in

Είδαμε την Πεντάμορφη και το Τέρας σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη

 

Η Μαριάννα Τόλη διασκευάζει με ένα μοναδικό τρόπο το κλασικό παραμύθι της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου Γκάμπριελ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ μετατρέποντάς το σε μιούζικαλ υψηλών standars, για τα ελληνικά δεδομένα.

 

Λίγα λόγια για το παραμύθι

Η Πεντάμορφη και το Τέρας, στα γαλλικά: La Belle et la Bête, είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας μυθιστοριογράφου της Γκάμπριελ-Σουζάν Μπαρμπό ντε Βιλενέβ και εξεδόθη το 1741, ενώ λίγα χρόνια αργότερα εκδόθηκε από την επίσης γαλλίδα συγγραφέα Ζαν-Μαρί Λεπρένς ντε Μπωμόν. Η ιστορία πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από το Γαλλικό κοινό και έκτοτε έχει γνωρίσει πολλές παραλλαγές σε ολόκληρο το κόσμο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Το πολυαγαπημένο παραμύθι με κεντρικά πρόσωπα τον μαγεμένο πρίγκιπα και την Πεντάμορφη έχει διασκευαστεί σε πολλά σημεία δείχνοντας τη διαφορετική ματιά στα γεγονότα από την σκηνοθέτη.

Ο πρίγκιπας κάποτε είχε υπέρλαμπρη, μα αλαζονική όψη. Όταν έφτασε στο παλάτι του μια γριούλα και εκδιώχθηκε κακήν κακώς από εκεί, τότε ήρθε η τιμωρία του, η μεταμόρφωση σε Τέρας. Για να λυθούν τα μάγια ξέρετε τι πρέπει να γίνει!

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η Μπελ, ένα φτωχό κορίτσι που ορφανή από μητέρα διαμένει με τον άνεργο πατέρα της σε ένα χωριό. Είναι τόσο όμορφη, που την λαχταρά για γυναίκα του ο Γκαστόν, συγχωριανός της Μπελ, που μάταια προσπαθεί να την κερδίσει με εντυπωσιασμούς.

Από λάθος του πατέρα της, μπαίνει απρόσκλητος στο παλάτι όπου μένει το Τέρας και το κορίτσι αναγκάζεται να μείνει φυλακισμένη στο παλάτι για να σώσει τον γέρο πατέρα της…και η συνέχεια είναι κάπως γνωστή!

 

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτη

Η Μαριάννα Τόλη τόλμησε περίτεχνα να διασκευάσει την αρχική ιστορία και πέτυχε το στοίχημα! Επιστρατεύτηκε αυθεντικά κουστούμια από το Τιρόλο, εμπλούτισε τα σκηνικά, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι κάθε φορά εντυπωσιακά, ενσωμάτωσε 3D animation για να συμπυκνώσει την ιστορία όπου επιδέχεται και το αποτέλεσμα την δικαιώνει.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των παραστάσεων της Μαριάννας Τόλη είναι οι μουσικές διασκευές πασίγνωστων τραγουδιών που προσαρμόζονται για τις ανάγκες του μιούζικαλ, όπως και σε αυτή την παραγωγή!

Φυσικά, αγκάλιασε το αρχικό δίδαγμα του μύθου που μιλά για αγάπη της ψυχής, που δεν στέκεται στην εξωτερική εμφάνιση του άλλου, την αυτοθυσία και τον αγώνα για την πραγματοποίηση ενός σκοπού, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αλαζονία που βρίσκει την τιμωρία της, την αισιοδοξία για το αίσιο τέλος κάθε γεγονότος και την μετάνοια.

Πηγή πλούσιων θετικών μηνυμάτων, σίγουρα, αυτή η ιστορία…

Λίγα λόγια τους τους ηθοποιούς

Επί σκηνής, βλέπουμε καλλίφωνους ηθοποιούς και χορευτές που επιλέχθηκαν με προσοχή από την σκηνοθέτη και ομολογώ ότι ταίριαξαν αρμονικά με τους ήρωες που υποδύονται.

Ο Βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης ως μαγεμένος πρίγκιπας παρουσίασε με απόλυτη πειθώ τον αδέξιο και άγαρμπο ήρωα που προσπαθεί να πολεμήσει τα πάθη του. Με την βροντερή φωνή του έδωσε το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αγριάδας του Τέρατος, χωρίς φυσικά να τρομάξει τους μικρούς θεατές! Τον γνωρίσαμε από την προηγούμενη παραγωγή της Μαριάννας Τόλη, «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης».

Η αγαπημένη Άννα Φιλιππάκη, σήμα κατατεθέν στις παραστάσεις της Μαριάννας Τόλη, και πάλι ένα αστέρι επί σκηνής τόσο ερμηνευτικά, όσο και χορευτικά. Το αθώο κοριτσάκι του χωριού που αγωνίζεται, μα αισιοδοξεί εκφράστηκε υπέροχα από την ηθοποιό.

Ο Ίαν Στρατής με την καταπληκτική σκηνική παρουσία του στο ρόλο του Γκαστόν, μας κέντρισε την προσοχή και τολμώ να πω ότι αποθέωσε τον ρόλο του. Ο ηθοποιός δείχνει να ελίσσεται επιδέξια σε κόντρα ρόλους, μιας και την προηγούμενη σεζόν παρίστανε τον φιλήσυχο Μολυβένιο Στρατιώτη στην ίδια σκηνή, ενώ φέτος τον «γόη» του χωριού.

Πραγματικά, ολόκληρος ο θίασος κατάφερε να παρουσιάσει τους χαρακτήρες με σεβασμό και επαγγελματισμό, να χαρίσει το γέλιο και την διδαχή!

Ανέβηκε ψηλά ο πήχυς στις παιδικές σκηνές!

Δεν σου άρεσε; Ενημέρωσε μας!

Από Δήμητρα Τσιαούση

Είμαι η Δήμητρα, δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών. Η μεγάλη αγάπη για το θέατρο, τις παρασταστικές τέχνες και τις ποιοτικές αποδράσεις για μεγάλους και μικρούς με έφερε στο ΕΛΑΜΑΖΙ. Μαζί θα «ζουμάρουμε» τα καλύτερα δρώμενα στην Αττική με τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης, ψυχαγωγίας και διδαχής!

Σχόλια

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0