in

Διάλεξη με ελεύθερη είσοδο: Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία

Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία

Διάλεξη της μουσκοπαιδαγωγού Δέσποινας Σκανδαλάκη

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19:00
Αίθουσα MC3

Είσοδος ελεύθερη

Προεγγραφή για τη διάλεξη από τις 17 έως τις 28/9 στο (με σειρά προτεραιότητας).
Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας και την ημέρα της εκδήλωσης από τις 17:30

«Τι είναι μουσικό ταλέντο;» «Ποια είναι η φύση του;» «Πώς αναπτύσσεται;» Σε αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις η μουσικοπαιδαγωγός Δέσποινα Σκανδαλάκη στο πλαίσιο της διάλεξής της με τίτλο «Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία». Η διάλεξη πραγματοποιείται την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 στις 19:00 στην Αίθουσα MC3. Μετά το πέρας της ομιλίας, θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό.

Η έννοια του μουσικού ταλέντου απασχολεί την επιστημονική κοινότητα από τον 20ό αιώνα και μέχρι σήμερα θεωρείται δύσκολο να αποσαφηνιστεί. Εντούτοις, οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών στους τομείς της ψυχοακουστικής, νευροφυσιολογίας, γνωστικής ψυχολογίας και ψυχομουσικολογίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μουσικό ταλέντο επηρεάζεται τόσο από τους γενετικούς παράγοντες όσο και από το περιβάλλον. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με βάση τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Επίσης, για να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν οι όποιες ικανότητες του ατόμου απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα εγκεφαλικά κύτταρα να δεχθούν συγκεκριμένα ερεθίσματα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μουσική ανάπτυξη. Επομένως, όσο νωρίτερα εκτεθεί ένα άτομο σε ένα πλούσιο μουσικά περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη της ικανότητάς του να κατανοεί και να χειρίζεται τη μουσική με φυσικό τρόπο, σαν να ήταν κι αυτή μια μητρική γλώσσα. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν προφανή τη σημασία της γονικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης για παροχή μουσικών ερεθισμάτων στα βρέφη, νήπια και παιδιά μέσα από λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένα πλαίσια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με προεγγραφή στο από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας και την ημέρα της εκδήλωσης από τις 17:30.

Η διάλεξη «Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία» της Δέσποινας Σκανδαλάκη εγκαινιάζει το εργαστήριο για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Μαμά, ώρα για μουσική» (8 κυριακάτικες συναντήσεις από 18/11/2018 έως 31/3/2019), το οποίο φιλοξενεί το πρόγραμμα μουσικής αγωγής για βρέφη και νήπια «Ευμουσία». Στις συναντήσεις αυτές, τα παιδιά, σε ένα περιβάλλον ιδανικό, μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο και συναισθηματική ασφάλεια να «συνομιλούν» με τη μουσική φυσικά, όπως μαθαίνουν την ίδια τους τη γλώσσα, αναπτύσσοντας τις μουσικές και φωνητικές τους δεξιότητες, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) και θα βιντεοσκοπηθεί από συνεργείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη για λογαριασμό του Blod.gr

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

https://plus.google.com/+MegaronGr

https://www.pinterest.com/megaronathens/

Από Eleftheria

Είμαι η Ελευθερία.. περήφανη μαμά του έφηβου πια Μαρίνου (13 ετών) & του Μάριου (10 ετών). Πάντα μας άρεσαν οι βόλτες, μακρινές και κοντινές ώστε να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές μαζί με τα παιδιά μας! Πλέον τα ταξίδια μας είναι διαφορετικά... καθώς έχουμε περάσει αρκετές πίστες!

Ακόμα όμως θέλουμε να μαθαίνουμε για νέα μέρη, να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να γνωρίζουμε άλλους γονείς με το ίδιο στόχο, να περάσουμε όμορφα με τα παιδιά μας!

2 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Αξιοποιούμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του δήμου Αθηναίων

Εντυπώσεις από την παράσταση “ΡΑΦΤΗΣ ΚΥΡΙΩΝ”