in

Απολαύσαμε τις “Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες” στο Τρένο στο Ρουφ

 

Η ομάδα Κοπέρνικος έχει καταφέρει να μας κεντρίσει τη προσοχή και δοθείσης ευκαιρίας δεν χάνουμε παράσταση που φέρει την υπογραφή της!
Αυτή τη Κυριακή οδεύσαμε προς την αμαξοστοιχία ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ που έχει μετατραπεί σε θέατρο- και όχι μόνο- για να παρακολουθήσουμε τη παράσταση ΔΥΟ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ.

IMG_20160228_111840
Αναφερόμενη, αρχικά, στο χώρο που πραγματοποιείται η παράσταση, δεν περίμενα να με ενθουσιάσει τόσο η τοποθεσία! Οι υπεύθυνοι έχουν επιμεληθεί το χώρο με γούστο και μεράκι και το κάθε βαγόνι έχει μεταμορφωθεί σε καφέ-μπαρ, θέατρο, μουσική σκηνή…

IMG_20160228_122825
Σχετικά με την υπόθεση της ιστορίας, αντικρίσαμε δύο μάγειρες να ταξιδεύουν προς τη χώρα της Σκέψεως με το τρένο, με απώτερο σκοπό να βρουν λύση στο ένα και μοναδικό πρόβλημα που τους ταλανίζει! Ποιο είναι αυτό; Το πριγκιπόπουλο του βασιλείου δεν βάζει μπουκιά στο στόμα και κατόπιν διαταγής του βασιλιά οι δυο μάγειρες πρέπει να ανακαλύψουν ποιο φαγητό επιθυμεί το βασιλόπουλο. Αλήθεια, η πραγματική αιτία είναι αυτή; θα την ανακαλύψετε μόνοι σας…

IMG_20160228_124634
Οι τρεις ηθοποιοί έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό και υποδύθηκαν πολλούς ρόλους ο καθένας. Ο Δημοσθένης Ξυλαρδιστός κατάφερε να μεταφέρει το ταμπεραμέντο του Ιταλού, ο Φοίβος Συμεωνίδης την παρορμητικότητα του Ανατολίτη και ο Φίλιππος Τσαουσέλης την αστεία -κατά τα άλλα- επιβολή του βασιλιά.
Οι ηθοποιοί κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο, καθώς του επιτρέπουν να συμμετέχει στα δρώμενα, με σχόλια, με ιδέες για συνταγές και πολλά γέλια! Ελίσσονταν στη “σκηνή” και μας έκαναν να ξεκαρδιστούμε από τα γέλια!

IMG_20160228_121223
Τα κοστούμια των ηθοποιών είναι λιτά και στην ουσία αυτό που καθορίζει την ιδιότητα του κάθε ρόλου είναι οι ερμηνείες τους και μικρά δηλωτικά αντικείμενα πάνω τους, όπως το στέμμα για το βασιλιά, ο σκούφος για το μάγειρα, τα γυαλιά για το σύμβουλο του βασιλια… Και ειλικρινά, δεν τα έχουν καθόλου ανάγκη τα ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια!

IMG_20160228_122600
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους διαλόγους!Οι διάλογοι όχι μόνο σκορπίζουν το γέλιο, αλλά προβληματίζουν το κοινό. Μάγειρες που αναζητούν τη τέλεια συνταγή, καθένας επηρεασμένος από τη καταγωγή του! Εκφράσεις και ιδιωματισμοί που χρησιμοποιούν στο τόπο τους κάνουν τις ερμηνείες του ακομα πιο αστείες!

Όσο για τα διδάγματα, οι κειμενογράφοι της παράστασης Έμη Σίνη και Άγγελος Αγγέλου πάνε τα παιδιά ένα βήμα παραπέρα και μιλούν για τη δύναμη αυτού που εξουσιάζει, την αδυναμία του να κάνει γόνιμο διάλογο, την πίεση που βιώνουν όσοι δεν ακολουθούν τις πραγματικές τους επιθυμίες, αλλά και την ανάγκη μεταμέλειας και «αλλαγής πλεύσης»! Ένα  κείμενο που βάζει σε περισυλλογή όλους τους γονείς, ως προς τη κατεύθυνση της διαπαιδαγώγησης που ακολουθούν, σε μια άλλη ανάγνωση του έργου.
Πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

9 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

«Χειρότερα δε γίνεται – 1 Χάλια ρεκόρ» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Απο τη Γεωργία με αγάπη….κ γελάσαμε πολυ!