in ,

Είδαμε τη παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος» στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου

Η ιστορία του Μέγα Αλέξανδρου μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη στην παιδική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Την αγάπη του μεγάλου συγγραφέα για την ιστορία και το πολιτισμό της Ελλάδας μπορούμε να διαπιστώσουμε από την ανάγνωση του βιβλίου του, γύρω από τη ζωή και την πορεία του μεγάλου στρατηλάτη που ένωσε τον τότε γνωστό κόσμο, με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος».

Η θεατρική μεταφορά του βιβλίου από τη Νανά Νικολάου τόσο στη θεατρική διασκευή  όσο και τη σκηνοθεσία γίνεται με μαεστρία, χωρίς να προδίδει το αρχικό κείμενο. Το εκπληκτικό αποτέλεσμα παίρνει σάρκα και οστά στην παιδική σκηνή στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου όπου παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή.

και η ιστορία ξεκινά στη γη της Μακεδονίας, στο βασίλειο της Πέλλας. Εκεί συναντάμε δυο παιδιά, τον Στέφανο και την Άλκα,  τα οποία προλογίζουν την υπόθεση της παράστασης και καθορίζουν το χρόνο της, όταν ο Αλέξανδρος – μόλις 15 ετών- δαμάζει το περίφημο άλογο, τον Βουκεφάλα. Ενώ στην αρχή δίνουν την εντύπωση ότι δεν συμμετέχουν στην εξιστόρηση, στην πραγματικότητα γίνονται συμπρωταγωνιστές με τον Στέφανο να ακολουθεί τον Μακεδόνα βασιλιά στις εκστρατείες του στην Ανατολή!

Η παράσταση καλύπτει τη ζωή του Αλέξανδρου από την ηλικία των 15 ετών μέχρι τα 33 του χρόνια, τη στιγμή του θανάτου στις 8 Ιουνίου του 332 π.χ. , όπως παρουσιάζεται.

Μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως η Ολυμπιάδα, η σιδηρά κυρία και μητέρα του στρατηλάτη που ενστάλαξε τα ιδανικά της ανδρείας παρομοιάζοντάς τον με τον Αχιλλέα, ο Φίλιππος, ο πατέρας του, ο Αριστοτέλης, ο μεγάλος φιλόσοφος που τον παίδευσε με σοφία και σωφροσύνη εμφανίζονται στην σκηνή.

Οι ηθοποιοί υποδύονται, με το ανάλογο πάθος και θάρρος, τους ήρωες της ιστορίας, ενώ ο πρωταγωνιστής Μέμος Μπεγνής ενσαρκώνει τον Μέγα Αλέξανδρο με σεβασμό στην προσωπικότητα του ήρωα δίνοντας έμφαση στην τόλμη και τη διορατικότητα του.

Πλούσια διδάγματα ακούγονται επί σκηνής, τόσο δια στόματος του Αλέξανδρου όσο και άλλων ηρώων. Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης διδάσκει τον μαθητή του ότι άνδρας δυνατός είναι αυτός που περιορίζει τις επιθυμίες του, ο Φίλιππος εξομολογείται ότι χρέος του γιου είναι να γίνει ανώτερος από τον πατέρα του, ενώ ο Αλέξανδρος μας μεταφέρει ότι το μόνο αγαθό του ανθρώπου είναι η ελευθερία.

Σημαντικό είναι και ο ρόλος του φιλόσοφου Καλλισθένη, όπου, όπως πολύ ορθά σχολιάζει ο Φάνης Ι. Κακριδής, παρουσιάζεται κάπως γελοιογραφικά στην αρχή, αργότερα όμως ξεσπαθώνει εναντίον του τυραννικού πια Αλέξανδρου και σχεδιάζει τη δολοφονία του. Η διάστασή αυτή είναι υπαρκτή και στην θεατρική διασκευή της Νανάς Νικολάου που τον χρησιμοποιεί μαζί με τους δυο νέους, Στέφανο και Άλκη, για να ξεκουράσει τους θεατές από τα βαθιά νοήματα του κειμένου.

Την απουσία εντυπωσιακών σκηνικών έρχεται να ισορροπήσει η προβολή Video μέσω Video Art , που επιμελήθηκαν οι Γιώργος Πάτσας και Αντώνης Δελαπόρτας, στο πίσω μέρος της σκηνής όπου προβάλλονται τα σημεία του χάρτη από την πορεία του Μέγα Αλέξανδρου, οι λεπτομέρειες του εκάστοτε χώρου κ.α.

Σίγουρα οι μικροί θεατές θα μείνουν έκπληκτοι με τις σπαθογραφίες του Κωνσταντίνου Μπουμπούκη, αφού ξετυλίγονται μάχες ανάμεσα σε Έλληνες και Πέρσες.

Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε αυτή τη σεζόν!

Πληροφορίες για τη παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

5 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Παρακολουθήσαμε την παιδική ταινία “ο Γιός του Μεγαλωπατούσα”

“Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας”: ΑΔΑΜΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ!