in

Είδαμε τη παράσταση ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ  στο Θέατρο Τέχνης

γράφει η Δήμητρα Τσιαούση

 

Η παιδική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάζει για τη φετινή σεζόν την παράσταση “ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ”  στέλνοντας μηνύματα για την φιλία, την αγάπη, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ενότητα, την νίκη του καλού… τόσο επίκαιρα για την εποχή μας.

Ο θεατρικός συγγραφέας, Αντρέας Φλουράκης, προσέδωσε στον ήρωα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να γίνει αμέσως αγαπητός στα «παιδικά μάτια». Ο ήρωας διαθέτει έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ομοψυχίας, έτοιμος να αγωνιστεί για το δίκαιο των αδυνάτων. Το προφίλ του έχει δομηθεί σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή του μύθου του Ρομπέν, του δεινού τοξοβόλου με την αγνή ψυχή, με το περήφανο ανάστημα, την διάθεση αστεϊσμού προς τους οικείους του, την μεγαλοψυχία, την αγάπη για τον αδύναμο συνάνθρωπο και τον αγώνα του να τον στηρίξει με κόστος τη ζωή του…

Η λαίδη Μάριον, εξαιρετικό πρότυπο ελεύθερου πνεύματος, σπάει τα κοινωνικά κλισέ και ανταγωνίζεται σε δεξιότητες το άλλο φύλο, με τόλμη και αποφασιστικότητα. Γόνος πλούσιας οικογένειας, με ευγενές ήθος και λεπτούς τρόπους, με ισάξια αισθήματα φιλανθρωπίας προς τους φτωχούς, συμπορεύεται με τον Ρομπέν προς τον ίδιο σκοπό.

Οι δυο ηθοποιοί, Ντάνυ Γιανακοπούλου και Αυγουστίνος Κούμουλος, έχουν ταυτιστεί με τους χαρακτήρες τους, την Λαίδη Μάριον και τον Ρομπέν αντίστοιχα, αφήνοντας να ξεδιπλωθούν όλα τα στοιχεία του κάθε χαρακτήρα.

Η μουσική της παράστασης, που επιμελήθηκε ο Νίκος Τσέκος, είναι εξαιρετική και έντονα επηρεασμένη από ήχους της μεσαιωνικής Αγγλίας, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών «μιλούν» για τη λαϊκή δυσφορία και την τόλμη του πρωταγωνιστή.  Εύηχα τραγούδια, ιδιαίτερα ευχάριστα στο άκουσμα, που δύσκολα θα ξεχάσουν οι θεατές. Αυτά, σε συνδυασμό με την κίνηση του θιάσου, δίνουν άριστο αποτέλεσμα επί σκηνής.

Ευρηματική η σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη, αφού αξιοποιείται κάθε μέρος της σκηνής στο έπακρο, δίνοντας σημασία στη λεπτομέρεια και ευελιξία στην κίνηση. Έτσι, ο φαινομενικά περιορισμένος χώρος της σκηνής φαντάζει τεράστιος! Τα σκηνικά είναι στα χρώματα του πράσινου, όπως και το καταπράσινο δάσος του Σέργουντ, όπου έχει διαφύγει ο διωγμένος ήρωας με τη συμμορία του. Πρωτότυπη, επίσης, η συνύπαρξη των δυο σκηνών σε μια, με πρωταγωνιστές στη μια τον Ρομπέν και στην άλλη τη Μάριον, καθώς εκμυστηρεύονται στον έρωτά τους σε τρίτους, με την ανάλογη εναλλαγή στο φωτισμό.

Όλος ο θίασος αξίζει πολλά συγχαρητήρια. Ο Δημοσθένης Φίλιππας στο ρόλο του πρίγκιπα Ιωάννη, του κακού χαρακτήρα και αντιπάλου του Ρομπέν, γίνεται η αιτία πολλών δακρύων από τα γέλια, προσδίδοντας τραγελαφικά στοιχεία στον ήρωα. Ο Ιωάννης, λοιπόν, πασχίζει να σφετεριστεί το θρόνο του αδερφού του, Ριχάρδου μηχανευόμενος πανουργίες προς το σκοπό αυτό. Ο Αντώνης Χρήστου είναι εξαιρετικός στο ρόλο του μάγειρα, που δίνει γαστρονομικές επιλογές ως γνήσιος Γάλλος, και στο ρόλο του στρατιώτη στις διαταγές του πρίγκιπα που δειλιάζει στην όψη του Ρομπέν και της ομάδας του. Ο Βασίλης Φακανάς υποδύεται τον Σερίφη, έναν άλλο κακό χαρακτήρα που αντιτίθεται στο λαό και τον εκμεταλλεύεται τυραννικά, ενώ εκπληκτικός στο ρόλου του φίλου του Ρομπέν είναι ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής, του σκληροτράχηλου και μεγαλόσωμου ήρωα με την ευαίσθητη καρδιά. Η Μαριέλλα Δουμπού παριστάνει την ακόλουθο της Μάριον που κερδίζει τη συμπάθεια της και γίνεται βοηθός της, και ο Άρης Λεοντόπουλος γίνεται ένα ακόμα μέλος της συμμορίας του Ρομπέν.

Η έκπληξη της παράστασης είναι η συμμετοχή του Δημήτρη Δεγαΐτη στο ρόλο του Ιερέα που θα γίνει το χέρι βοηθείας για τον υποστηρικτή των φτωχών. Με αρχοντικό παρουσιαστικό γίνεται ο σοφός και συνετός της ομάδας, ενώ είναι η αιτία για να εκφραστεί η αγάπη του Ρομπέν για τη Μάριον.

 Η παράσταση βρίσκεται ήδη στη λίστα με τα must της θεατρικής σεζόν! Σπεύσατε!

Πληροφορίες για τη παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ.

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

18 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

“Ο Μολυβένιος Στρατιώτης” ήταν πραγματικά υπέροχος!!!

Παρουσίαση Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 και Μαθήματα STEM στον Ελληνικό Κόσμο