάσεων: 11.00
Ώρα έναρξης απογευματινών παραστάσεων (27/10 & 2, 3/1): 18.30

Από Ηaonia

8 Comments

Leave a Reply
  1. πήγαμε κι εμείς την παραμονή των Χριστουγέννων! Εμπειρία μοναδική, γιατί συνδυάσαμε μια υπέροχη παραγωγή σε έναν υπέροχο χώρο. Κρίμα που τελείωσε γιατί πολλοί φίλοι μας δεν πρόλαβαν να την δουν.

  2. πολύ ωραίο έργο, ευτυχώς προλάβαμε και το ειδαμε κι εμείς την Παραμονή των Χριστουγέννων!!!Ήταν η πρώτη μας επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ και στην όμορφη Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα είναι η Κεντρική Σκηνή!!!

Αφήστε μια απάντηση

“Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ”, μια αξέχαστη παράσταση!

Ένα υπέροχο Χρυσό Αρισμαρί